Anna Charlotta Gunnarson: ”Jag släpper inte Vi”

  • 3 jun 2022
  • 5 min

Anders Eldeman och Anna Charlotta Gunnarson. // Foto: Mattias Ahlm

Anna Charlotta Gunnarson: ”Jag släpper inte Vi”
Redaktionen Vi

Anders Eldeman och Anna Charlotta Gunnarson. // Foto: Mattias Ahlm

Lyssna på artikeln

I torsdags gick Sveriges Radio ut med nyheten att Anna Charlotta Gunnarson och Annika Jankell tar över Melodikrysset efter 26 år med Anders Eldeman som programledare. Vi ställde fem frågor till Anna Charlotta om hennes nya drömjobb – och vad det innebär för hennes medverkan i Vi framöver.

Under våren var planen att du skulle skriva en artikel för Vi om musikfrågesport som länge varit ett stort intresse för dig. Vad tänkte du när du fick frågan att bli programledare för Melodikrysset?

– Hur overkligt livet kan kännas när allting bara faller på plats. Det är sällan man får uppleva att verkligheten motsvarar drömmen. När radiocheferna frågade mig om jag kunde gissa varför de hade bett mig komma på hemligt möte, så svarade jag att det troligen var för att typ bli mentor för något poddprojekt men att min högsta önskan vore att ha hand om någon sorts frågesport. Då flinade de väldigt brett, sekunden senare förstod jag varför och rummet började snurra runt. Och även om det inte blir någon större artikel i Vi, så håller jag faktiskt på att knåpa ihop en essä om mina erfarenheter av frågesporter, som konstruktör och tävlare. Den kommer i tidningen i höst.

Snudd på ofattbara 1,7 miljoner lyssnare följer Melodikrysset varje lördag och vinnarna får ett badlakan. Varför är programmet så populärt?

– Dels är det ju ett kulturarv med snart 60 år på nacken, och dels tror jag kombinationen frågesport och musik väcker tävlingslust. Låtar från förr och nu cirklar runt de flesta av oss i vardagen, oavsett om vi själva söker upp musiken eller inte, och det betyder att majoriteten har möjlighet att kryssa. Det är större chans att klara en låt i Melodikrysset än att vinna på lotteri, och det öppnar för ett svårslaget sug. Det fiffiga med korsord är ju också själva flätan; även om man inte kan den där nya popdängan så kanske man kan nästa operettstycke, och då får man en bokstav som blir ledtråd till popdängan. Jag hoppas också att fler och fler hakar på idén om att lösa Melodikrysset ihop med andra. Älskar tanken på att gäng samlas på caféer och käkar lördagsfrukost och viskar mellan borden.

På vilket sätt kommer det att märkas att du – och Annika Jankell – tar över efter Anders Eldeman?

– Själva korsorden och tilltalet kommer vi att försöka bevara så gott vi kan, men vi har ju så klart våra egna musikaliska referensramar och därför kommer personlig smak och kunskapsområden säkert sippra igenom på olika vis. Målet är att Melodikrysset ska fortsätta vara brett och underhållande, bildande och historiebärande. Vi får också stöd och råd från Anders Eldeman under introduktionsfasen. Det är väldigt generöst. Han är genuint varm.

Vi har förstått att du har en sambo som aldrig missar Melodikrysset. Hur har han reagerat på den här nyheten?

– Han går igenom en svår tid, he he. Nej, men även om han är stolt, och precis lika glad, så är det förstås en liten sorg för honom att bara kunna lösa krysset varannan vecka framöver, de lördagar Annika kör. Han har varit en notorisk lyssnare så länge vi varit ihop och det är faktiskt längre än Anders Eldeman sänt programmet.

Ska Vi-läsarna vara oroliga nu för att du inte kommer att ha tid att skriva för oss?

– Oh, nej, absolut inte. Essäerna pågår i vanlig ordning och det blir säkert både artiklar och listor framöver. Att skriva för Vi är ett fantastiskt roligt och ärofyllt uppdrag, med tanke på tidningens långa historia, den vänliga redaktionen och fina läsarna. Jag släpper inte Vi förrän Vi släpper mig.


Läs Anna Charlotta Gunnarson

Eurovision och Melodifestivalen. Luciatåg och prom queens. Nick Cave. Personliga På spåret-upplevelser. MTV. Oskolad bildning. Flava Flavs favoritsmycke. David mot Goliat i tv-rutan. Britt Lindeborg. Berlinmuren.

Välj och vraka bland Anna Charlotta Gunnarsons texter:

Fler utvalda artiklar