I färska kokboken Sveriges landskapsmåltider beskriver lokala matinspiratörer de svenska landskapens skiftande matkultur. Men nävgröt och ålsoppa i all ära – vilka är egentligen de lokala specialiteter som spridit sig över landet? Jonas Cramby gör tio nedslag bland kebabpizza och smörgåstårta.

10) Västmanland: Spaghetti med köttfärssås

Det är med största sannolikhet den maträtt du just nu sitter och funderar på om du ska laga ikväll. Eller är tre gånger samma vecka för mycket? Svar: Nej. I Sverige är det helt normalt. År efter år utses nämligen spaghetti med köttfärssås till svenskarnas absoluta favoriträtt av konsumtionsbyrån Food and Friends. Faktum är att maträtten är så populär att resten av denna årliga topplista mest består av breda, svepande kategorier av mat som ”fisk”, ”korv”, ”gryta” och ”pastarätter”. Vi är helt enkelt en nation byggd av trågköttfärs, konserverad tomat och Kungsörnens spaghetti – och för det har vi Västmanland i allmänhet och Västerås i synnerhet att tacka. Det var nämligen hit som en massa italienare tog med sig sin spaghetti bolognese på 40-talet efter att Sverige skrivit ett arbetskraftsavtal för att hjälpa Italien att återhämta sig efter andra världskriget.

9) Bohuslän: Halv special