Hans Rosling: ”Det är svårt att fatta krig”

  • 21 jul 2021
  • 7 min

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder och en uppskattad föreläsare både i Sverige och internationellt. // Foto: Jörgen Hildebrandt

Hans Rosling: ”Det är svårt att fatta krig”
Ulrika Beck-Friis

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder och en uppskattad föreläsare både i Sverige och internationellt. // Foto: Jörgen Hildebrandt

Lyssna på artikeln

Det finns tal som hörs över världen, och i viss mån förändrar den. Vi tittar närmare på några av dem under sommaren. Så här lät det när Hans Rosling talade om kriget i Syrien.

För att se det här innehållet behöver du godkänna cookies för inbäddningar. Du kan ändra dina inställningar här.


Globen, Stockholm, den 30 september 2015. Biljetterna till kvällens insamlingsgala kostar 195 kronor och sålde slut på tre timmar. I den så gott som fullsatta arenan sitter nu omkring 12 000 personer och väntar på en av kvällens höjdpunkter: Hans Rosling.

När Hans Rosling, läkare och professor i internationell hälsa, kliver in på scenen möts han av stående ovationer. Publiken slutar inte applådera förrän han själv höjer händerna med en lite avvärjande gest. När kvällens värdar lämnar över ordet till Hans Rosling, jublar publiken men då ser han lite sträng ut och säger: nä!

”Det är liksom allvarligt. Det är svårt att förstå sig på krig. Det är riktigt svårt att fatta krig. Både hur det drabbar enskilda människor, och hur länder fullständigt kan malas sönder och förstöras. Och min uppgift här ikväll, den är allvarlig: jag ska förklara storleken på tragedin i Syrien.”

Hösten 2015 har kriget i Syrien pågått i fyra år och det är också året då antalet flyktingar i världen för första gången är fler än 65 miljoner, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Hans Rosling bryter ner siffrorna till bänkraderna där publiken sitter.

”Tänk er in, ni är ungefär 12 000 människor här i Globen. Tänk er in, ni är Syriens befolkning. 24 miljoner. Det innebär att var och en av er är 2 000 syrier. Och av Syriens befolkning är det ungefär hälften som fortfarande kan bo kvar i sina hem. Hälften har flytt.”

Kan jag be er på de tre första raderna att ställa er upp?

Många människor, absolut, men Hans Rosling sätter den syriska flyktingvågen i ett nytt perspektiv. Åtta miljoner har flytt sina hem i Syrien, men är kvar i landet och försöker överleva på nya platser. Fyra miljoner har flytt utanför landets gränser. Majoriteten av dem befinner sig i grannländerna.

”Ni som sitter här på främre parkett, vänstra sidan, är de syriska flyktingar som har kommit till Europa. 300 000 under de här sista åren när det blivit värre och värre, det är bara tre procent av flyktingarna. Kan jag be er på de tre första raderna att ställa er upp? Ni representerar de 80 000 syriska flyktingar som kommit till Sverige. Välkomna!”

Just att så många syrier kommit till Sverige har skapat ett stort engagemang och flera initiativ tas för att hjälpa syrier och andra flyktingar. Därför stället ett 60-tal av Sveriges mest kända artister upp gratis under konserten Hela Sverige skramlar. Även bokningsbolag, tekniker och alla andra kring galan arbetar ideellt. Arrangemanget direktsänds i SVT, TV3, TV4, Kanal 5, Aftonbladet TV, Expressen TV, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenskan och Sveriges Radio. Biljettintäkterna går direkt till UNHCR och när kvällen är slut har ytterligare över 40 miljoner kronor samlats in.

Men trots alla stjärnor på scen är det folkbildaren Hans Rosling som sticker ut och lämnar avtryck. Med kraftfulla penseldrag tecknar han en bild av en flyktingsituation där majoriteten faktiskt är kvar i Syrien eller hamnat i grannländernas flyktingläger. I stort armod.

Guldstjärna till Hans Rosling eleganta metonymi.

”Man ska inte lämna unga, frustrerade, hungriga män i en så kaotisk situation. De skäms för att de inte kan ta hand om sina familjer, de kommer att bli lätta att rekrytera för dem med de svarta flaggorna. Och det här är mer än att bara hjälpa medmänniskor, det här är frågan om att vinna över det onda!”

Anders Sigrell, professor i retorik vid Lunds universitet, tycker att Hans Roslings styrka är att konsekvent använda och jämföra fakta, så att budskapet blir glasklart. Den retoriska termen är topiker och svarar bland annat på frågorna vad, vem, när, var, hur, varför och med vilket resultat. Anders Sigrell ger också en guldstjärna till Hans Rosling eleganta metonymi.

– Han säger inte IS utan ”dom med de svarta fanorna”. Det är ingen metafor utan med en annan typ av namn får han oss att förstå vilka han syftar på.

År 2021 pågår kriget fortfarande i Syrien. Den svenska flyktingdebatten har en annan underton än 2015 och det hålls inga insamlingsgalor i Globen.

Fler utvalda artiklar