Därför greps Greta vid Ebba Buschs möte

  • 31 maj 2024
  • 10 min

// Foto: Meli Petersson Ellafi

Därför greps Greta vid Ebba Buschs möte
Martin Schibbye

// Foto: Meli Petersson Ellafi

Lyssna på artikeln

Protesterna utanför KTH i Stockholm i onsdags fick polisen att damma av en lag från medeltiden för att splittra demonstrationen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch hinner precis lägga ifrån sig handväskan på scenen, när den första knytnäven bankar mot glasrutan bakom henne.

De 140 personerna på mötet inne på Kungliga tekniska högskolan, KTH, ser hur studenter och aktivister trycker sig mot glaset. Bland dem flera som är aktiva i rörelsen för klimaträttvisa: Fridays for future, som Greta Thunberg.

Panelsamtalet som precis ska börja handlar om framtidens företag och innovationer men bakom de enorma glasfönstren, ropar ett trettiotal demonstranter:

– KTH, säger nej till folkmord! KTH, säger nej till folkmord!

Carl-Johan Schiller som är distriktsordförande för kristdemokraterna i Stockholm och som sitter i publiken ser oroligt på hur fler och fler ansluter till protesten. Stämningen upplevs som hotfull och strax efter klockan 12 kallas flera polispatruller till platsen.

Innan sirenerna ekar mellan huskropparna vänder sig Ebba Busch till de församlade i rummet.

– Jag har stor respekt för det enorma engagemang som finns just nu och för den fullständiga humanitära katastrofen i Gaza och för människors rätt att uttrycka detta, men svårt när det går ut över andra viktiga samtal, säger hon och vänder sig till moderatorn.

Det tog ett tag – men till slut spred sig både sommarvärmen och studentockupationen på Columbiauniversitet i USA till Sverige och studenterna slog upp tältläger på bland annat Stockholms universitet, KTH och i Lund för att sätta press på universiteten att bryta med israeliska skolor och företag.

Greta Thunberg, studentprotester utanför KTH
Pro-palestinska demonstranter har försökt få till en dialog med KTH sedan november. // Foto: Meli Petersson Ellafi.

Konflikten började redan i november när demonstranterna försökte få till en dialog med skolan om situationen. De hade prövat enkäter, artiklar och möten, men inget hade hjälpt och därför ville de nu pröva något annat.

Efter över två veckors fredligt tältande är det Ebba Buschs närvaro som eskalerar situationen. Hennes möte sker också strax efter att bilderna från Rafah, där en man håller upp en barnkropp utan huvud, spridits i sociala medier.

När de tre patrullerna kommer fram till vad som på polisspråk kallas för en ”icke tillståndsgiven allmän sammankomst” bedömer de att ungdomarna på platsen agerar ordningsstörande ”genom gap och skrik” och polisen bestämmer sig för att flytta på gruppen.

– Det kom tre bilar med hundpoliser och skrek att vi skulle gå därifrån. Folk ramlade. Hundar skällde, berättar Chris Kebbons, som till vardags är aktiv i Fridays for future.

Vad som sägs i den ordningshållande befallningen är oklart och plötsligt börjar poliserna släpa bort människor från gruppen av demonstranter. En del för att de har på sig ansiktsskydd och därmed anses vara maskerade, andra för att inte de inte flyttar på sig.

Få av de som släpas bort säger sig förstå vad de är anklagade för.  I bakgrunden ekar trummorna: Bum-bah bum-bah bum-bah bum-bah.

– There is only one solution! Intifada, revolution!

Greta Thunberg, med en blå covidmask, släpas liggande på mage över den nyklippta gräsmattan av två poliser som drar i varsin arm.

Jag och fotografen Meli Petersson Ellafi har sedan i början av februari följt Greta Thunberg och Fridays for future för ett längre reportage i Vi som kommer att publiceras om några veckor. Nu knuffar polisen bort Meli Petersson Ellafi när hon dokumenterar hanteringen av demonstranterna.

– Jag gör bara mitt jobb, säger polisen.

– Det gör jag också, säger Meli.

Efter onsdagens gripande har Greta Thunberg fått veta att hon är misstänkt för tre brott. Chris Kebbons och Greta Thunberg är aktiva i Fridays for Future till vardags, men deltog i demonstrationen som privatpersoner. // Foto: Meli Petersson Ellafi.

Simone Zambrin, demonstrationens utsedda medieperson, ser sig omkring och tänker att det är polisen som nu eskalerar med sina hundar och knuffar. När gruppens utsedda poliskontakt Irma Fjellström bärs bort ökar talkörerna i intensitet.

Plötsligt sliter sig en av polishundarna från sin förare och rusar med kopplet piskande mot gräsmattan. Ljudet från den skällande schäfern ekar mellan tegelhusen.

– Backa, backa, skriker en av poliserna medan en student trycks ner i gräsmattan.

En annan får panik och tror att hon ska skadas av hunden. Hon vinglar till men återfår balansen. En annan skriker:

– Oi, Oi, piggy, piggy, we gonna make your life shitty!

Efter några minuter sitter både Greta Thunberg och Irma Kjellström med ryggen mot väggen av det hus där mötet med Ebba Busch sedan länge är över.

Högen med kvarhållna människor växer snabbt och poliserna runt omkring dem blir allt mer aggressiva.

– Vi kan inte längre kommunicera med polisen, säger en av aktivisterna. Det här känns så fel.


På andra sidan gatan med ryggen mot Anna Lindh-biblioteket och Försvarshögskolan står en av dialogpoliserna i gul väst. Efter Göteborgskravallerna var en av slutsatserna i den enorma utredningen att polisen måste arbeta för att inte eskalera demonstrationer. De som använde sin yttrandefrihet skulle skyddas även om de inte sökt tillstånd och dialog prioriteras före gripande och tvång. Men den här gången har delar av demonstrationen upplösts och så mycket dialog är det inte längre tal om. Men så länge de inte stör mer än så här låter man talkörerna få pågå.

Polisen berättar att insatsledningen gjort bedömningen att de burit bort människor för att demonstranterna störde Ebba Buschs möte, vilket är ett brott som kallas ”störande av allmän förrättning.”

Inne på Anna Lindh-biblioteket på andra sidan gatan går det att beställa fram tidskriften Dagens Juridik. I ett färskt nummer skriver Sandra Friberg, universitetslektor och docent i civilrätt vid Uppsala universitet, om hur denna del av brottsbalken börjat dyka upp i landets domstolar den senaste tiden.

Polis och åklagare använder lagen felaktigt, vilket kan komma att begränsa yttrandefriheten

Den historiska bakgrunden till lagen om ”störande av förrättning” får sökas till 1200-talet då Birger Jarl ville skydda människor som var på väg till eller ifrån – eller befann sig i – kyrkor eller tinget, från att bli gripna eller överfallna. Själva sammankomsterna var således skyddsvärda, vilket de är än idag.

I brottsbalken står det att man kan göra sig skyldig ”genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra allmän gudstjänst, annan allmän andaktsövning, vigsel eller begravning eller dylik akt, domstolsförhandling eller annan statlig eller kommunal förrättning eller allmän sammankomst för överläggning, undervisning eller åhörande av föredrag.”

Kan protester mot ett panelsamtal om framtidens företag jämföras med att störa en begravning?

Ja, tydligen och det är också vad Sandra Friberg varnar för i sin text då hon menar att polis och åklagare använder lagen felaktigt, vilket kan komma att begränsa yttrandefriheten.

Ett öppet möte kan behöva tåla även ljudliga protester och skulle polisen behöva ingripa finns det mer lämpliga verktyg än att misstänka de som demonstrerar för ”störande av förrättning.”

Greta Thunberg, studentprotester utanför KTH
Vad som upplevdes som en attack med hundar har skakat om gruppens aktivister. // Foto: Meli Petersson Ellafi.

Som avslutning på texten skriver Sandra Friberg att det är ”en mycket oroande tendens som framkommer, när domstolarna börjar bestraffa mindre eller t.o.m. försumbara ordningsstörningar som personer förorsakar när de på ett fredligt och lugnt sätt utnyttjar sina grundlagsskyddade yttrande- och demonstrationsfriheter”. 


Simone Zambrin konstaterar att detta var första polisingripandet sedan de började tälta och vet inte om det är ett tecken på att nya tider väntar.

Enligt Simone hördes ingen befallning och han menar att det var ”fredliga demonstranter som släpades bort.”

– Vi försökte störa mötet absolut, men sedan gick vi hit för att fortsätta vår protest. Det var då vi släpades bort och började hållas kvar.

Vad som upplevdes som en attack med hundar har skakat om gruppens aktivister som söker kontakt med KTH:s ledning för att uttrycka sin oro. 

– Det är inte ni som dör i Gaza, säger en demonstrant till poliserna när hon går bort mot tunnelbanan.

– Nej, det är helt korrekt, svarar en polis.

Efter en halvtimme är de demonstranter som avlägsnats tillbaka. Greta Thunberg kördes till Inverness och trodde hon skulle hamna i Skottland, men har nu lärt sig att det även i Danderyd finns en plats med det skotskklingande namnet. Hon har fått veta att hon är misstänkt för tre brott.

– De som körde iväg oss sa att vi var misstänkta eftersom vi var maskerade, icke hörsammade polisens befallningar och så något tredje om någon… förrättning, säger hon.

Fler utvalda artiklar