Bengt Ohlssons präriemiddag

  • 26 sep 2022
  • 3 min

// Foto: Ulrika Ekblom

Bengt Ohlssons präriemiddag
Tomas Dur Fläckman

// Foto: Ulrika Ekblom

Lyssna på artikeln

Burken med corned beef hade stått i kylen i över ett decennium. När den väl kom till användning blev det kanske inte en fantastisk måltid – däremot ett viktigt statement.

”När barnen var små köpte jag och min dåvarande fru en Folkabuss, årsmodell 1973. Första sommaren vi hade den tog jag med ungarna och körde till Öland. Vi åkte omkring i vår buss, badade, lekte, sov på stränder – lite hippieaktigt, sådär. Skaffning hade vi med oss, och i den ingick en burk corned beef. Den gick aldrig åt på resan, utan hamnade i kylskåpet när vi kom hem. Och där blev den stående – i tolv år! Den var med om flera flyttar och blev ett internt skämt i familjen.

Till sist kände jag att dagen var inne, det var dags att öppna den där burken, så jag bjöd barnen – som nu var ­halvvuxna – på ”präriemiddag”: vita bönor, stekt potatis och corned beef. Måltiden gjorde kanske inte succé, men det låg en stor tillfredsställelse i att konserven äntligen kom till användning.

Jag är dålig på att laga mat, men bra på att sno ihop något ätbart av rester. Det kan bli de konstigaste kombinationer, lite Skrotnisse-aktigt, men ofta gott. Jag skulle kunna göra en kokbok på det temat.

Jag tycker att det närmast är en dödssynd att kasta mat som inte blivit otjänlig. När jag var liten fick vi höra att vi skulle ”tänka på de svältande barnen i Biafra” om man var kinkig med maten. Sedan blev den där sägningen ett ironiskt skämt ett tag, men nu tar jag den på allvar igen.

Man håller väl på att gå i barndom.”


Berättat för Tomas dur Fläckman

Långkokt fläsk med hemgjorda vita bönor i tomatsås

6–8 portioner
Tillagningstid: 30 min + 3–5 timmar i ugn

Vi har tolkat maten i berättelsen som en ”präriemiddag” med hemgjorda vita bönor i tomatsås och en variant på pulled pork i stället för corned beef. Det är inte nödvändigt, men du kan servera ugnsstekt potatis till.

Långkokt fläsk

• 1 kg hel fläskkarré utan ben
• salt och nymald svartpeppar
• 2 gula lökar
• 3 vitlöksklyftor
• 1 dl ketchup
• 3 msk japansk soja
• 1 msk rökt paprikapulver
• 2 dl köttbuljong

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Salta och peppra köttet generöst.
  3. Skala lök och vitlök. Klyfta löken och krossa vitlöken lätt.
  4. Lägg köttet med lök och vitlök runtom i en ugnstålig gryta.
  5. Blanda ketchup, soja och rökt paprikapulver. Fördela över köttet.
  6. Häll buljongen runt köttet och lägg på ett lock.
  7. Ställ in grytan längst ner i ugnen ca 3–5 timmar. Känn efter med en gaffel, köttet ska gå att dra isär lätt när det är färdigt. Blanda runt i skyn.

Vita bönor i tomatsås

• 1 gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• raps- eller olivolja till stekning
• 2 msk tomatpuré
• 1 förp krossade tomater, ca 390 g
• 1 tsk torkad timjan
• 1 förp stora vita bönor, ca 380 g
• salt och nymald svartpeppar efter smak

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs i lite olja i en panna utan att det tar färg.
  3. Lägg i tomatpuré och fräs någon minut.
  4. Häll i krossade tomater samt timjan och låt sjuda ca 5 minuter utan lock.
  5. Skölj bönorna och vänd i dem. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera bönorna med köttet och ­eventuellt ugnsstekt potatis.

Recept och styling av Liselotte Forslin.

Fler utvalda artiklar