Detta kylskåp, ett liv
Stina Jofs

Stina Jofs

Senior Editor

Detta kylskåp, ett liv

  • 18 feb 2021
  • 7 min

Lyssna på artikeln

Visste du att Farbror Melkers berömda citat ”Denna dagen, ett liv” från Vi på Saltkråkan myntades av 1700-talsfilosofen Thomas Thorild? Exakt vad Thorild menade vet jag inte, men någon typ av uppmaning känns det som. Lev som om denna dag är den enda du har!

Det sägs att en ung Astrid Lindgren smög in i Ellen Keys trädgård under en vandring, men blev upptäckt och inbjuden. Där var Thorilds rader skrivna på väggen i författarinnans hall. Från omdebatterad 1700-talstänkare till hetlevrad farbror i ett barnprogram – så funkar litteratur när den är som bäst.

Men åter till ordspråkets innebörd! Kanske har du som jag med magnetismens hjälp satt ord och bild på alla dessa dagar? Dags att summera, gå till kylskåpet! Här några dagar som blev mitt liv:

Ett svartvitt foto från Mallorca, 1980-tal. Min dåvarande pojkvän, han som sedan skulle bli pappa till alla barnen, och jag har fått i uppdrag att köra ner en bil till en skådespelare. Jag är mycket ung: trasiga jeans, en rutig herrskjorta, en dyster min trots att livet nog leker.

Ett recept på en klassisk laxpudding: 4 ägg, 500 gram gravad lax, 1 matsked kycklingfond …

Kyckling och lax?

Ett inställt bröllop sommaren 2020, men en bild så full av kärlek att ett bröllop faktiskt inte behövs. En sång som mina underbara kollegor skrev till min 50-årsdag. Improduktiva dagar med mycket självtvivel, nynnar jag orden:

Stina Jofs, vilket helt fantastiskt fullblodsproffs,
allt hon gör blir förstasidesstoff,
oh, we believe in Stina Jofs.
Sen förstås, är hon ju en sån förträfflig boss,
vi tror alla att hon älskar oss.
Oh, we believe in Stina Jofs …

Bakom den hyllningen en mer instruktiv lapp till mina tonåriga barn som lämnas ensamma hemma inför en resa jag gör: ved, möss, försäkring, el, personnummer, pärm.

Foto på en ring, som jag drömmer om, som Hedvig Westermark har gjort.

En tidningssida som min granne Henrik kommer med. 1999 gör DN en Namn & Nytt-sida som enbart består av dysterheter: ”Allt fler faller i gråt”, ”Bara en myt att bollen är rund”, ”Sverige klart sämre än förr”. Jag skrattar för att sedan gråta vid nästa magnet … en dödsannons över en älskad vän.

På en lapp ett skällsord som min mamma levde med i Tyskland före kriget – Batsemädchen – för att påminna om att ondskan finns och måste bekämpas varje dag, varje stund.

Instruktioner inför en expedition med modige lille Barr, 4 år. Vi behöver, enligt kartan som han har ritat, ta oss över ängen, genom skogen och bestiga de snöiga bergen för att komma till kommunens cykelpark. På en plats väntar ”konstig jord”, på en annan ”diamanter”.

Ett foto på vår älskade border collie Kapten Archibald Haddock Jofs. Jag behöver bara kika på bilden för att känna doften av hans lena päls och mjuka kind.

Veckans Wisti: ”Var en del av lösningen. I slutet av maj beräknas vi ha uppnått floskelimmunitet.”

En kontaktannons, som jag vill svara på. Inte så mycket för att jag är singel utan för att lära mig mer om mysteriet människan. Läs bara:
Attraktiv man 50+ boendes i stor villa söker seriös och kurvig kvinna mellan 30 och 50 år. Jag vill ha någon som kan städa och laga mat.

Jag är numera långt över 50, de tidigare kurvorna har gått över i en mumin-liknande rondör. Livet har dessutom lärt mig att lata gubbar kan städa sina jävla villor själva.

Där, på ett ungefär, har du mitt liv.

Fler utvalda artiklar