Han har aldrig läst Gösta Berlings saga – trots att hans fru har doktorerat på Selma Lagerlöf. Här är elva mer eller mindre okända sidor hos Augustprisvinnaren Per Svensson.

1. Boken jag läser just nu:

The Shards av Bret Easton Ellis. ”This means nothing to me”, försäkrar ­sångaren Midge Ure i Ultravox-hiten Vienna, den ­viktigaste av de oräkneliga musikreferenserna i romanen. Vad han känner är alldeles uppenbart det motsatta. Ungefär så förhåller jag mig till Bret Easton Ellis skärvor från 80-talet.

2. Boken som förändrade mitt liv: 

Allt som är fast förflyktigas av Marshall Berman, amerikansk marxistisk kulturkritiker. Hans essäer om hur moderniteten ständigt kastar allt den själv skapat på soptippen hjälpte mig att förstå min egen uppväxt i en modern förort i världens modernaste land. Berman dog 2013. Jag hann träffa honom vid två tillfällen på 90-talet.

3. Författaren som inspirerat mitt skrivande:

– Anders Ehnmark. Oavsett om han skrev tidningstexter eller böcker var han den oöverträffade skräddarmästaren. Allt satt ­perfekt. De stilistiska pressvecken var knivskarpa. Och, viktigast av allt, han var aldrig tråkig.

4. Den mest underskattade boken:

– Camilla Läckberg fick med sitt trivselmördande i Fjällbacka länge tjäna som exempel när kulturdebattörer skulle uttrycka sin indignation över tidens och litteraturens förfall. Jag har varit en av de indignerade. Men i efterhand inser man att hon kanske speglade sin samtid på ett sociologiskt intressantare sätt än många mer finlitterära kollegor. Läckberg var ­villavanlighetens profet i det tidiga 2000-talet, den alltmer självtillräckliga lilla världens besjungare. 

5. Mitt första läsarminne:

Barnens bibel. Massor av ­spännande historier.

 6. Boken som fick mig att skratta:

Musikanternas uttåg av P.O. Enquist. Romanen om agitatorn Elmblad, Eeva-Lisa, Nicanor Markström, Josefina Markström och morbror Aron är en av den svenska litteraturens svartaste. Samtidigt en av de roligaste. Ett litterärt mirakel.

7. Boken som jag aldrig läste klart:

Moby Dick. Jag vet att den är en av de stora amerikanska romanerna. Har ännu inte lyckats förstå varför.

8. Boken som jag skäms för att jag ännu inte har läst:

Gösta Berlings saga. Jag har bara läst den ­styckevis. Extra pinsamt eftersom min fru har doktorerat på Selma Lagerlöf.

9. Min tröstläsning:

– Jag skulle förstås kunna svara allt av Astrid Lindgren, men det får bli Erik Johan Stagnelius: ”Vän! I förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes…”

10. Romanfigur som jag ­identifierat mig mest med:

– Ture Sventon.

11. Filmen som är bättre än boken:

– Böcker är så gott som alltid bäst mellan pärmar. Men Bo Widerbergs Mannen på taket var nog ändå bättre än boken; Sjöwall Wahlöös Den vedervärdige mannen från Säffle.


Ur Vi Läser #1 2024

Läs mer:

Andrev Walden: ”Jag avskyr den här tiden”

Varför hånar alla Camilla Läckberg?