Lyssna på artikeln
Sanningen är farlig om man är diktator. Därför gör Vladimir Putin nu under Ukrainakriget sitt bästa för att ytterligare strama åt det redan krympande utrymmet för press- och yttrandefrihet i Ryssland. När han förbjöd ”fake news” och hotade journalister som inte följde den officiella linjen i Ukrainarapporteringen med 15 års fängelse, lämnade de allra flesta internationella medier Ryssland.
När journalister inte kan arbeta blir det svårt för allmänheten att bedöma vad som faktiskt pågår. Filmklipp som sprids på Twitter eller Facebook må se autentiska ut, men kan vara delar av påverkanskampanjer. När journalistiska medier hänvisar till ”obekräftade uppgifter på sociala medier” riskerar de att bli nyttiga idioter i ett propagandakrig.
Jag uppdaterar mig gärna om Ukraina på Kyiv IndependentFotnot: [Kyiv Independent](http://kyivindependent.com/) , en oberoende, ukrainsk journalistisk sajt som skriver på engelska. Med hjälp av översättningsfunktionen i webbläsaren kan jag också läsa Novaya GazetaFotnot: [Novaya Gazeta](http://novayagazeta.ru/) , vars chefredaktör Dmitrij Muratov förra året tog emot Nobels fredspris, tillsammans med filippinska journalisten Maria Ressa. Den nya lagen har tvingat Novaya Gazeta att begränsa sin rapportering men journalisterna hittar lösningar för att berätta om det som går att berätta om, som protesterna i Ryssland, och protesterar genom att trycka blanka sidor i pappersutgåvan, för att markera var krigsbevakningen skulle ha varit.
Vi på Vi har skänkt 10 000 kronor till Kyiv Independent och lika mycket till Reportrar utan gränser för att stötta den oberoende journalistiken.
Vi medverkar också i ett upprop för att dela oberoende journalistik till Ryssland. Vi översätter Henrik Berggrens text där han jämför 1939 med dagens utveckling till ryska.
Det finns mängder av exempel på solidaritetshandlingar från svenska medier, insamling till skyddsvästar och hjälmar till ukrainska journalister, pengar till journalistorganisationer och stöd till enskilda medier. De största svenska dagstidningarna delade i början av kriget texter på ryska och ukrainska med budskap om fri press.
Dagens Nyheter, danska Politikken och finländska Helsingin Sanomat har också kommit överens om att översätta delar av sitt innehåll till ryska och hjälpas åt att sprida varandras texter så att de når in i Ryssland.
Internetoperatören Bahnhof har startat ett initiativ för att sända ryskspråkiga nyheter via kortvågsradio och engagerar radioentusiaster för att få fram radiovågorna.
I osäkra och oroliga tider behövs journalistiken som mest. De modiga journalister som fortsätter rapportera inifrån Ukraina och Ryssland är värda vår beundran och vårt stöd.