Åsa Wikforss minns en rostbiff i Oxford

  • 28 jan 2021
  • 3 min

// Foto: Ulrika Ekblom

Åsa Wikforss minns en rostbiff i Oxford
Redaktionen Vi

// Foto: Ulrika Ekblom

Lyssna på artikeln

Premiärmiddagen äts i en ”Harry Potter-matsal” och bordsgrannen är rätt trist. Tur att den blivande maken dyker upp och räddar kvällen.

Mitt självklara matminne är från min första middag på Christ Church College i Oxford 1988. Jag hade fått bli gästdoktorand hos professor David Pears, som var Wittgenstein-expert.

Jag hade sett Kommissarie Morse men visste i övrigt inget om Oxford och blev oerhört tagen av miljön. Den första kvällen gick jag till ”The Hall” där alla studenter och doktorander äter. Längst fram vid ett högt bord satt professorerna. Den salen ligger till grund för matsalen i Harry Potter-filmerna.

Jag hade ingen aning om hur jag skulle bete mig, men möttes av butlern Les som placerade mig bredvid en kille med orden ’Ni kommer ha mycket gemensamt’.

Killen hette Rudy och kom från Schweiz, som Les hade blandat ihop med Sverige.

Rudy var en utomordentligt tråkig ingenjörsstudent och samtalet gick trögt. Jag blev lättad när en ung man från andra sidan bordet avbröt med frågan: ’Vilket är det längsta ordet på svenska?’. Han följde raskt upp med: ’Varför finns det något, snarare än inget?’, vilket han (med glimten i ögat) tyckte var en passande fråga för en filosof. Den unga mannen som räddade mig från tråkiga Rudy blev senare min make.

Vi åt rostbiff med ugnsstekt potatis, yorkshirepudding, tunn brun skysås och sönderkokt broccoli. Kanske serverade de billigt rött vin i karaffer. Det blev alltid efterrätt. Spotted dick var en klassiker.”


Berättat för Unn Edberg

Engelsk rostbiff med yorkshirepudding

En engelsk klassiker. Det är viktigt att köttet inte är för mycket stekt. Vid 58–60 grader är det mediumstekt vilket rekommenderas. Ugnspotatis är gott till, men kan bli mäktigt tillsammans med yorkshirepuddingen.

Rostbiff
1,3 kg rostbiff salt och nymald svartpeppar
*50 g smör till stekning

Sky* skyn från formen
5 dl vatten + 1 köttbuljong­tärning (du kan byta ut 1 dl mot öl om du vill) 2 tsk honung
*1 msk smör

Yorkshirepudding* 4 dl vetemjöl
3 dl standardmjölk 4 ägg
1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad salvia
1 tsk salt rapsolja till pensling

Pepparrotskräm
1 burk (250 g) crème fraiche 2–3 msk riven pepparrot (beroende på hur stark den är)
*1/2 tsk honung

Till servering* eventuellt valfri ugnsrostad potatis

  • kokta, råstekta eller ugnsrostade gröna grönsaker, till exempel broccoli eller gröna bönor
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Salta och peppra rostbiffen generöst.
  2. Hetta upp smöret i en stor panna tills det tystnar och bryn köttet runtom.
  3. Lägg köttet i en liten ugnspanna som passar i storlek (på så sätt ångar inte skyn bort så lätt).
  4. Sätt in en stektermometer på 58 grader och låt köttet gå i ugnen tills termo-­metern piper, cirka 1 timme.
  5. Ta ut köttet och ta tillvara på skyn. Linda in köttet i smörpapper och låt vila medan du gör resten.
  6. Blanda sky, vatten och buljongtärning och låt det koka cirka 10 minuter. Smaka av med honung och vispa i smöret.
  7. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
  8. Vispa ihop mjölet till puddingen med mjölk och ägg, lite i taget.
  9. Tillsätt kryddor och salt.
  10. Smörj 12 hål på en muffinsplåt och sätt in plåten i ugnen 15 minuter.
  11. Ta ut plåten och fördela smeten upp till mitten i varje hål.
  12. Grädda 15 minuter eller tills varje pudding rest sig och fått färg.
  13. Vispa upp crème fraichen i en bunke. Riv i pepparrot efter smak och runda av med honung.
  14. Hetta upp skyn. Skär upp köttet så tunt du kan och servera med yorkshire­pudding, pepparrots­kräm, sky, grönsaker samt eventuellt ugnsstekt potatis.

Recept och styling: Liselotte Forslin

Fler utvalda artiklar