De led av konflikter, syrebrist och invasion av kackerlackor. Projektet Biosphere 2, där åtta personer levde i en inglasad kopia av jordens ekosystem under två år, sågs som ett misslyckande. Men nu har ett av historiens märkligaste experiment blivit aktuellt på nytt.

Fyra kvinnor och fyra män klädda i mörkblå overaller har radat upp sig framför en samling pyramid- och kupolformade glasbyggnader i södra Arizonas öken. Det är torsdagen den 26 september 1991 och solen har just gått upp över Santa Catalina-bergen.

Inuti det 12 000 kvadratmeter stora rymdskeppsliknande lufttäta komplexet finns fem olika vegetationsområden i miniatyr: en regnskog, en savann, ett litet hav med ett korallrev, en öken och ett mangroveträsk. I anläggningen huserar också djur som fladdermöss, fjärilar, bin och ormar.

Platsen kallas Biosphere 2 och är världens största försök att skapa en konstgjord självförsörjande värld, där de åtta mänskliga invånarna ska klara sig på egen hand genom att odla all sin mat och återanvända luft och vatten. Utanför trängs deras familjer och vänner med journalister och fotografer från hela världen. De åtta vinkar farväl och försvinner en efter en in i en luftsluss i byggnaden. En lucka sluts bakom dem. Framför sig har de två år med bara varandra som sällskap, utan tillstånd att lämna Biosphere 2.

En av de åtta biosfärianerna är Linda Leigh, en 39-årig systemekolog från Wisconsin.

– Det var en stor lättnad att äntligen kliva in, berättar hon 29 år senare.

– Att till sist ta farväl av omvärlden och sätta igång med att bygga vår egen värld. Det första jag gjorde var att gå in i regnskogsområdet och lyssna på fågelsången. Jag bestämde mig för att jag ville att det skulle börja regna, så jag gick till klimatkontrollrummet och slog på regnet. Det var underbart.