Som nybliven ordförande för Publicistklubben (PK) har Robert Aschberg inget emot att kallas politiskt korrekt (PK).
Men gränsen går vid julklappssnören.

Robert Aschberg har ett ambivalent förhållande till politisk korrekthet. Vid genombrottet med talkshowen Diskutabelt i TV 3 i slutet av 80-talet arrangerade han såväl porrdebatt som prutt-tävlingen ”SM i lavemang”. Många år senare fick han dåndimpen av ett tv-inslag om julklappsinslagning. Där förklarades att man av miljöhänsyn inte skulle krulla bandet utan klippa av det vid knuten. Robert Aschberg frågade sig, i en Aftonbladetkrönika, om den politiska korrektheten kunde bli mer löjeväckande.

Samtidigt står han ofta upp för politisk korrekthet. I programmet Aschberg på Radio 1 tillrättavisade han människor som påstod att det minsann ”alltid hetat negerboll” och i tv-programmet Trolljägarna sökte han upp ljusskygga näthatare som tog ut sin livsfrustration på en inbillad PK-maffia. Som ordförande för Publicist-klubben lär han konfronteras med ämnet igen.

Till att börja med, är du ”PK”?

– Jag har kallats både politiskt korrekt och politiskt inkorrekt, och jag bär bägge titlarna med högt huvud.

Vad betyder ”PK”?

– Som med många andra politiska ord är det inte entydigt. Ulf Kristersson kan betecknas som konservativ, likaså den saudiska regimen. Det är inte samma sak. Inte heller var Olof Palme socialist på det sätt som Kim Jong-un säger sig vara det. Ser man till bruk så är ”PK” vanligtvis ett ord som misogyna och högerextrema använder för att beskriva människor och saker de inte gillar.

Ordet används för slarvigt, menar du?

– Ja, och på flera olika sätt. Att skicka kukbilder till någon är till exempel inte politiskt korrekt eller politiskt inkorrekt, det är inkorrekt bara, ett lagbrott.

Existerade ”PK” som tillmäle när du pluggade på high school i Nashville, Tennessee på 1960-talet?

– Det var bara några år efter att apart-heid hade avskaffats där. Den som stod upp för alla människors lika värde där och då kallades ”nigger lover”. Jag var en av dem. Om PK är att stå upp för alla människors lika värde, då är jag definitivt PK.

Vilka former av politisk korrekthet gör att du ändå tvekar?

– Drevtiden vi lever i, där alla ska överträffa varandra i att ha klädsamma åsikter, den är ju pinsam. När någon dör så lids det så in i helvete på Twitter. Folk tävlar om att vara bästa gråterska.

Varför tackade du ja till att bli ord-förande för Publicistklubben?

– Det är ett hedersuppdrag, så delvis på grund av fåfänga. Men mest för att uppdraget är så förbannat viktigt.

Hur kommer du att förhålla dig till ”PK” som PK-ordförande?

– Jag vill ha en debatt som är lite vildare än vad den har varit tidigare.

I de tider vi lever i finns det all anledning att slåss för yttrandefrihet och rätten till avvikande åsikter. I dag tar vi tryck- och yttrandefrihet för givet, men trots att de rättigheterna kom till efter lång kamp så kan de gå fort att montera ned. De som försöker ha ihjäl det fria ordet älskar för övrigt att använda ”PK” som ett skällsord.