Skådespelaren som utvecklades till hälsoguru har blivit ett fenomen som väcker starka känslor och stor uppmärksamhet. Vad säger hon om vår tid? Skribent Caroline Hainer drömmer sig bort till det goda liv Gwyneth Paltrow saluför, även om hon egentligen inte har råd att vara med.

Jag tänker på Gwyneth ganska ofta. Jag följer henne på Instagram och tycker om att se bilder av hennes fräkniga näsa och utomordentligt glansiga hår. Hon postar foton från glamorösa platser och lyxiga restauranger. Ibland ett citat som handlar om att älska sig själv och ge sin kärlek till andra. Jag tänker därför på henne särskilt mycket idag på alla hjärtans dag. Denna stora förespråkare av kärlek som får ta så mycket hat fast allt hon egentligen säger är ”lev väl – och levt snyggt”.

Gwyneth Paltrow har ett livsstilsimperium som heter Goop, där hon säljer drömmar. Hon har själv sagt att Goop är en aspirerande livsstil. Affärsidén är superenkel: den bygger på optimism, blind tro och en strävan efter livets goda. Här säljs mirakelkrämer som utlovar ett rynkfritt liv, ett rosenvatten som man kan spruta på små barn så att de lugnar ned sig (den heter Chill child) och – min egen favorit fast jag inte testat – en altitudolja som balanserar kroppen på höga altituder. Tänk så underbart det skulle vara om det funkade.

Man säljer allt som går in under WELLNESS. Det betyder i vanlig ordning ekologisk makeup, kläder i ekologisk bomull och allt som har med yoga att göra. Men det betyder också mer bisarra objekt som klistermärken som främjar avslappning och 2-kiloshantlar i 18 karat guld (125 000 dollar för ett par), liksom jadeägg som ska föras upp i slidan för att ge energier och träna de inre musklerna – samt doftljuset This Smells Like My Vagina, som till skillnad från vad man kan tro doftar bergamott och geranium.

Yoniägg Ett polerat ägg av jade, som bärs i vaginan. Tanken är att det ska ge goda energier och dessutom öva upp bäckenbottens muskler. Till salu hos Goop för 66 dollar. // Foto: Goop.

Nu finns det också en programserie på Netflix där Gwyneth, några väninnor och olika terapeuter av det mer eller mindre legitimerade slaget, pratar om välbefinnande och hur man når det. Serien heter The Goop Lab och går ut på att det finns en hälsodoktrin eller wellnessmetod för alla. Det har väckt en hel del uppmärksamhet, liksom det mesta Gwyneth tar sig för.

Uppmärksamheten är oftast negativ. Faktum är att om man har läst vilken text som helst om Gwyneth Paltrow de senaste tolv åren så har den handlat om hur löjlig hon är och hur löjligt Goop är och att det är ett hån mot alla som inte är miljonärer. Eller hur lättköpt Gwyneth och hennes Goop är när det gäller vetenskapliga fakta och belägg för en hälsoprodukts egenskaper.

Star Magazine har till och med utnämnt Gwyneth till den ”Mest hatade kändisen i Hollywood”. Hon knep förstaplatsen från Chris Brown, dömd för misshandel på sin dåvarande flickvän.

Löjlig är ju en sak, men hatad? Jag förstår inte. Själv älskar jag henne. Jag älskar att hon så stenhårt tror på sig själv – och på andra. Jag älskar att hon alltid omger sig med vänner och så älskar jag att hon vägrar be om ursäkt för vem hon är. Så vem är hon?

I början var hon en filmstjärna. Goop startade som en mailinglista. Gwyneth mailade sina vänner från olika platser i världen där hon spelade in film, berättade hur hon hade det och rekommenderade restauranger och butiker hon hittat. Som var man hittar den bästa gelaton i italienska Ischia (där hon spelade in The Talented Mr. Ripley) och bästa te-stället i London (där hon spelade in Shakespeare in Love). En guide till det bästa av det bästa – som hon ville dela med sig av.

När konceptet växte och blev Goop, tog hon med sig sina vänner. Genom Goop kan vi resa, äta, shoppa och leva som Gwyneth och hennes gelikar. Hon bjuder nämligen ofta in sina vänner. Man kan se när hon skojar med skådespelaren och manusförfattaren Jon Favreau medan han gör skinkmackor och man kan se henne laga kyckling med musikern John Legend. Hon är charmig och elegant, så härlig och hennes hår så fint. Hon har också humor, hon är faktiskt riktigt rolig.

Jag vill också bli hennes vän, jag vill att vi lagar paj tillsammans. Jag älskar att baka och i synnerhet pajer och kakor. Jag vill känna den där närheten hon verkar ha till sina väninnor, de stöttar varandra i vått och torrt. Det är så fint att de är med på ett hörn när hon gör Netflix-serien The Goop Lab, som ju handlar om att hitta harmoni och välbefinnande i sitt liv och där vänner spelar stor roll. Gwyneth är ingen egocentrisk person, då hade hon snott hela showen själv. Eller matlagningsvideorna.

Jag vill både vara Gwyneth och ha Gwyneth som väninna.

Undersök verkligheten I ett avsnitt av serien ”The Goop Lab”, tittar kvinnor på hur kön faktiskt ser ut. Det handlar om att kunna älska alla delar av sig själv, utan skam eller kirurgi. // Foto: Netflix

När man pratar om Gwyneth idag så talar man framför allt om henne som den världsfrånvända livsstilsmogulen. Man talar sällan om hennes filmkarriär, trots att den är ytterst relevant i sammanhanget. För vackra, ljuva, svala Gwyneth med fräknarna har alltid sålt drömmar. Hon har dessutom alltid varit en dröm.

Hon grät så att hon snorade när hon fick Oscarsstatyetten 1999 för Shakespeare in Love, jag grät med henne. Är det någonting som rör mig till tårar är det när folk lyckas mot alla odds. Ingen hade tippat att Gwyneth skulle vinna detta prestigefyllda pris, inte för en lättsam, romantisk komedi.

Hon har dejtat både Ben Affleck och Brad Pitt – de två mest åtråvärda prinsarna i konungadömet under 90- och 00-talet. Hon var till och med förlovad med Brad Pitt men lämnade honom eftersom hon inte var redo för äktenskapet. Vem lämnar Brad Pitt? Bara en person med tillräckligt stor självkärlek för att sätta de egna behoven framför omvärldens press.

I slutändan valde hon en brittisk, kristen popsångare utan karisma (Chris Martin, sångaren i bandet Coldplay) och hon döpte deras förstfödda barn till Apple. Hånet visste inga gränser.

Men Gwyneth är prinsessan som skapar sitt eget kungarike och som sådan är hon värd beundran. Att jag sedan inte har råd med ens en liten nyckelring i hennes webbshop är helt irrelevant. Jag aspirerar på det. Jag drömmer om det. Jag vill ha ett par hantlar i guld. Vem vill inte ha ett par hantlar i guld? Ganska många vill nog det, visar det sig. Allt det konstigaste på Goop säljer slut direkt. Hantlarna finns inte längre i sortimentet, istället finns 2-kilos-hantlar i marmor, de kostar bara 100 dollar styck. Dem skulle jag ha råd med.

Sedan hamnar jag på Goops egen lista över ”Löjliga men suveräna presenter” där det finns en lyxig brandsläckare i mässing och ett fotografpar som följer med och dokumenterar semestern. De kostar från 75 000 dollar. Jag säger ju det – Gwyneth har humor!

Är det hela världsfrånvänt? Ja, det är klart. Men det kan ju vara godartat ändå, till och med storsint. Gwyneths snobbism är av det goda slaget. Som hennes berömda citat ”Jag kan ju inte låtsas att jag bara tjänar 25 000 dollar om året”. Det har hon ju helt rätt i.

För allt hon säljer är faktiskt en dröm om ett härligt liv, det härligaste tänkbara. Den drömmen är inte särskilt kontroversiell, eller rimlig som grund för hat.

I Gwyneths dröm har vi alla råd att äta bra, hålla oss friska och älska oss själva och alla i vår omgivning. Hennes kokböcker heter It’s all good och It’s all easyoch jag tror det är så hon ser livet.

Det vill jag också göra. Tack, kära Gwyneth, på alla hjärtans dag – för att du ger mig kärlek.