Forskaren flyttade in hos ”superoskulden”

  • 24 mar 2023
  • 7 min

// Foto: Eva Lindblad

Forskaren flyttade in hos ”superoskulden”
Anna Dahlqvist

// Foto: Eva Lindblad

Lyssna på artikeln

Japanerna är bäst i världen på att inte ha sex. Forskaren Peter Ueda ville lära sig mer om den sexuella ensamheten. Han flyttade in hos Gunpee – komikern som går under namnet ”superoskulden” och har över 500 000 följare på Youtube.

Det är ett ögonblicks verk. Av en slump blir 29-åriga Gunpee Japans mest kända oskuld. Ett klipp som sprids på nätet öppnar dörren till hans hemlighet. Gunpee blir en ofrivillig symbol för det som i Japan kallas ”växtätarmän”, singlarna som pekas ut som skyldiga till de låga födelsetalen i landet.

Det är 2019 och Gunpees öde hänger ihop med en nypublicerad studie som visar att Japan är världsledande i sexlöshet. En av forskarna är Peter Ueda, som då delar sin tid mellan Tokyo universitet och Karolinska institutet, och medan Gunpee blir ”oskulden” med hela japanska folket blir Peter Ueda internationell ”sexlöshetsexpert”.

– Intimitet är ett av våra mest grundläggande behov, men många lever i åratal utan någon som helst fysisk kontakt. Ändå pratar vi inte om sexuell ensamhet, säger Peter Ueda.

Det är inte bara i Japan som den sexuella aktiviteten minskar. Det finns undersökningar från USA, Tyskland och England som visar en liknande trend. Peter Ueda ville undersöka konsekvenserna av den sexlöshet som studien klätt i siffror. Under ett par månader flyttade han in hos Gunpee i ett kollektiv i Tokyo. Han letade efter människorna bakom statistiken. Och han valde att fokusera på heteromännen.

– Sexuell skam kommer i olika former, för kvinnor har den främst kopplats till sexuell aktivitet. För heteromän är det snarare bristen på sex som är djupt skamfylld.

Det är också de männen som är målgrupp för den självhjälpsrörelse som frodats de senaste tjugo åren. I boken Man går sin egen väg närmar sig Peter Ueda de här männen, och den sexuella ensamheten.

– Sökandet har de gemensamt. De vill bli sedda och förstådda och de vill ha en riktning, någon som pekar ut en väg framåt, säger han.

Bland dem som har axlat ledarrollen finns Neil Strauss, mannen bakom succéboken The Game, en av de ”raggningsgurus” som lockat en miljonpublik.

– Det finns korn av sanning i den här manliga självhjälpen. Vissa beteenden leder faktiskt till mer framgång.

Men gränsen mellan inövade raggningstekniker och manipulation är tunn. Stenhårt fokus på självförbättring blir ett stort ansvar att bära för den som lider av dålig självkänsla och en stark rädsla för att bli avvisad. Kvinnoföraktet ligger nära tillhands. Misslyckanden förklaras inte sällan med fatalistiska teorier kring att vissa män, ”alfahannar”, är förutbestämda segrare i ett genetiskt lotteri.

Utnyttjas av kommersiella krafter.

Och längst in i mörkret finns sådana som Eliot Rodgers, 22-åringen som mördade sex människor med hänvisning till att han ville straffa de kvinnor som avvisat honom. Även han kan sägas stå för en riktning, hyllad av en liten grupp män på obskyra nätforum. Peter Ueda berättar hans historia i boken men är noga med att påpeka att han tillhör en extrem minoritet.

– Det finns ju den här föreställningen om att en ”incel” är en man som sitter i sin källare och bara hatar, men den destruktiva subkulturen utgörs av en liten, fragmenterad grupp. Och ”incel” är bara en förkortning för att leva i ofrivilligt celibat.

Samtidigt finns det studier som på gruppnivå visar på ett samband mellan mäns sexuella ensamhet och våld.

– Det kan leda till mer risktagande i jakt på status och i vissa miljöer kan det innebära mer våld och annan kriminalitet.

Men när Peter Ueda lyfter fram mäns sexuella ensamhet som ett allvarligt samhällsproblem handlar det i första hand om folkhälsa, om det personliga lidandet, om missbruk och depression. Han konstaterar att problemet är här för att stanna. I Kina föds det varje år sex miljoner fler pojkar än flickor. Även i Indien är överskottet på män stort. De sexuellt ensamma männen kan räknas i hundratals miljoner.

– De är sårbara. De kan sugas in i extrema miljöer, men de kan också utnyttjas av kommersiella krafter.

Sexrobotar. Dockor. Porr. Workshops. Böcker. Mansläger. Coacher. Den kommersiella potentialen är stor om man väljer att lämna walk-over åt de intressena.

– I Finland finns social färdighet på skolschemat. Jag tror inte att det skulle vara fel, att satsa på utbildningsinsatser, att rusta unga män så att de inte blir utlämnade till konstiga självförbättringscoacher på Youtube, säger Peter Ueda när jag frågar honom om alternativ.

Gunpees strategi är att skämta om sig själv – en väg som Ueda kallar ”flykt”. Under artistnamnet ”superoskulden” har Gunpee numera över 500 000 följare på Youtube.

– Han har ett helt team som försörjer sig på att han är en 32-årig oskuld. Steget till en relation blir bara större. Han har byggt upp så mycket rädsla, säger Peter Ueda.

De är vänner nu, oskulden och sexlöshetsexperten vars vägar korsades efter studien för fyra år sedan.

– Som vän oroar det mig att han fastnar i den här rollen. Det är inte min uppgift, men jag känner att jag vill försöka få honom att staka ut en annan riktning. De här männens särskilda sorg, en blandning av längtan och ångest, väcker en stark medkänsla hos mig, men det kliar också i fingrarna, jag vill kliva in i deras berättelser och göra en intervention.


Fler utvalda artiklar