Johanna Frid svarar på frågor om livet, döden och allt däremellan. Du som söker svar kan gärna maila till hej@vi.se.

Jag undrar: Varför man aldrig är nöjd utan ständigt tänker och tänker och tänker. Hur blir man bättre på att vara nöjd?

/Aldrig nöjd

Kära Aldrig nöjd,

Jag känner med dig. Tror jag. På grund av frågans nätta omfång är det svårt att lista ut vad ditt missnöje beror på. Är det liksom att du vill ha en större bil… eller mer att du måste skaffa en bil för att ha någonstans att sova?

Min gissning är att svaret ligger någonstans mittemellan. Vilket leder till nästa fråga: vad innebär det att vara nöjd? Och är det något man måste vara bra på?

Som barn fick jag ständigt och jämt höra att jag inte såg tillräckligt ljust på tillvaron. Jag fick höra att jag var negativ, svartsynt och sällan glad. Jag antar att det är egenskaper som kvalar in under beteckningen ”missnöjd”. Sanningen var ju att jag var väldigt missnöjd: jag kände mig maktlös och ilsken och sorgsen, som barn kan göra. Barn är som djur: oförmögna att fatta välinformerade beslut, och därför inte röstberättigade. De får heller inte köpa godis själva. Åtminstone var det så när jag var liten. Barn idag har kanske mer frihet. Som vuxen har man ju en annan bestämmanderätt över sitt liv och dess premisser.

Och nej – jag ser varthän det här barkar men jag kommer inte uppmana dig att ta dig i kragen, ta den där kvällskursen du tänkt på, börja nätdejta, testa otrohet eller spela på hästar!

Ändå får jag inte känslan av att det är missnöje som är ditt problem – snarare att du inte är nöjd. Måste du vara nöjd?

Förstår inte heller det här med att ”man ständigt tänker och tänker och tänker.” Hur står tänkandet i relation till missnöjet? Inget ont i tänkandet, anser jag, helt spontant. Vore det inte mycket mer bekymrande om du inte tänkte?

”Nej tack, nu är jag nöjd!” är en fras som hör hemma på middagsbjudningar när någon försöker truga på dig ytterligare en bit quiche lorraine. Att vara nöjd är att inte vilja ha mer. Att saker och ting inte ska förändras.

Vad innebär det ens att vara nöjd? Vad i ditt tänkande står i vägen för att vara nöjd? Ju mer jag tänker desto mer känner jag att nöjdheten är en liberal lögn avsedd att passivisera medborgarna och få dem att använda RUT-bidrag.

Du måste inte vara nöjd. Du kan vara lycklig i små stunder, eller stora, för all del. Man kan inte vara nöjd jämt. Missnöje kan vara en drivkraft. Att vara nöjd däremot tror jag inte är det.

Som alltid,
Din Johanna