Carina Bergfeldt: Exit är en form av frid

  • 3 apr 2023
  • 5 min

// Foto: Kajsa Göransson

Carina Bergfeldt: Exit är en form av frid
Stina Jofs

// Foto: Kajsa Göransson

Lyssna på artikeln

”Exit är de onda vägarna ut, men också de goda.” Journalisten Carina Bergfeldt förknippar exit med omsorg om sig själv och andra, snarare än död.

Hon har samlat ihop ett rejält fuck off-konto, skrivit testamente, utsett förmyndare för sonen Hamilton i det fall både hon och maken Jesper Zølck skulle dö. När jag ber Carina Bergfeldt välja ett ord svarar hon:

– Funkar exit? Så mycket av mitt liv handlar om det just nu.

I dagarna kommer hennes bok En bra dag att dö: Vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet. I den delar pastor Jim Brazzil, själv märkt av dödlig cancer, med sig av tankar kring död och sorg men också kärlek, försoning och hopp.

– Tiden med Jim satte i gång en massa tankar, men egentligen startade allt med den norska dramaserien Exit.

Den om fyra finansmän som förutom att jobba hårt framlever sina nätter med tunga droger och prostituerade?

– När min man och jag såg den började vi på allvar diskutera hur vi vill leva. Vad händer om någon av oss dör, om båda dör? Det låter kanske neggigt men jag ser samtalen snarare som konstruktiva.

Är det inte lite tidigt?

– Tvärtom. För mig symboliserar ordet exit också en blinkande grön lampa, en utväg ur något svårt.

Carina Bergfeldt har tidigare berättat om en trasslig barndom, med fysiskt och psykiskt våld.

– Mamma levde i ett dåligt äktenskap, men hade inte ekonomiska förutsättningar att ta sig ur det. Jag måste alltid ha en möjlig exit. Nu lever jag i ett mycket lyckligt äktenskap, men jag vill aldrig hamna i mammas situation. Jag har till exempel bestämt att jag ensam ska äga den lägenhet min man och jag har i Stockholm, och jag ser till att inte leva över mina tillgångar.

När började du spara?

– Väldigt tidigt och sparandet blev än mer fokuserat när jag träffade Jesper, vilket kanske låter konstigt. Han är en snäll människa, han förstår mina demoner.

Gör rädslan från din barndom att du tänker att saker kan gå åt helvete?

– Jag förutsätter nog snarare att något kommer att gå åt helvete och ser mina exitplaner som ett sätt att hantera de känslorna.

Nu handlar ordet Carina Bergfeldt valt inte bara om ekonomi utan lika mycket om kärlek, hopp och framtid. Samma vecka som denna intervju görs satt Carina och hennes man, också han journalist, med varsitt papper. Där skrev de ner sina exitdrömmar, utan att tjuvkika.

– Hur vill vi leva om fem, tio år? Sedan jämförde vi – tack och lov var vi ganska synkade.

Döden kan komma snabbt och oväntat, en insikt de båda bär.

– Varje gång Jesper eller jag flyger skickar vi ett If I die-meddelande innan planet ska lyfta.

Vad kan du skriva?

– ”Jag älskar våra tacokvällar” till exempel, det behöver inte vara mer än så.

Talar ni om exit som lika med död?

– När vi träffades sa vi att vi skulle satsa på att få 40 år tillsammans. Sedan skulle jag dö i cancer – helst snabbt och smärtfritt. Jesper skulle få två år till och tillbringa dem i en sportbar. Det är en fantasi förstås, men vi mår bra av den.

Exit är en form av frid, menar hon.

– Ingen av oss har någon dödslängtan, men som pastor Jim ska man vara okej med tanken på att vi en dag ska försvinna – och agera efter den.

Är man livrädd eller modig för att tänka så?

– Jag är verkligen inte livrädd. För mig är det trösterikt att veta att det finns en plan. Mycket av den inställningen har jag pastor Jim att tacka för. Och min man Jesper, som vågar tala om det. Alla gör ju inte det.


Ur Tidningen Vi #3 2023.

Fler utvalda artiklar