Årets 10 mest lästa texter

  • 26 dec 2022
  • 6 min

// Foto: Johan Bergmark/Thron Ullberg/Peter Hoelstad/Jan Wiriden

Årets 10 mest lästa texter
Redaktionen Vi

// Foto: Johan Bergmark/Thron Ullberg/Peter Hoelstad/Jan Wiriden

Kan Håkan Hellström sjunga? Hur påverkades författaren Tom Malmquist av att se sin pappa gå under efter att han avslöjat spelskandalen? Varför sjunger Göran Persson och Göran Greider tillsammans i Vingåker kyrka? Och hur har skådespelaren Anki Lidén lyckats resa sig efter att sonen Tim ”Avicii” Bergling tagit sitt liv? Här är årets mest lästa texter i Vi.


10. Det borde inte gå att sjunga med i Hellströms musik

”I mina öron hemskt.” Det är Ulf Lundells utlåtande om Håkan Hellströms textrytmik. Hellström bryter mot alla regler som finns och egentligen borde det vara svårt för fans att hänga med i texterna. Men 280 000 Ullevibesökare ger en annan bild.


9. Eva Klasson – fotostjärnan som försvann

Hon kallas för ”en centralgestalt i svensk fotohistoria”, men är okänd för de flesta. På 70-talet uppfann hon ”den tredje vinkeln” och försvann sedan in i dimman. Men nu är Eva Klasson tillbaka. Vi träffade henne i en etta i Borås.


8. Fångad i buren när halva Sverige tittar

Hur är det att sitta i dressinen? Anna Charlotta Gunnarson vet. Hon har tävlat i På spåret fyra gånger. Tre säsonger var underbara. Den fjärde kan hon knappt prata om.


7. Lotta Lundgren: Så tog tv-kocken över våra liv

Per Morberg använde sin manlighet, Nigella Lawson sin kvinnlighet och Tina Nordström sitt flingsalt. Vissa dricker sig fulla medan maten tillagas, andra lagar med kärlek till älskade flickvänner. Tv-kocken har gått från husmor till influencer. Lotta Lundgren reder ut historien från Ria Wägner till Jimmy Guo.


6. Göran och Göran på mammas gata

Två av socialdemokratins tyngsta namn är uppväxta i samma lilla bruksort i Sörmland. Vi sammanförde Göran Persson och Göran Greider i ett Vingåker som under några decennier var sinnebilden för folkhemmet. Karin Thunberg följde med paret på konditori, till Folkets park och till Vingåkers kyrka – där Göran och Göran sjöng Dan Anderssons Gässen flytta.


5. Ann Petrén om konflikterna med Benny Fredriksson

När Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, tog sitt liv ville skådespelaren Ann Petrén inte prata om det som hänt. I september släpptes boken Ann Petrén på scen i vilket skådespelaren pratar ut om vredesutbrotten, kärleken och att hon kände sig som gisslan under metoo. I samband med utgivningen publicerade Vi ett utdrag ur boken.


4. Ryske utrikesministern lever i Sverige – varnade för Putin

Boris Pankin var Sovjets sista utrikesminister. Sedan flyttade han till Sverige där han blivit kvar. Vi träffar en man som följer kriget framför tv:n och undrar hur det kunde gå så snett i landet han tjänade.


3. Vi:s granskning av biblioteksdöden

Sedan 1998 har 435 bibliotek lagts ner i Sverige. I snitt har 1 800 böcker kastats, makulerats eller sålts – varje dag i två decennier. Det visar Vi:s granskning av biblioteksdöden.


2. Tom Malmquist skriver om spelskandalen som knäckte hans pappa

I februari 1990 avslöjade journalisten Thomas Malmquist den så kallade spelskandalen – som under hösten dramatiserades i SVT. Avslöjandet skakade idrottsrörelsen. För familjen Malmquist blev dödshot och livvakter en del av vardagen. Thomas son Tom – författare och poet – skriver om en familj som gick sönder.


1. Anki Lidén: ”Sorgen sätter sig i kroppen”

Den 20 april 2018 begick den världsberömde artisten Tim ”Avicii” Bergling självmord. Han blev 28 år. För första gången berättar hans mamma, skådespelaren Anki Lidén, om de fyra år som gått, om sorgen och vägen ur den.

Fler utvalda artiklar