Digitala kulturtips i karantäntider
Johanna Jackson
Prova idag
Arbete pågår

Johanna Jackson

Digital redaktör

Digitala kulturtips i karantäntider

  • 25 mar 2020
  • 6 min

Lyssna på artikeln

Det tog inte många dagar av hemmajobb innan det började krypa i skinnet av uppdämd energi. Minskad social kontakt. Brist på miljöombyte. En nedstängd dansskola, igenbommade gym och inställda bio- och museibesök. Den där balettpremiären jag hade hoppats gå på i samband med min 29-årsdag? Inställd. Påskresan? Inställd. Ett litet och givet pris att betala naturligtvis, men likväl en omställning. Jag vet också att jag är en av dem som påverkas minst. Jag har inte barn, är inte i riskzonen och tillhör inte någon av de yrkeskategorier som är direkt påverkade.

Men hur kan man aktivera sig nu när en allt större del av vardagen måste tillbringas hemmavid? Promenader i naturen är så klart ett alternativ. Men för den som inte vill eller kan gå ut, eller för den som tröttnat på skogens sus, är nätet en skattkista fylld med förströelser. Särskilt nu när många kulturaktörer hittar på kreativa lösningar för att nå ut till sin publik.

Jag kikade runt på nätet, frågade kollegor efter tips och sammanställde ett litet urval. Håll till godo!

Njut av La Traviatas hjärta och smärta, lev dig in i Broadwaynummer eller låt dig förtrollas av Beethovens sjua framförd av Kungliga Filharmonikerna.

Flera konserthus och operor, både i Sverige och andra länder erbjuder gratis visningar och konserter i olika varianter. Några exempel är Metropolitan Opera i New York, Berwaldhallen, Kungliga Operan och Konserthuset Stockholm – som samarbetar med flera europeiska motsvarigheter i en Facebooksatsning med dagliga visningar.

Nyligen meddelade Dramaten att man kommer visa favoriter bland tidigare inspelade föreställningar på tjänsten Dramaten play (Länk här). I utbudet finns både klassiker som Utvandrarnaav Vilhelm Moberg från 2012 och modernare produktioner som First Aid Kits tolkning av Cohen från 2017. Den nya tjänsten SVT Scen erbjuder också föreställningar i en rad olika genrer.

Önskar man en intimare känsla är en av mina personliga favoriter Malmö Operahus, som varje dag bjuder på en live-sänd sång på sin Facebooksida (Länk här). Hittills har man kunnat se bland andra Marianne Mörck, Rickard Söderberg och Conny Thimander i full Merkurius-mundering framför kameran.

Även många museer och andra kulturinstanser går att ta del av från hemmasoffan. På sajten Google Arts and Culture samlas en uppsjö av virtuella upplevelser. Du kan till exempel ta en rundvandring på världsarvet Taj Mahal, utforska Guggenheim New Yorks samling, grotta ner dig i Frida Kahlos målningar eller ta en 360-gradersvisning av den tidigare kungliga residensen Osborne House. (Fler tips här)

Och laddar du Google Arts app kan du roa dig med en rad finurliga funktioner. Ett exempel är att låta appen hitta din dubbelgångare i konsten. När jag provade verkade tjänsten dock vara trasig. För bland resultaten fanns varken Vermeers Flicka med pärlörhänge eller Botticellis Venus. Istället bestod min toppmatchning av ett porträtt på 1800-tals astrologen John Varley. Ni kan tro att jag blev besviken.

Min ”tvilling” från en annan era. John Varley, porträtt från 1820 av John Linell. // Google Art Project

Även flera svenska museer går att besöka från skärmen. Två exempel är Nationalmuseet som för tillfället har en utställning om kvinnor i konsten och Moderna Museet som fram till den 29 mars erbjuder en guidad visning varje dag vid lunch via sina sociala medie-kanaler. (Länk här & här).

Ni som har sportabstinens och sörjer det faktum att sommarens Fotbolls-EM sköts upp kan stilla lite av suget med att återse gamla VM-krönikor som nyligen gjordes tillgängliga på SVT-play. (Länk).

Om man hellre själv vill röra på sig finns det gott om digitala alternativ. Varför inte höja pulsen med en livesänd danslektion i salsa eller kizomba (en sensuell pardans med rötter i Angola)? (Spana in hemsidan learntodance.com som samlar instruktionsvideor i flera olika stilar och Stockholm Salsa Dance som livesänder lektioner från sin Facebooksida). Eller sänk pulsen med en förinspelad yoga-session. Studion Altromondo Yoga har flera bra onlineklasser. (Länk).

Är film istället din melodi är sajterna Viddla och Cineasterna, där du kan hyra film med ditt bibliotekskort två givna tips.

Till sist tänkte jag tipsa om tre fina audiella tips. Sir Patrick Stewart som högläser Shakespeare-sonetter på sin Twitter, Karin Boye sällskapet som bjuder på inspelade dikter med poeten själv och Yles arkiv med Tove Jansson som läser Tove Jansson. Här finns många timmar av njutning. (Länk, länk & länk)

Fler utvalda artiklar