3 frågor jag alltid får som sommelier
Ellen Franzén, chefsommelier på restaurang Gastrologik och utnämnd till Sveriges bästa sommelier 2019.
Lyssna på artikeln
Ellen Franzén, chefsommelier på restaurang Gastrologik och utnämnd till Sveriges bästa sommelier 2019.
1
"Många tar för givet att man dricker jättemycket vin om man är sommelier men det enkla svaret är att jag oftast spottar ut vinerna. Jag kan gå på en provning med femtio viner och ändå inte dricka en droppe. Om jag skulle dricka femtio viner om dagen skulle det bli ohållbart, för att prova och analysera funkar det lika bra att spotta som att svälja. Sedan är det självklart att det är härligt att verkligen njuta av ett gott vin, och även att få följa dess utveckling under en kväll. Men det får jag göra när jag är ledig, och jag är inte ledig så ofta. Jag jobbar åtminstone fem kvällar i veckan."
2
"Det här är omöjligt för mig att svara på. För mig som testar så många olika sorter är det nog svårare att säga ett favoritvin än för någon som inte har samma bibliotek av referenser. Jag är humördrickare, om du förstår vad jag menar? Ungefär som att man är sugen på en sorts mat den ena dagen och något helt annat nästa. Om jag har provat champagne en hel dag finns det inget som är så gott som att bara ta en öl. Det är också styrt av sammanhanget väldigt mycket. Att man delar en flaska vin med en viss person, på en viss plats, vid ett visst tillfälle. Sådant går aldrig att återskapa."
3
"Den här frågan får jag jämt. Från frisören, från nya bekanta, från kompisar när de står på systemet. Egentligen är frågan inte svår, men den ger mig för lite information så då måste jag ställa motfrågor. I vilket sammanhang ska du dricka? Ska du äta? Vad får det kosta? För en del är allt över en hundring för en flaska orimligt dyrt, för andra är en flaska under 500 i stället rätt billig.
Om jag får svar på mina frågor är det oftast lätt att rekommendera något. Jag har ingenting emot det, tvärtom, det är bara roligt att kunna hjälpa till. Alla kan väl bidra med något. Jag vet mycket om vin så jag kan bidra med det."