Björn Ferry: Hur fan ska vi ha det?

  • 4 okt 2023
  • 4 min

// Foto: Sara Berglund

Björn Ferry: Hur fan ska vi ha det?
Stina Jofs

// Foto: Sara Berglund

Lyssna på artikeln

En tid att se fram emot – förutsatt att vi skärper oss. Björn Ferry är nyfiken på framtiden, inte rädd för den.

Hur fan ska vi ha det? Frågan är ställd i rättan tid. Titeln på Björn Ferrys senaste bok kräver emellertid inte bara ett svar, utan många. Dagboken är en uppföljare till succén Ferry Tales och med start i april 2022 får vi följa mysteriet med den tretåiga hackspetten, möta forskare, älgar, frun Heidi och barnen – bland många andra. Den fråga som löper genom berättelsen lyder: Hur ska vi leva framöver? Björn Ferry, skidskyttelegendaren med drösvis av medaljer från de stora mästerskapen, har gjort sig till förespråkare för en framtid som är hållbar, klimatvänlig och mänsklig.

– Det är inte ångest som driver mig i arbetet för ett fossilfritt Sverige utan ­nyfikenhet. Det är kittlande att fantisera om hur vi bor och arbetar i framtiden.

En sak vet han. Mycket kommer att ske. Mycket måste ske.

– När tekniken med självkörande bilar slår igenom kan en bråkdel av dagens bilar genomföra transporter av både gods och människor. Är det inte spännande?

Men … har vi någon framtid?

– Jag tror det, jag vill tro att människan kan klara de enorma utmaningar vi står inför. Jag är egentligen bara rädd för att vi sätter saker i rullning som inte går att korrigera.

Förr var han mer sökande än nyfiken.

– Jag kommer från Storuman där befolkningen minskade, jobben försvann. Sedan startade nya industrier, men inte ville jag jobba där. Mina föräldrar är tandläkare, men att gräva folk i käften hela livet? Nä, det ville jag inte heller. Som ung tänkte jag ofta på hur det skulle bli.

Idrotten blev en räddning ur grubblerierna. Enligt Björn liknar elitidrott både forskning och filosofi eftersom idrottaren hela tiden arbetar för att nå sätt att bli fysiskt och psykiskt starkare.

– Forskare är vana vid att hålla på med det man inte vet i stället för att leverera tvärsäkra svar.

Under en tid funderade han på en framtid som politiker.

– Men de upprepar ju bara samma sak hundratals gånger. Kan du fatta hur djävulusiskt tråkigt det måste vara?

Lust är viktigt – och mod att våga tro.

– Att sätta klackarna i backen gör livet bara jobbigare. Vi måste hitta en gemensam berättelse om framtidens hållbara livsstil, lyckas göra den så attraktiv att människor accepterar och förstår åt vilket håll vi ska. Detaljerna kan vi ­diskutera senare.

De mest kritiska är sällan de mest kreativa menar han.

– Det är inte ofta en konservativ jurist kommer fram till lösningen på mänsklighetens problem. Vi ska vara rädda om de lite udda typerna, som förr kanske betraktades som halvtokiga.

En framgångsfaktor är livslångt lärande.

– Tekniken går så oerhört snabbt framåt. Kanske kommer en tid då alla har det materiellt bra, men inte så mycket att göra? Det måste vi lära oss att leva med.

Har du några råd till dina barn?

– Det korta svaret är att vara en bra kompis. Det är till och med viktigare än att göra läxorna. På ett djupare plan är förmågan att anpassa sig – utan att mista sin kritiska blick – livsviktig.

Fler utvalda artiklar