Fotbollslåtarna som missar målet

  • 31 mar 2023
  • 3 kommentarer
  • 12 min

Håkan Hellström värmer up publiken inför en match mellan GAIS och Kalmar FF på Gamla Ullevi i Göteborg, 2009. // Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotbollslåtarna som missar målet
Johan Norberg

Håkan Hellström värmer up publiken inför en match mellan GAIS och Kalmar FF på Gamla Ullevi i Göteborg, 2009. // Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lyssna på artikeln

Nu är det avspark i landets högsta fotbollsserier och alla klubbar med någon ambition att nå toppen har en egen kampsång. Men många saknar både bollsinne och tonträff, konstaterar Vi:s musikskribent Johan Norberg.

Den 1 april är det avspark i landets två högsta fotbollsserier – allsvenskan och superettan – och uppsjungningen har varit igång på pubar och träningsmatcher i flera veckor. Den skrålande allsången har ju sedan många år en speciell betydelse i uppladdningen, ja publikens alltså – jag har svårt att tro att spelarna själva sjunger sina sånger i större utsträckning. Jag har lyssnat på de flesta av de officiella låtar som ligger på klubbarnas hemsidor, och noterat att de bästa lagen inte alltid har de bästa låtarna, och tvärtom.

Fem av de klubbar jag räknar upp här spelar inte i allsvenskan, men har ändå med sina intressanta och smått kuriösa val av sånger kvalificerat sig till en plats på listan. Efter ett urval där de allra märkligaste sorterats bort återstår dessa, och jag börjar med den mest ambitiösa satsningen av dem alla:

12. Stjärnorna i Öster

Ola Salo. Östers IF.

Ett magnifikt pekoral i sitt grandiosa misslyckande. Det låter som något överblivet från Kristina från Duvemåla med rader som ”Ut ur mörka skogars sal” och ”genom dagars slit och knog, har vi väntat länge nog”. Jag antar att Ola syftar på att vinna superettan, men det låter mer som att de är på väg till Amerika. Storslaget arrangemang med alla pampiga trix som finns i arrangemanslådan, men tyvärr skyler det inte över denna märkliga röra av melodi och ackord som inte hittar hem.

11. Du går aldrig själv

Hampus Nennesson. Mjällby AIF:s inmarsch-låt

Lägereldsgitarr med sång som stämts med datorns stämverktyg autotune – så långt ifrån fotbollens äkta uttryck man kan komma. Jag har svårt att se att detta skulle skapa någon segerviss stämning i funktion som Mjällbys inmarschlåt.

10. Stå upp för Elfsborg

**IF Elfsborg. Här har man försökt skapa en känsla av filmmusik, en slagsChariots of Fire. Men lyriken förbryllar. Jag känner mig tveksam när de sjunger: ”Stå upp för Elfsborg, för våra färger, vi är gulsvarta, vi är gulsvarta tills vi dör”. Att vara ”gulsvart tills man dör” leder tankarna till kallbrand mer än en vinst i allsvenskan.

9. Gårdakvarnar och skit

Håkan Hellström, Gais officiella klubblåt.

En kärlekslåt som inte med bästa vilja kan tolkas ha något med fotboll att göra, så valet förvånar. Rader som ”vara vi två” eller ”när jag går med dig” är lite mer kärlek på tu man hand i mina öron. Det är en mycket fin sång, men hur Gais tänkte när de valde just denna är höljt i dunkel.

En annan av Håkans låtar passar bättre om man gillar Gais. I de inledande raderna i låten Valborg lyckas Håkan både retas med storebror IFK Göteborg och hylla Gais:

Änglarna har åkt på pisk
Gårdarna är grönsvarta

8. På gator röda och blå

Björns band. Helsingborgs IF:s låt sedan 2009.

En mycket fin låt som aldrig går att sjunga med i, men skapar en bra känsla för Helsingborgs relation till fotboll, och sådana låtar behövs ju också.

7. Å vi e AIK

AIK:s officiella klubblåt.

En vek popdänga vars melodi otåligt väntar på att utmynna i kryst-vrålet ”ÅÅÅÅÅÅ vi e AIK” då folk äntligen kan ta i och gapa för full hals. Märkligt att ett så stort lag inte lyckats hitta något bättre. Jämfört med Hammarby och Kentas Just idag är jag stark, ett ganska torftigt nummer.

6. MFF:are är vi alla

Malmö FF:s officiella klubblåt.

Här drar det igång från första tonen:

MFF:are är vi alla
vi ska segra men inte falla
de orden bör vi alltid minnas
och ni ska se hur lätt det går

Ett bra exempel på hur viktigt det är med klassiska rim och tydliga betoningar i takten för att en låt ska bli allsångs-möjlig.

5. Sjung för gamla Djurgår´n

Djurgårdens IF:s officiella klubblåt.

Sjung för gamla Djurgår´n nu, sjung av hjärtat sjung!
Enda klubb i världen som är evigt lika ung!
Sjung när vi har vinst på gång och sjung när det går snett.
Så länge gamla Djurgår´n finns känns livet ändå lätt!

Ännu ett exempel på att äldre tiders versmått, rim och takt är det som gäller om det ska bli någon schwung i sången.

4. Heja Blåvitt

**Text och musik Gert Lengstrand. IFK Göteborgs traditionella klubblåt (numera utbytt till Joel Almes Snart skiner Poseidon)**Så här ska en idrottslåt konstrueras:

Man börjar med refrängen direkt, inget tjafs med intros och verser, pang på i ett marschtempo som ligger mycket nära den upphetsade puls som de flesta har på en match. Rimmen tydliga och betoningen i taktslagen omöjliga att missförstå. En hund skulle kunna sjunga med i den här låten utan att staka sig.Heja Blåvitt Heja Blåvitt
Nu ska vi mot toppen gå
Heja blåvitt Heja blåvitt
Våra kära IFK

3. Elden inuti

Alexander Nätterlund. Örebro SK:s inmarsch-låt

Här har vi en kille som verkligen hajat grejen. Pang på med rim som inte väjer för det enkla. Man kan säga att han skjuter rakt på mål utan att dribbla en enda gång. Det är bara att lyfta på hatten inför de första verserna:

*I vårt hjärta finns ett lag
som bär oss framåt varje dag
och för svartvitt gör vi allt
även om det blåser kallt

Ni är laget i vårt liv
en eld som brinner inuti
och tillsammans ska vi tro
och bära fram vårt Örebro*

Balanserande på gränsen mellan usel och storartad poesi skapas här något som i kraft av sitt syfte blir något stort. Verser med tre ackord, åtta takter. Hallå, låtskrivare! Svårare än så behöver det inte vara.

Annika Norlin framför ”Rött & svart pumpar hjärtat” inför en match mellan Östersunds FK och Halmstads BK, 2017. // Foto: Robert Henriksson

2. Rött och svart pumpar hjärtat

Annika Norlin feat. Falkarna. Hyllningslåt till Östersunds FK.

Annika Norlin brukar nästan alltid undvika rim och traditionell uppdelning i stavelser med melodin. Men här följer hon fint uppdragets art, att skriva en text som enkelt kan plockas upp efter en lyssning. Hennes textreferenser till det lokala är synnerligen eleganta:

Storsjön är blå och laget är ÖFK

Eller:

Sida vid sida vi lyfter det här
Fjällen är fond till det här

Melodin utstrålar dessutom exakt vad ett fotbollslag bör ha, ett enormt självförtroende.

1. Just idag är jag stark

Av Kenta som också skrev musiken. Text av Aapo Sääsk. Hammarby IF:s officiella klubblåt.

Texten skrevs inte med fotboll i åtanke, men de inledande raderna är oslagbara för en lyckligt skrålande läktare: ”Just idag är jag stark, just idag mår jag bra, jag förs framåt av kraftiga vindar” och senare, det triumfatoriska: ”Jag har väntat så länge på just den här dan, det är skönt att den äntligen kommer”.

Upprepningen av fraser och de tydliga orden passar bra på en läktare när diktionen börjar svaja efter ett par öl. Kenta var själv ett stort Hammarbyfan, så mer äkta än så här blir det inte. Alla andra lag borde vara avundsjuka; Bajen har den bästa låten.

Fler utvalda artiklar