Framtidens boende: En säker plats?

Kring 2050 är vi närmare tio miljarder människor i världen, enligt FN:s prognos. En värld plågad av torka, översvämningar, jordskalv och dålig luft. Hur ska vi bo? Och vem har råd att bo säkert?

Tio miljarder människor på jorden. Så många blir vi om cirka 30 år, enligt FN:s prognos. Där pengar och resurser finns – och mark är dyrbar – byggs det uppåt. En vinterdag i Dubai skär skyskraporna genom dimman. Det område som kallas Downtown ryms på en yta som motsvarar cirka 400 fotbollsplaner. Längs gatan Sheikh Zayed ligger några av världens högsta och mest berömda byggnader, de flesta konstruerade för konsumtion och nöjen. I Downtown finns Burj Khalifa (till höger i bild) som med sina 828 meter och 163 våningar är den högsta byggnad som människan någonsin skapat.

I kinesiska Chengdu kallas balkongplanteringarna på skyskraporna för ”vertikala djungler”, vars syfte är att försöka få grönare bostadsområden, renare luft och mindre buller i en av landets mest förorenade städer. I det som såg ut att bli ett paradis har nu frågor väckts om hur de boende ska hantera alla de horder av myggor som söker sig till växterna. Nedfallande grenar och rötter som växer in i byggnaderna är andra orosmoment.

”Det ser ut som en villa, men är tekniskt sett en båt”, säger Nicolas Derouin, en av ägarna till företaget Arkup, som fokuserat på att bygga för stigande havsnivåer. Det är dock inget billigt boende som det Miami-baserade företaget gör reklam för. Motsvarande 47 miljoner kronor kostar det att äga detta flytande hem. 2050 beräknas Bangladesh ha 250 miljoner invånare. Höjda havsnivåer och floderosion uppskattas leda till att 17 procent av landet och 30 procent av matproduktionen kommer försvinna. Det tätbefolkade delta där Ganges och Brahmaputra har sina utlopp i Bengaliska viken drabbas allt oftare av översvämningar.

Varje år drabbas Japan av cirka 1 500 jordbävningar, allt från mindre skalv till katastrofer – som den som inträffade 2011 vid landets östkust då kärnkraftverket i Fukushima skadades allvarligt. Provinsen Kumamoto, i södra Japan, skakades av ett förödande skalv 2016 och intresset för dessa rundade lättviktshus mångdubblades, då inget av dem skadades under skalvet. I dag lockar de 450 husen turister från hela Asien.

1/8