Ekonomen Klas Eklund: ”Gör inte som jag”

  • 4 apr 2023
  • 10 min

Klas Eklund. // Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomen Klas Eklund: ”Gör inte som jag”
Anna Wahlgren

Klas Eklund. // Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Lyssna på artikeln

Bokaktuelle nationalekonomen Klas Eklund bannar sig själv för att han inte har planerat för sin pension. ”Jag har inte levt för pengar”, konstaterar han.

Han har varit talskrivare åt Olof Palme, chefsekonom på SEB och utbildat generationer studenter med sin ekonomibibel Vår ekonomi. Men nu skiftar alltså Klas Eklund fokus från samhällsekonomi till privatekonomi. Han och medförfattaren Shoka Åhrman har skrivit boken som de själva saknade.

– Det finns massa käcka böcker om hur man blir miljonär på börsen, men ingen som seriöst försöker utbilda folk i hur ens privata ekonomi hänger ihop med samhällets. Det här är den bok som jag själv skulle ha behövt läsa för en massa år sedan.

För Klas Eklund har inte levt som han lär i boken.

– Jag tillhör villa-Volvo-vovve-generationen och när jag var ung fanns det inga trösklar in på arbetsmarknaden, den var lätt att få ett vitt hyreskontrakt och man litade på pensionssystemet. I dag är allt oerhört mycket tuffare och man kan inte lita på farbror staten längre. Man måste ha en privatekonomisk strategi.

Det hade aldrig Klas Eklund, han har alltid varit jobbinriktad och orienterad mot samhällets ekonomiska utveckling. Att grunna över sitt eget pensionssparande har inte legat för honom.

– Nej, men nu sitter jag här, inte så långt från pensionen, och bannar mig själv för att jag inte tänkte mer, och tidigare, på detta. Jag har ett pensionssparande i meningen att jag och min fru äger ett hus ihop, men det är högt belånat. Det funkar utmärkt nu när jag jobbar och dessutom är höginkomsttagare, men den dag jag går i pension så blir det tufft att dra runt allt. Det är ju delvis därför boken är skriven. Den är ett testamente, ”gör inte som jag”.

Till skillnad från många gamla kollegor har Klas Eklund vare sig skatteplanerat eller placerat tillgångar utomlands. Å andra sidan hade väl det gått emot hans politiska åskådning?

– Jo, på det sättet är jag en tråkig gråsosse. Jag tycker att man ska göra rätt för sig. Med det sagt så är jag numera partilös. Jag identifierar mig som högersosse eller vänsterliberal.

Är det gråsossen i honom som har gjort att han inte har lyckats bättre ekonomiskt? Ja, kanske omedvetet, funderar Klas.

– Jag har inte levt för pengar.

Men hur vill han leva framöver? Lockar dyra kostymer, krogbesök och resor? Nej, inte alls. Och det är inte poängen. Också ett ”vanligt” pensionärsliv kräver lite ekonomisk planering.

– Jag har barn och barnbarn i USA, de vill jag ju hälsa på. Men vanligt resande har jag fått nog av. Under åren som chefsekonom gjorde jag inget annat än reste. Jag var kroniskt jetlaggad, kastade mig mellan flygkabiner och konferenshotell. Numera tycker jag att det är skönast att sitta i fåtöljen och läsa en god bok. Eller att gå ut med hunden. Men jag vill bli kvitt ekonomiska bekymmer. Inte hela tiden behöva fundera över om jag kan betala elräkningar och räntor.

Apropå elräkningar – hur hög var vinterns värsta elräkning? Jo, 20 000 kronor. I gengäld hann Klas binda räntorna, i alla fall en större del, innan de skenade.

Den nya boken fångar tidsandan, intresset för privatekonomi har aldrig varit så stort, inte minst bland unga. Youtube och Tiktok bjuder på investeringsvideor, i poddvärlden pratas det kvartalsrapporter och aktieraketer, och i Facebookgrupperna pågår ekonomidiskussioner dygnet runt.

– Vissa har en långsiktig plan, andra ser på aktiesparande som dataspel. I dag existerar inte börsen som en fysisk plats, utan börsen är där du är – framför skärmen. Vem som helst kan alltså bli en daytrader, konstaterar Klas Eklund.

Hans bästa ekonomiska råd till en ung människa i dag är att skaffa sig en plattform, en utbildning. Själv läste han på Handelshögskolan. Ett ovanligt drag av någon som var så långt ut på vänsterkanten.

– Ska man krossa kapitalismen måste man förstå hur den fungerar, tänkte jag. Men sedan hände med mig, det som ofta händer, att man upptäcker att det finns större tänkare än Marx och Lenin. Sedan får man familj och barn att ta hand om. Och så är man inte revolutionär längre.

Klas Eklund växte upp med två skådespelande föräldrar i Gamla stan i Stockholm. Det var ett Gamla stan fyllt av hyresrätter, långt ifrån dagens gentrifierade stadsdel.

– Mina föräldrar var både kända och duktiga, och för att vara skådespelare hyggligt välbetalda. Men ingen av dem var rik, och pappa drack en del. Vi hade det väldigt knapert för det mesta, så jag har inte fått med mig några ekonomiska råd hemifrån. Däremot växte jag upp i ett hem med samtal och böcker, det är naturligtvis också betydelsefullt.

Som många andra i hans generation fick Klas det ekonomiskt bättre än sina föräldrar, och hans egna söner har gjort samma resa. Sigge Eklund är en av Sveriges mest framgångsrika poddare, numera bosatt i Los Angeles, och lillbrorsan Fredrik Eklund är stjärnmäklaren som medverkat i realityserien Million Dollar Listing New York. Att sönerna lyckats bättre än han själv är i sin ordning, menar Klas.

– Det är som det ska vara. Förhoppningsvis får barnen det bättre än sina föräldrar. Det vore ju tråkigt om det var tvärtom.

Det sägs ibland att den generation som växer upp nu riskerar att bli den första som bryter den traditionen. Men Klas protesterar.

– Nej, nej. Vi slutar ju inte att tänka bara för att vi går igenom en ekonomisk kris. Världen kommer långsiktigt att bli bättre, om vi bortser från risken för krig. Det betyder att realinkomsterna kommer att fortsätta stiga, men det kommer kanske att gå lite långsammare. Jag är i grunden teknikoptimist, den gröna revolutionen innebär utmaningar, men också massa möjligheter. Det är en rad hinder vi ska över på vägen, men jag tror att mänskligheten kommer att lösa de flesta av dem.

Fler utvalda artiklar