10 ögonblick som förändrade mat-Sverige
Svenske kocken brukade vara någon man skrattade åt i Mupparna. Nu är vi ett av de ledande köken i världen. Hur gick det till? Jonas Cramby berättar om tio ögonblick som förändrade mat-Sverige.
Tore Wretman och Mathias Dahlgren. // Kollage.
Lyssna på artikeln
Svenske kocken brukade vara någon man skrattade åt i Mupparna. Nu är vi ett av de ledande köken i världen. Hur gick det till? Jonas Cramby berättar om tio ögonblick som förändrade mat-Sverige.
![](https://vimediaab.imgix.net/6961e1f0-4e0c-11ed-83b7-e59dace2246e/Mattina.jpg)
10: Tina Nordström introducerar flingsaltet (2001)
När SVT-serien Mat hade premiär i början av 00-talet skulle snart en ung, före detta Årets kock-deltagare inte bara bli Mat-Tina med hela svenska folket – hon skulle också förändra hur vi äter. För när Tina introducerade nya exotiska matvaror som flingsalt och balsamvinäger gjorde hon det med en öppenhet och karisma som fick en nation som hittills varit livrädda för att dofta vitlök – och bara gick på restaurang för att fira guldbröllop – att plötsligt öppna upp sig för kulinariska nymodigheter och gå man ur huse och rensa butikshyllorna. Mat-Tina kan ses som startskottet för foodie-fieringen av den svenska matkulturen – även om Livsmedelsverket rasade över Tinas flingsaltande och utmålade henne som den svenska folkhälsans fiende nummer ett.
Ta del av all vår journalistik!
För 69 kronor i månaden får du ta del av all vår journalistik. Enkelt att bli medlem, enkelt att säga upp. Det här ingår:
- Nya intervjuer, analyser, krönikor, bokutdrag, quiz och reportage varje vecka
- Läs allt ur vårt systermagasin Vi Läser
- Alla artiklar finns inlästa
- Veckobrevet, litteraturbrevet och kulturtipsbrevet i din mejlkorg
- Få tillgång till Vi-appen