Vi-skogens Anna Tibblin: ”Världens kris är också vår”
Anna Tibblin

Anna Tibblin

Generalsekreterare Vi-skogen och We Effect

Vi-skogens Anna Tibblin: ”Världens kris är också vår”

  • 14 apr 2020
  • 5 min

Lyssna på artikeln

Anna Tibblin menar att den kris vi befinner oss i är global, och så är även lösningen. Nu är inte tid att stänga gränser. Hon skriver: ”Tänk att det skulle krävas ett virus som inte gör skillnad på kön, religion eller hudfärg för att vi ska lära oss att vi hör ihop.”

Jag har begränsat mitt intag. En gång om dagen tillåter jag mig att titta på räkneverket över antalet smittade och dödsfall. Då får jag även lov att jämföra kurvor och googla fram de senaste prognoserna över Afrika.

Det är en rätt meningslös handling. Jag vet att mörkertalen är enorma och att världen genomgår ett ofantligt mänskligt lidande. Men lägre siffror inger visst hopp.

I nyhetsflödet ser jag bilder på packade gator i kåkstäder… i Nairobi. I Manilla. Trots att det råder utegångsförbud och karantän. Hur håller man social distans när man bor i slummen? Hur stoppar man smitta när man inte har tillgång till rent vatten?

I veckan chattade jag en stund med Elizabeth Kwagala i Uganda. Hon leder East Africa Farmers Federation, som samlar 20 miljoner småbönder i östra Afrika. Federationen samlar flera av de lokala bondeorganisationer som Vi-skogen stöttar.

I Uganda är skolorna stängda, kollektivtrafik och andra transporter förbjudna och människor är hänvisade till sina bostäder; en månad till att börja med. Elizabeth är nu hemma med familjen på sin gård, där hon bland annat odlar bananer. Hon skriver:
”Våra medlemmar drabbas hårt. De kan inte sälja sina produkter. Marknaderna har stängt. Antalet smittade ökar varje dag. Jag känner panik.”

Vi-skogen jobbar med människor som lever i fattigdom, som saknar marginaler. I Uganda bor omkring 42 miljoner människor. Enligt en vetenskaplig artikel jag hittar på nätet finns 55 intensivvårdsplatser i hela landet, de flesta i privat regi.
Under många år har vi kunnat säga att världen blir bättre. Fattigdomen har minskat, även om det inte gått tillräckligt snabbt och inte gällt alla. Svenskt bistånd och organisationer som Vi-skogen har spelat en viktig roll, något som vi är oerhört stolta över. Många av de resultaten riskerar nu att gå om intet.

I veckan skrev Etiopiens premiärminister och nobelpristagaren Abiy Ahmed i Financial Times: Om Afrika inte får hjälp att klara krisen kommer det att slå tillbaka på oss alla. Samtidigt slog Sverige rekord med de högsta varselsiffrorna i modern tid.
Corona-krisen sätter knivskarpt fokus på världens orättvisor. Den sätter vår medmänsklighet på prov. Jag tänker, att det är ju när frågorna blir synliga, som de också är möjliga att lösa.

Vi kan fokusera på det lokala. Stänga gränserna. Hoppas att problemet försvinner. Eller så öppnar vi ögon och hjärtan på vid gavel och inser att krisen är global – och därför måste lösningen också vara det.

Inget land klarar krisen på egen hand. Om inte de mest sårbara länderna kan hantera pandemin, kommer ingen att lyckas. Tänk att det skulle krävas ett virus som inte gör skillnad på kön, religion eller hudfärg för att vi ska lära oss att vi hör ihop. Det finns inget oss och dem – det finns bara ett vi.

Anna Tibblin, generalsekreterare för Vi-skogen

PS. Musikern Bobi Vine från Uganda har spelat in en låt för att bekämpa Corona, som snabbt har klättrat på listorna:

Fler utvalda artiklar