Våra 12 mest lästa texter under 2022

  • 30 jun 2022
  • 7 min

// Foto: Johan Bergmark/ Viktor Sema/ Åsa Sjöström/ Ninna Prage

Våra 12 mest lästa texter under 2022
Redaktionen Vi

// Foto: Johan Bergmark/ Viktor Sema/ Åsa Sjöström/ Ninna Prage

Knausgård och Bert Sundström, Aase Bergs dagbok och Linda Skugges brev till Ulf Lundell, Lars Vilks änka och en rysk utrikesminister som bor i Bromma. Dessutom: en granskning av biblioteksdöden som fick stort genomslag i Sverige. Här är 12 av de texter som blivit mest lästa under första halvåret 2022.

12: Dagbok för alla sina fans

Aase Berg tycks dyka upp i alla författares dagböcker. Hon är förtalad av Lars Norén, gör Jan Guillou så arg att han måste ta en whisky. Hon omnämns av Ulf Lundell, Marianne Lindberg De Geer och Åsa Linderborg. Aase Berg läser sina författarkollegors dagböcker – och skriver en egen dagbok om den traumatiska upplevelsen.


11: ”Jag har tappat bort 64 miljoner kronor”

”Förra våren råkade jag slänga ett öga på en rubrik. ’Bitcoin når rekordnivåer’, stod det, och jag tänkte: ’Köpte inte jag?’” Ann Lagerström skriver om ett ögonblick som hade kunnat förändra hennes liv för alltid.


10. Tone Schunnesson stormar in

Hon har gjort succé som författare, kolumnist och paneldeltagare i Babel. Det går både bra och fort för Tone Schunnesson. Jenny Morelli träffar en författare som skrev en kritikerhyllad bok efter att ha fått en större skatteskuld.


9: 10 Ögonblick då Eurovision blev storpolitik

Jamala, Eurovisionvinnare 2016. // Foto: Albin Olsson

Att kriget i Ukraina märktes av under årets upplaga av den europeiska melodifestivalen är en underdrift. Men det är knappast första gången politiken påverkat musiken. Anna Charlotta Gunnarson – Vi-medarbetare och före detta jurymedlem i Sveriges internationella Eurovision-jury – guidar genom tävlingens historia av censur, bojkott och revolution.


8. Karl Ove Knausgård: ”Min pappa blev otroligt arg när jag grät”

I vår serie Rakt på sak ställer vi frågor om livet, döden och en hel däremellan. När turen gick till Karl Ove Knausgård avslöjade författaren sin allra största kulturupplevelse och vad som hände när han flyttade till Stockholm.


7: Korrespondenten som aldrig vill åka hem

Han har blivit knivhuggen i Kairo och utkastad ur Ryssland. När flyglarmet gick om en rysk attack den 24 februari befann sig Bert Sundström mitt i Kiev. Martin Schibbye intervjuar Sundström om varför han stannar i Ryssland och vad han lovat sin fru Irina.


6: Malmöligan: Sex poeter, droger och rock’n’roll

Kristian Lundberg, Per Linde, Håkan Sandell och Clemens Altgård. Saknas gör Lukas Moodysson och Martti Soutkari. // Foto: Lena Mattsson. Stillbild ur Lena Mattssons film ”When Hades bursts with blooms”.

I april dog Malmö-författaren Kristian Lundberg. Han var en av sex medlemmar i den mytomspunna Malmöligan, där också Lukas Moodyson ingick. Per Svensson som gick på Lundbergs begravning berättar i Vi om de desperata poeterna som älskade scenen.


5: Lars Vilks änka: ”Det var en skam hur vi fick leva”

Hon skulle följt med honom på middagen i oktober, men personskyddet försvårade resan. Lars Vilks dog i en olycka den kvällen och kvar stod ”Maj”, som än i dag tvingas gömma sig. I en intervju med Karin Thunberg berättar hon om åren med livvaktsskydd och kvällen då allt tog slut.


4: De fick alzheimers mitt i livet

Eva, Ingela och Roger upptäcker plötsligt att något inte stämmer. Ord glöms bort, allt känns rörigare än vanligt. De får diagnosen alzheimers. Nu träffas de en gång i veckan för att prata om hur livet kommer att förändras de närmaste åren. De är inte ensamma – runt 10 000 svenskar under 65 år lever med sjukdomen.


3: Linda Skugge: Ulf, vill du välja livet tillsammans med mig?

Fittstim fick Ulf Lundell att lämna sitt bokförlag efter att ett privat brev från artisten till Karolina Ramqvist publicerats i boken. Medförfattaren Linda Skugge har hela tiden sympatiserat med Lundell. Linda Skugge skriver ett brev till författaren och ber honom välja livet tillsammans med henne.


2: Biblioteksgranskningen

Sedan 1998 har 435 bibliotek lagts ner i Sverige. I Örnsköldsvik har tolv bibliotek bommat igen. I Simrishamn har sju bibliotek förvandlats till ett. Trots det hävdar varenda politiker att de värnar om biblioteken. I april publicerade vi en granskning av biblioteksdöden som fick uppmärksamhet i många andra medier och kommenterades av kulturministern.


1: Ryske utrikesministern lever i Sverige – varnade för Putin

Boris Pankin och Vladimir Putin. // Foto: Sven Lindwall/Kremlin

Boris Pankin blev Sovjets sista utrikesminister. I dag bor han i en lägenhet i Bromma. I april träffade vi en man som följer kriget i Ukraina framför tv:n och undrar hur det kunde gå så snett i landet han tjänade.


Fler utvalda artiklar