Arnolds kannibalmuseum öppet dygnet runt

Arnold Wernersson har rest i 176 länder och samlat fynden från sina resor i ett museum som inte påminner om något du sett.

  • 4 min
  • 11 jul 2022

// Foto: Arnolds Kannibalmuseum

Arnolds kannibalmuseum öppet dygnet runt
Stina Jofs
Prova idag

Lyssna på artikeln

Arnold Wernersson har rest i 176 länder och samlat fynden från sina resor i ett museum som inte påminner om något du sett.

Udda prylar, minst sagt. På Kannibalmuseet i Önneköp finns de märkligaste saker samlade från resor i 176 länder. Resenären och museiägaren Arnold Wernersson kan guida bland krympta människoskallar, penisskydd för krigare, enorma hajkäftar, kobravodka, en träflisa från Stalins födelsehem och exotiska parfymer i kamelurinblåsor.

Besök mitt i natten går bra, bara du ringer och bokar tid.

– Är jag inte ute i världen är museet öppet.

Han kallar sig Arnold Äventyraren. Upptäcktsresande Sten Bergman – som för övrigt blev adopterad av kannibaler – blev tidigt hans idol.

– Jag hörde honom på radion som barn. Det var Sten som lade grunden till mitt intresse för länder och geografi. Jag ville känna djungelns hetta i Amazonas, träffa äkta människor i bushen.

Första resan gick emellertid till Bornholm med mamma och pappa. Då var Arnold sex år, vid tjugo fyllda började han luffa omkring i världen och 1966 grundade han tillsammans med Gunnar Mattsson Club100.eu, en exklusiv förening för personer som rest i fler än hundra länder.

– Under mina resor fick jag med mig en massa häftiga saker hem, men visste inte vad jag skulle göra med dem så de hamnade i ladan på gården. Konstnären Bo Nilsson fick höra talas om mina statyer från djungeln och propsade på att jag skulle skapa ett museum, för att skydda föremålen.

Och namnet då, Kannibalmuseet?

– Äh, det var någon tidning som hittade på det. Jag har träffat kannibaler flera gånger, bland annat en krigschef i Melanesien. En mycket vänlig människa, något av en gentleman faktiskt, han hade ätit massor med människomåltider. En annan man hade skurit upp 54 människor för rituella måltider. Jag fick lära mig att man kan äta sin fiende men aldrig någon man lärt känna.

Har du själv ätit människokött?

– Nej, lyckligtvis inte.

Hur många föremål som finns på i museet? Ingen vet. Och det är kanske inte framför allt sakerna som är intressanta utan mer de berättelser Arnold Wernersson förmedlar. Människor han mött, berg han bestigit, regnskogar han genomkorsat. Faror, äventyr, underbara och skrämmande möten från jordens mest exotiska platser. Vill du ha berättelser från närmare håll kan han säkert beskriva den mikronation som de cirka 230 invånarna i Önneköp skapat.

– Vi har egen flagga och egen armé, 48 ministrar. Jag är för övrigt kulturminister. Vi har till och med låtit göra ett eget mynt – ett öra – som man kan handla med i affären.

Nationens huvudfiende är grannbyn Huaröd, men sammandrabbningarna är av det mer kamratliga slaget.

– Vi har bland annat avkrävt dem deras riktnummer. Våra bataljer är betydligt trevligare än vad ryssarna nu gör mot Ukraina.

Allt detta – och lite till – kan du få bekanta dig med på Kannibalmuseet i Skåne. Glöm dock inte att boka tid.

– Jag är fortfarande a travelling man. Än finns länder att besöka.

Fler utvalda artiklar