Agri Ismaïl: ”Jag ville skriva en roman om pengar”

  • 13 jan 2024
  • 4 min

Agri Ismaïl // Foto: Märta Thisner

Agri Ismaïl: ”Jag ville skriva en roman om pengar”
Elina Haimi

Agri Ismaïl // Foto: Märta Thisner

Lyssna på artikeln

Affärsjuristen Agri Ismaïl debuterar med en skildring som ska vara sann och överdriven på en och samma gång. 

Samma dag som den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs, den 15 september 2008, landade Agri Ismaïl i London. Som nyanställd jurist i finanssektorn skulle han på nära håll ­komma att bevittna paniken då världens börser rasade. Men ur det stenhårda ­arbetet som följde på krisen föddes en idé. 

– Jag ville skriva en roman om pengar, men visste inte hur jag skulle göra. Hur ­skriver du om någonting som går så snabbt? Vi kan inte förstå kapitalets flöden längre, säger han.

Åren i London ledde till jobb i Dubai. Finanskrisen fördjupades, men i skön­litteraturen Agri Ismaïl läste om kvällarna lyste den med sin frånvaro. 

– Jag tillbringade hela min tid på ett kontor och diskuterade abstrakta finansformer. Jag gick hemifrån halv sju på morgonen och var hemma halv nio på kvällen och jag var även inne på lördagar och jobbade. Jag tänkte att det här behöver skildras på något sätt. Sedan tog det en evighet att hitta rätt, säger han. 

Tio år närmare bestämt. I januari släpps debuten Hyper, som handlar om tre syskon i en kurdisk familj och deras olika vägar i livet. Systern Siver har lämnat ett olyckligt äktenskap i Bagdad och försöker hitta försörjning i Dubai, Mohammed sliter i den skoningslösa finansvärlden i London och Laika lever sitt liv online, i en lägenhet ett stenkast från Wall Street i New York, där han försöker hacka de finansiella systemen. 

Syskonen kom Agri Ismaïl på rätt sent i skrivprocessen. De fungerar som exempel på hur det är att leva i en värld där kapitalet styr, säger han. Den klassiska systemromanen med många karaktärer som belyser en struktur var målet, med inspiration från Don DeLillo och Doris Lessing. 

– Jag ville göra någonting som känns som en satir, som känns överdrivet, men om du får för dig att googla någonting så kommer du hitta att det är sant. Varenda detalj ska vara sann men ändå bygga upp någonting skruvat. 

Beskrivningarna av det ytliga livet i Dubai är ett sådant exempel. Åk inte dit, är Agri Ismaïls uppmaning under intervjun. Han tröttnade efter flera år i vad han kallar en identitetslös stad. Nu bor han i Stockholm, jobbar fortfarande som affärsjurist, men i ett betydligt lugnare tempo.

Hur lugnt det blir framöver återstår att se. Agri Ismaïl skrev Hyper parallellt på svenska och engelska och romanen ges ut samtidigt i Sverige och England. Rättigheterna är även sålda till Tyskland.

Skrivit har Agri Ismaïl gjort så länge han kan minnas. Genom åren har han blivit refuserad ett femtiotal gånger, men för varje avslag har han känt att han kommit ett steg närmare sin dröm. 

– Det är inte som att jag inte tänkt ”Nu skiter jag i det här!”, men vad ska man annars göra med sitt liv? Det är i skrivandet jag finner värde. Vad som händer sedan är till viss del utom din kontroll. Det enda du kan göra är att skriva något som är bättre än sist.


Publicerades i Vi Läser #6 2023.

Fler utvalda artiklar