Lo Kauppi: Intimscener på nytt sätt
Lo Kauppi

Lo Kauppi: Intimscener på nytt sätt

  • 11 jan 2023
  • 4 min

Lyssna på artikeln

Nu ska jag tamed er bakom kulisserna en sista gång.

I våras spelade jag in en film. I manus står det: Hon står mot väggen och blir hårt tagen bakifrån. De är båda fortfarande halvt påklädda. Hon stönar högt. Eftersom jag ville göra det mer trovärdigt föreslog jag att lägga till: Hon tar på sig själv och får orgasm.

För män är det kanske ett litet steg, men att en medelålders kvinna i ett drama ser till att få orgasm för egen vinning är stort för mig. Regissör och manusförfattare höll med: ”Så ska vi självklart göra, Lo.”

Stuntkoordinator har länge varit ett måste när det är en fysiskt våldsam scen, men för intimscener har vi tidigare chansat på att det ska bli bra, och ibland förstört framför allt kvinnliga skådespelares tillit för lång tid. Det är helt enkelt märkligt att vi inte haft yrket intimitetskoordinator tidigare – men nu fick jag äntligen chans att jobba med just en sådan.

Hundratals år av skam.

Intimitetskoordinatorn ställer oss mittemot varandra. Jag börjar, och blir vägledd att ta min medskådespelares hand och placera den lugnt och eftertänksamt där jag tycker att det känns bra, utifrån vad som behövs i scenen. Jag blir förvånad att det känns helt okej runt midjan, höften, bröstkorgen men inte i ansiktet. (Okej. Jag har något trauma av att folk klappar mig i ansiktet som om jag vore ett barn.)

Hon ger oss intimitetsplagg som täcker våra kön, ställer oss i en koreografi med min sittknöl mot hans höftben, sedan instruerar hon hur vi ska röra oss. I andra situationer i skådespeleri vill jag att det ska vara så verkligt som möjligt, men jag inser att när det gäller att idka könsumgänge så är det väldigt befriande att låtsas.

Kanske kan man missta min frispråkighet och tro att jag skulle vara helt avslappnad i sådana här situationer, mentvärtom. Jag vill inte ens riskera att väcka raseriet som ligger därunder och mullrar, hundratals år av skam och kvinnlig sexualitets tillintetgörande. Ingen får utnyttja sårbarheten hos skådespelarna under scenen och det ser intimitetskoordinatorn till genom att begränsa antalet personer på inspelningen när det är intima scener. Tagningarna finns inte heller öppna för alla i teamet att titta på efter dagens slut. Intimtitetskoordinatorns samarbete med regissören gör att jag kan vara lugn inför resultatet.

Vi gjorde scenen med ett litet team och alla åkte därifrån nöjda. Jag sitter i bilen med ett leende på läpparna och blir plötsligt rörd. Under de där veckorna med #tystnadtagning, när många tillsammans med mig jobbade dygnet runt, förändrades faktiskt världen litegrann, för när man är många fungerar aktivism och det privata blir politiskt.

Fler utvalda artiklar