Gåtan löst – så spelades det mystiska brädspelet
Sällskapsspel är extra populärt under pandemin, men det är ingen ny sysselsättning. Chansen är stor att du spelar samma spel som 1600-talsmänniskan.
Lyssna på artikeln
Sällskapsspel är extra populärt under pandemin, men det är ingen ny sysselsättning. Chansen är stor att du spelar samma spel som 1600-talsmänniskan.
Det fanns en gång ett brädspel som hette Helvetesresan. Sedan föll det i glömska. Eller ja, åtminstone reglerna och namnet. För även om spelpjäser och bräden finns bevarade är det inte alltid helt lätt att ta reda på hur och vad vi människor spelat genom århundradena – reglerna fördes ofta vidare muntligt, berättar konstvetaren Greger Sundin.
Men omöjligt är det inte. I sin doktorsavhandling i konstvetenskap har Greger Sundin undersökt den spelsamling som finns i det Augsburgska konstskåpet, ett dyrbart föremål som konsthandlaren Philipp Hainhofer lät skapa i början av 1600-talet och som nu finns på Uppsala universitet. I skåpet finns Helvetesresan.
Men vi återkommer till det. Det Greger Sundin först och främst ville ta reda på var om Hainhofers spel faktiskt använts eller enbart varit prydnadsföremål.
Men varför studera spel egentligen?
– Det är ett sådant direkt sätt att komma nära 1600-talets människor. Känslan av att till exempel få upp rätt kort borde vara ganska lika då som nu.
Och mycket pekar på att spelen i skåpet faktiskt användes, berättar Greger Sundin. Bland annat finns tecken på slitage. Dessutom var spelen lättåtkomliga i det annars väldigt komplicerade skåpet, och anpassade för att synas i det mörker som ofta rådde när det var speldags på 1600-talet – efter middagen, i skenet av ett stearinljus.
Har du provspelat?
– Ja, jag har testat lite. Men man får vara lite försiktig, det är trots allt museiföremål. Och speciellt schackpjäser är väldigt känsliga.
Den form av schack som spelades då är i stort sett detsamma som i dag, även om det kunde vara lite mer experimentellt – fler pjäser eller rutor på brädet, till exempel. Hainhofer spelade också en hel del andra spel som vi känner igen, som olika kortspel, dam, backgammon och tärningsspel.
Men det finns som sagt ett spel i skåpet som länge varit ett mysterium – åter till Helvetesresan. Det har bara refererats till som ”brädspel”, ingen har vetat vad det var för spel eller hur det spelades. Förrän nu.
– En vecka innan avhandlingen skulle gå i tryck lyckades jag och en kollega identifiera det, säger Greger Sundin.
Spelet visade sig alltså heta Höllfaren – Helvetesresan – eller Otrogna grannar, och går ut på att undvika att hamna i kitteln på mitten av spelbrädet. Nya regler läggs till för varje runda, som att man måste stå på ett ben eller titulera sina medspelare på ett visst sätt.
Det låter ju kul! Och lite som ett dryckesspel?
– Ja, och det är antagligen det man får göra om man hamnar i mitten – bjud sina medspelare på öl eller något sådant.