Klas Bergling: ”Jag hör Tims låtar varje dag”
Konserten Together for a better day på Avicii Arena den 6 december har temat ungas psykiska ohälsa och framtidstro. Tim Bergling Foundation är en av arrangörerna. Grundaren Klas Bergling minns sonen Tims självmord för fem år sedan.
Lyssna på artikeln
Konserten Together for a better day på Avicii Arena den 6 december har temat ungas psykiska ohälsa och framtidstro. Tim Bergling Foundation är en av arrangörerna. Grundaren Klas Bergling minns sonen Tims självmord för fem år sedan.
”Lyssna på det här pappa!”
Så stod det relativt ofta i mejl i Klas Berglings inkorg.
”30 sekunder in på låten är jättebra” kunde Klas svara.
Sunset Jesus och Addicted to You var några av favoritlåtarna bland dem som sonen släppte under namnet Avicii.
Sorgen efter Tim är fortfarande påtaglig och i dag spelar Klas sällan sin sons musik, men i vardagen går den inte att undvika eftersom den spelas på mycket på radio.
– Varje dag dyker den upp i mitt liv på olika sätt, men jag kan fortfarande inte sätta mig och lyssna på tre-fyra av hans låtar i streck, det blir för mycket, sorg och saknad känns mer påtagligt. Att ens barn dör före en själv ska inte vara möjligt och som föräldrar finns det ingen värre sak att föreställa sig.
Den 20 april 2018 kom nyheten att Tim Bergling hade tagit sitt liv och för Klas och familjen känns det som ett liv före Tim och ett efter.
Tim hade bitvis under sin karriär mått dåligt, men efter att han bland annat slutat turnera 2016 trodde Klas och många i hans närhet att Tims problem med psykisk ohälsa lättade och att han var på väg i rätt riktning. Han verkade glad, reste bland annat till Afrika och gjorde saker som han inte hade haft tid till innan. Att Tim skulle ta sitt liv var inget de kunde föreställa sig.
– Det var nog det klassiska ”det kommer aldrig hända”-tänket. Självklart har jag därefter lärt mig mer och utvecklat en annan inställning till psykisk ohälsa sedan dess, jag är mycket mer observant på vissa signaler nu.
Vad kan man göra om man tror att någon lider?
– Är det någon som man märker mår riktigt dåligt borde man våga fråga om det. Enligt expertisen tar ingen livet av sig på grund av att man frågar en person hur den mår och kanske till och med om den har tankar på att ta sitt liv. Som närstående får man vara uppmärksam, men tyvärr kan man inte göra så mycket mer än så som privatperson. För att problemet ska lösas ordentligt behövs större förändring på samhällsnivå.
Efter Tims död fick Klas och Tims mamma Anki Lidén brev och mail från fans och unga människor världen över som beklagade sorgen och berättade om sina egna känslor, problem och hur Tims musik och texter hjälpt dem. Aviciis hemsida öppnades upp så att fans och andra kunde kommunicera med varandra om sina känslor och tankar efter Tims död. Slående många beskrev att de hade eller hade haft psykiska problem. Det var under den tiden som Klas och Anki förstod hur utbrett problemet är bland unga och tanken föddes att försöka bidra till en förbättring och att kanske starta en stiftelse.
Att börja prata öppet om sin sorgeprocess kändes som ett viktigt steg i processen och var därför inte ett svårt beslut. Något de heller inte förstått eller känt till var stigmat som omger frågor kring psykisk ohälsa och självmord.
– Stigmat finns på grund av den gamla skammen kring psykisk ohälsa. När jag var liten lärde jag mig det fruktansvärda ordet ”sinnessjuk” och något man tidigt blev rädd för. Det har funnits ett obehag runt problemen att bli kallad knäpp, nästan en beröringsskräck, som bara har förstört och hindrat både forskning och behandling av problemen.
2019 grundade pappa Klas och mamma Anki Lidén stiftelsen Tim Bergling Foundation med arvet efter sonen. En hyllningskonsert hölls i Globen, som 2021 döptes om till Avicii Arena. Samma år hölls även konserten Together For a Better Day som en manifestation för ungas psykiska hälsa.
Den 6 december i år får konserten en uppföljare med samma titel. Bland annat kommer Yung Lean, Molly Sandén, Jireel, Thomas Stenström, Daniela Rathana och Dan Tyminski (som sjöng på Avicii-hitlåten Hey Brother från 2013) att uppträda. Wermland Operas orkester och Stefan Olsssons band ackompanjerar.
– Syftet med kvällen är att normalisera samtalet om ungas psykiska ohälsa men framför allt en kväll med unga för unga där vi blandar allvar med sång och musik men också skapar framtidstro, säger Klas Bergling.
Han menar att den kanske största effekten av konserten, som även sänds i SVT, är att ytterligare bryta just stigmat genom att normalisera samtalet om psykisk hälsa. Stigmat som hindrat forskning och utveckling av behandlingsmetoder med risken att liv går förlorade. Bland unga mellan 15 och 24 är självmord idag den vanligaste dödsorsaken.
Men detta är inte något som kan göras med en enstaka åtgärd, snarare behövs ett större strukturellt grepp inom skola och vård, enligt Klas Bergling. Tidigare i år gav regeringen Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att tillsammans med 24 myndigheter formulera en strategi för psykisk ohälsa och suicidprevention framåt.
– Jag hoppas att vi inom en nära framtid kan vända på skutan och inte bara jobba reaktivt med psykisk hälsa när något redan hänt, utan proaktivt, förebyggande och väldigt tidigt i en människas liv när problemen kan vara betydligt lättare att ta hand om. Om ett barn redan på förskolan kanske inte passar in i gruppen kan man i bästa fall hitta rätt behandlingsmetoder relativt enkelt innan problemet blivit särskilt allvarligt. Skalan mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa är lång och det finns många mellanlägen, därför kan det leda fel att använda begreppet psykisk ohälsa i allt för generella termer.
Från sin egen uppväxt minns Klas att man inte skulle erkänna att man hade psykiska problem överhuvudtaget.
– Jag hade själv en ganska jobbig ungdom på många sätt. På ett av mina första jobb efter studenten mådde jag väldigt dåligt och behövde sjukskriva mig. Bara att gå in i den processen på den tiden… Det var skambelagt. En försäljningschef kallade in mig och hade en föreläsning där han sa att ”om det börjar med sådana här problem så tidigt kommer det nog aldrig bli något bra av dig”. Det var tidigt 70-tal, men det är ändå inte så länge sen. I mitt hem fanns det aldrig på kartan att man kunde prata om psykisk ohälsa.
De senaste åren upplever Klas Bergling att det har skett stor förändring.
– Ungdomar idag börjar ha lättare att prata om psykiska problem och sina känslor. Många organisationer jobbar med ungas psykiska hälsa idag, men fortfarande återstår mycket arbete och förändring.
Under själva konserten den 6 december kommer Klas Bergling bara att figurera på ett hörn. Han kommer att dela ut ett pris men ”tänker inte bli långrandig”. Först och främst ska det vara en konsert. I publiken hoppas han på många unga men även föräldrar och beslutsfattare. Samtliga politiska partiers och organisationers ungdomsrepresentanter är inbjudna till ett förmingel med målet att de ska finna varandra och i bästa fall inleda ett samarbete. Dagens unga ska trots allt bestämma i framtiden, så det är viktigt att de får höras nu, enligt Klas Bergling.
– Vi måste få in unga människor i samtalet. Det är jättekonstigt att det alltid är vi äldre som sitter och pratar om unga på kongresser och paneldiskussioner. Där får vi sparka oss själva i baken.
På konsertkvällens körschema finns några tolkningar av Avicii-låtar. Som musikintresserad har Klas Bergling rört sig genom alla möjliga genrer genom åren. Även om han inte hängivet klarar att lyssna på sonens musik längre förstår han varför den fortfarande slår an hos så många världen över.
– Musik är ett glädjemoment och jag tycker verkligen att Tims låtar är glad musik. Men texterna är allvarliga och ärliga. Smärtan är inte dold. Folk säger ofta att Tims musik betytt mycket för dem under olika perioder i deras liv. Förra veckan pratade jag med en ung amerikansk kille på en stiftelse som gillar Tims musik. Jag frågade honom vad det egentligen är så speciellt med den. ”Tim är autentisk”, svarade han. Det tyckte jag var en briljant beskrivning, det är identifikation som gör att folk känner sig hemma med musiken. Folk litar på texterna, de känns sanna eftersom de är det. Det kan låta självgott när jag säger det som förälder, men nu tar jag mig den friheten.
Att höra musiken under konserten tror Klas kommer att gå bra, men smärtan kring självmordet kommer alltid hänga med låtarna.
– Det är konstigt, trots att jag jobbar så mycket med Tims persona dagligen finns ett vakuum till verkligheten på något sätt. Där finns musiken.