Har du en stor trädgård men lite ork eller lust att ta hand om hela? Dela!

Hej, Anitta Sunell! Varför lånar du ut din trädgård?
— För att jag har plats för andra och inte bara vill ha den för mig själv. Jag hörde talas om Co-Grow, där trädgårds-ägare kan möta odlingssugna utan tomt. Nu lånar jag ut mark till Malin som bor i lägenhet. Utbytet är ömsesidigt, vi hjälper varandra med vattning och odlingstips.

Hur känns det att ha en främmande människa på tomten?
– Jag är lärare och van vid att arbeta med olika slags människor. Jag har också gäster från utlandet som bor hos mig till och från. Malin är heller ingen främling längre, efter några odlingssäsonger har vi lärt känna varandra. Det är en trygghetsfaktor att ha henne här, i ett villaområde i storstaden är det ofta väldigt tomt och tyst.

Är ni lika som odlare?
– Verkligen inte. Jag odlar perenner, tar hand om de gamla fruktträden och tänker på helheten. Malin har mer nytto­synvinkel och fokuserar på grönsaker och rotfrukter. Men hon har väckt mitt intresse! Jag började i fjol med örter – persilja, dill och oregano. I år har jag bönor och sallad av olika sorter. Plus selleri. Vi delar med oss till varandra. Hon får frukt och bär av mig och jag har fått squash av henne.

Tjänar du pengar på att låna ut trädgården?
– Nej, det är helt volontärt. Vi har dock dragit in några kronor tillsammans genom att sälja pumpaplantor och andra växter vid den årliga trädgårdsloppisen i Tantolunden.

Du har haft villa länge, hur har relationen till trädgård och odling förändrats genom åren?
– Intresset har ökat. I början när barnen var små var trädgården mest för dem och deras lek. Nu har de blivit vuxna och jag har den för mig själv. Jag har gått trädgårdskurs och inspireras av mina fastrar som var trädgårdsmästare och hade fantastiska trädgårdar. Sedan påverkas man också av att det allmänna intresset för att odla sin egen mat bara blir större och större.

Vad ska man tänka på om man vill låna ut sin trädgård?
– Att prata igenom hur upplägget ska se ut så att man har koll på varandras förväntningar. Varför vill personen
i fråga odla? Ska man byta redskap, bevattning? Ska man gemensamt skaffa jord och gödsel? Malin och jag lånar och byter mycket, det ska vara en win-win för båda, tycker jag.

Måste man ha en stor trädgård för att kunna låna ut den?
– Nej, min tomt är 600 kvadrat. Men många trädgårdar i de gamla villaområdena är stora. De som bor där drar inte alltid nytta av dem. Det är synd att de står till ingen användning.

Har du upptäckt någon ny grönsak tack vare din odlarvän?
– Kålrabbi! Jag trodde aldrig att det skulle gå att odla här. På något sätt har Malin lyckats. Hon har två kålrabbi nu.

Anitta Sunell.

ÅLDER: 62. BOR: Älvsjö i södra Stockholm. Yrke: Jobbar som lärare. AKTUELL: Med utlåning av sin egen villa-trädgård, via förmedlingssajten Co-Grow.