Köttkonsumtionen i världen ökar – och det är problematiskt. Om klimatmålen ska nås måste vi skära ner på biffätandet, eller sluta helt. Men vad händer om vi går över till kost enbart från växtriket? Moa Kärnstrand testade.

Dagbok, dag 1:

När jag såg paketet med rökt kalkon försvinna ner i soporna i dag kände jag både lättnad och skräck. Köttångesten har smugit sig på, som en förkylning i juli. Ändå har jag varit för bekväm för att ställa mig vid vägskälet och välja den krångligare vägen. Men nu är det dags. Samtidigt: Vad sjutton äter man i två månader när allt är bortrensat?

Först en liten kuliss mot vilken mitt experiment ska utspela sig: Vi svenskar äter i genomsnitt nästan 80 kilo kött per person och år. Det motsvarar tio hamburgare i veckan, i ren köttmängd. I internationell jämförelse är det mycket, men vi är inte värst. Amerikanerna, världens kötthungrigaste folk, konsumerar 120 kilo per person och år.

Så här har det inte alltid sett ut. Snittpersonen i världen i dag tuggar i sig dubbelt så mycket kött som på 1960-talet. Medan köttkonsumtionen ökat har vi också blivit fler på jorden, ungefär tre miljarder människor fler sedan 60-talet.

Många hamburgare blir det.

Det land där köttkonsumtionen brakat iväg mest är Kina. Som ett fattigt land under Mao Zedong åt man i snitt tre kilo kött per person och år. I dag är man uppe runt 60 kilo. Många länder är på samma resa som Kina, alltså från fattigt land till rikare, och köttätandets utveckling tycks gå hand i hand med det.