Annie och Jimmies drömjobb

  • 7 sep 2022
  • 7 min

// Foto: Louise Billgert

Annie och Jimmies drömjobb
Marie Branner

// Foto: Louise Billgert

Lyssna på artikeln

För tio år sedan frågade vi partiledarna vilket som var deras drömjobb. Bara två av dem är kvar på sina poster: Annie Lööf och Jimmie Åkesson. Snart närmar sig kanske dagen när de kan förverkliga drömmen.

Den här texten publicerades urpsrungligen i Vi #10 2012.


Vad drömde partiledarna om för yrke när de växte upp – och vad skulle de vilja jobba med om de inte längre fick vara politiker?

Det var frågorna Vi ställde till partiledarna och språkrören för tio år sedan. Svaren varierade stort bland dem som ledde sina partier 2012 (två år före valet 2014).

Stefan Löfven ville bli rockmusiker när han växte upp. ”Musikintresset kom från syrran som är fyra år äldre. Hon hade en grammofon som jag lånade – fast jag frågade nog inte om lov. Spelade Beatles, Rolling Stones, Shanes och Hep Stars. Jag spelade flöjt och gitarr i kommunala musikskolan men hade för dåligt tålamod för att bli bra”, berättade han.

Om han inte var partiledare hade han gärna skrivit, både romaner och om samhällsfrågor, sa han.

Fredrik Reinfeldt hade en dröm om att bli basketspelare. ”Jag spelade länge i Tensta Tigers, började i sjuårsåldern. Basket var min stora hobby. Kan inte säga att jag ville bli proffs – som barn tänker man inte så – man vill bara spela! Basket är ju en lagsport och jag var inte bäst. Jag var en del av laget, av gemenskapen”, sa han.

Jan Björklund hade drömt om att bli astronaut, Göran Hägglund om polisyrket, Jonas Sjöstedt mest om att resa bort, medan Miljöpartiets Åsa Romson ville bli skådespelare och Gustav Fridolin sneglade mot författaryrket.

Inför riksdagsvalet 2022 är bara två partiledare kvar i samma roll: Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Så här berättade de om vilka yrken de drömt om:

Annie Lööf:

Drömyrke som barn?

– Domare! Jag tittade på Ally McBeal, Lagens änglar och Advokaterna. Pendlade mellan advokat och åklagare – jurist var ett häftigt yrke. Som barn var jag en väldigt ordentlig tjej som ville att alla skulle göra rätt för sig – det var basala resonemang bakom min yrkesdröm. Min pappa var närpolischef, jag tillbringade mycket tid i korridorerna på polishuset. Gjorde mina praoperioder på Värnamo tingsrätt, en advokatbyrå i Värnamo och på åklagarkammaren i Jönköping. Om jag fullföljt min dröm? Jo, jag tog ut min jur.kand.-examen förra sommaren. Samtidigt har jag kvar drömmen, vill absolut jobba som jurist framåt.

Tidigare jobb?

– Jag och kusinerna sålde jultidningar, mest för att få bonussakerna. Minns en uppblåsbar soffa, som var hemsk! Men en freestyle tjänade jag ihop, den hade jag längtat efter länge. Jag extrajobbade i klädaffär, där jag lärde mig massor. Varje år åkte familjen till fjällen, jag fick själv tjäna ihop till liftkortet genom granplantering – tror vi fick tio öre plantan – städa byggbaracker och plocka ogräs. Jag har varit assisterande jurist, barista i London och valombudsman.

Den här frågan är viktigast i nästa val:

– Ungdomsarbetslösheten. Vi måste sänka trösklarna för dem.

Vad skulle du bli om du inte var partiledare i morgon?

– Jurist. Jag skulle försöka kombinera entreprenörskap och juridik. Kanske öppna en egen juristbyrå? Jag tror på drömmar, tror på framtiden.

Jimmie Åkesson:

Vad ville du bli när du var barn?

– Jag minns en teckning från förskolan där jag ritat mig själv och pappa. Pappa är golvläggare med egen firma och butik – och jag ville bli som han. Jag var ofta i butiken eller med honom ute på jobb. Jag är teoretiskt lagd och kan i dag ärligt säga att jag gärna skulle vilja ha en hantverksutbildning i ryggen, det hade varit skönt. Jag har fixat med huset i fem–sex år, man lär sig väldigt mycket. Under skolåren blev jag uppmuntrad att skriva, hade alltid bra betyg i svenska, och någonstans fanns ambitionen att bli journalist. Jag minns inte exakt varför – men det är ingen dröm jag har kvar i dag. Jag engagerade mig i politiken väldigt hårt redan som 16–17-åring.

Tidigare jobb?

– Med pappa som golvläggare från 14-årsåldern kanske. Jag bar heltäckningsmattor, röjde och dammsög. Har även jobbat som målare och som hantlangare på byggen. Minns inte om jag jobbade för något särskilt mål då – men senare, på gymnasiet, gick pengarna till en veckas charterresa där alla pengarna försvann. När jag pluggade i Lund byggde jag hemsidor, bland annat åt vingårdar.

Viktigaste valfrågan 2014?

– Det är självklart trygghetsfrågorna generellt. Jobben också – men det finns en utbredd otrygghet i samhället som måste bekämpas.

Vad skulle du göra om du inte var partiledare?

– Vet inte. Jag är en entreprenör, det kan bli en bransch jag halkar in på. Ger jag mig väl in på någonting så ger jag mig inte, då kör jag hundra procent. Hade gärna varit hantverkare – men det är lite sent att bli lärling på ett bygge nu. I politiken är det så mycket teori. Jag kan längta efter något konkret, något man kan se direkta resultat av.

Fler utvalda artiklar