Om konsten att sätta punkt för århundradets scoop
Jonas Eklöf
Arbete pågår

Jonas Eklöf

Chefredaktör tidningen Vi Läser

Om konsten att sätta punkt för århundradets scoop

  • 4 okt 2019
  • 4 min

Lyssna på artikeln

Den 20 november förra året hade jag ett bakgrundssamtal med journalisten Matilda Gustavsson. Jag visste att hon arbetade på en bok som skulle bli ett slags fortsättning på, och en fördjupning av, hennes avslöjande om Kulturprofilen och Svenska Akademien, och nu ville jag fråga henne om vi fick göra ett reportage där vi följde henne under arbetet, från research till färdig bok.

Men samtalet tog en oväntad vändning.

Matilda Gustavsson var just hemkommen från Jerusalem. För första gången hade hon – hon som var en radikalt troende tonåring uppvuxen i församlingen Bibeltrogna vänner – besökt Klagomuren.

– Den gjorde starkt intryck på mig, sa hon.

Jag frågade om det kändes som hon hittat tillbaka till något som gått förlorat.

– Jo, ja, svarade hon.

Så kunde man nog beskriva det.

– Jag kan ju alla de här bibel-historierna utan och innan.

Egentligen skulle hennes debutbok ta avstamp i den frireligiösa uppväxten. Ett kontrakt var skrivet. Men så kom skandalen emellan och förlaget och hon enades om en helt annan bok, med arbetstiteln Klubben.

Två dagar efter vårt samtal mottog Matilda Gustavsson Stora journalistpriset för sitt avslöjande. Några veckor tidigare hade hon tilldelats priset för Årets journalist på Tidskriftsgalan. En historisk dubbel. Firandet blev dock kortvarigt. Hon hade ju en bok att skriva.

I december reser Matilda Gustavsson till Paris. Vi följer henne i spåren. Samma sak när hon några månader senare besöker café Ritorno och det som en gång var kulturklubben Forum. Vi är på plats i frilanslokalen på Kungsholmen när hon försöker få ordning på den allt tjockare manus-högen.

Hur sätter man punkt för en berättelse som bara fortsätter?

Man pratar ofta om författandet som en ensam syssla. Klubben har engagerat förläggare, agenter, jurister och översättare. När man läser Josefin Oleviks reportage inser man vilken omtumlande resa det har varit. Mycket har skrivits om skandalen. Vår ambition med reportaget var att fokusera mer på själva bokprocessen. Hur navigerar man fram till ett slutgiltigt manus i ett så omskrivet och minerat projekt?

Den 10 oktober tillkännages de två Nobelprisen i litteratur (min gissning är att Gerald Murnane och Marysé Condé blir årets pristagare). Den 21 november – på dagen två efter Matilda Gustavssons världsscoop – släpps Klubben.

Hur hänger allt ihop? Matildas anteckningar vittnar om ett komplicerat pussel. // Foto: Casper Hedberg

Fler utvalda artiklar