Hon har en kritisk och nyfiken blick på livet. För Babben Larsson är varför ett av våra bästa ord. Vi frågar förstås varför.

Hon är hedersledamot vid Gotlands nation i Uppsala. Ett anrikt lärosäte borde passa Babben Larsson tänker jag, hon som deltagit framgångsrikt i På spåret och som med en både nyfiken och kritisk blick på människa och samhälle roar det svenska folket.

– Jag började tidigt ifrågasätta. Det kunde handla om beslut som mina föräldrar fattade och som jag hade svårt att förstå och respektera. Jag var nog inte alltid så lätt att uppfostra.

Det var emellertid under scenskoletiden, sent 1970-tal, som Babben Larsson verkligen fick upp ögonen för ordet varför.

– Utbildningen var mycket inspirerad av dåvarande DDR och dramatiker som Bertolt Brecht och professor Rudolf Penka. Man skulle ställa sig frågor om den karaktär man skulle skildra. Varför-frågorna var mest intressanta: Varför gör han så? Varför säger hon så?

Hur ofta tänker du på ordet varför?

– Flera gånger om dagen. Varje gång någon påstår att ”så här måste vi göra” dyker det upp ett varför i mitt huvud. Detsamma när människor jag möter av en slump slentrianmässigt slänger ur sig ”Vi måste ses!” undrar jag ofta tyst för mig själv: Varför måste vi just ses?

Babben Larsson skrattar, säger att varför-frågor ofta är relevanta.

– När Donald Trump förnekade valresultatet, när någon tvärsäkert förklarar hur pandemin ska stoppas undrar jag varför just de personerna säger just så. Ordet hör nog ihop med komikeryrket.

Varför?

– Vi komiker tar gärna ett extra varv när det gäller snåriga eller känsliga ämnen. För oss är det kanske mer tillåtet att ifrågasätta och vi kan med humorns hjälp beskriva storhetsvansinne eller andra vansinnigheter.

Som gamla tiders hovnarrar, de enda som hade rätten och modet att kritisera kungen?

– Kanske något åt det hållet, komikeryrket har ju gamla rötter.

Ett varför ska vara nyfiket och kritiskt, menar hon, och frågorna riktar hon ofta mot sig själv.

– När jag märker att jag blir upprörd försöker jag tänka: Varför blir jag arg? Just nu? Vad väckte den känslan?

Ett varför skadar sällan.

Babben Larsson berättar om sommardagen för många år sedan när hon och hennes då 13-åriga dotter skulle till nöjesfältet Liseberg.

– Hon hade sett fram emot besöket, längtat, men vi hann bara ställa oss i kön till första berg- och dalbanan när himlen öppnade sig. De flesta attraktionerna stängde men vi travade vidare ändå, jag försökte göra det till en bra dag trots allt. Plötsligt bad min dotter att vi skulle gå därifrån. En stund senare satt jag i vårt hotellrum och tänkte: Varför blir jag så otroligt knäckt av det här?

Babben Larssons sorg handlade om vårt oerhörda motstånd mot att göra våra barn besvikna. Ett nytt fenomen, menar hon.

– Mina föräldrar hade inga som helst problem med att göra mig besviken, tvärtom. Det var en del av uppfostran, att lära sig att ta besvikelser. Jag började fundera på varför denna enorma rädsla för att inte leverera ständig glädje slagit rot i oss.

Händer det att du inte får svar på dina varför?

– Absolut, alla frågor kan inte besvaras. Vi människor gillar inte att befinna oss i limbo, det krävs sinnesro för att acceptera att ”nu är det så här”.

Ett sätt framåt är att fortsätta ställa frågor – till sig själv och andra.

– Ett varför skadar sällan. Tvärtom. Just den frågan kan öppna intressanta dörrar.