I pappa Gillsäters fotografiska fotspår

  • 26 nov 2021
  • 3 min

// Foto: Ulf Sjöstedt

I pappa Gillsäters fotografiska fotspår
Stina Jofs

// Foto: Ulf Sjöstedt

Lyssna på artikeln

Lagom till att världsresenären och Vi-medarbetaren Sven Gillsäter skulle ha fyllt 100 år har hans barn, Pia och Björn, skrivit boken Med kamera om halsen.

I år skulle filmaren,världsresenären och Vi-medarbetaren Sven Gillsäter ha fyllt 100 år. Han var en av Sveriges mest folkkära djur- och naturskildrare; dokumenterade isbjörnar på Svalbard, pingviner på Falklandsöarna och elefantsköldpaddor på Galapagosöarna, men skildrade också Sverige och Norden. Lagom till jubileet har Sven Gillsäters barn, Pia och Björn, skrivit boken Med kamera om halsen. Nu finns även ett digitalt museum och Hallands konstmuseum visar en utställning. Mycket Gillsäter alltså!

– Pappa var en folkbildare, i den bästa av bemärkelser, säger Pia Gillsäter. Som sådan måste man vara väldigt nyfiken. Pappa tyckte om människor och djur, hade en fenomenal förmåga att skapa närhet, det kunde gälla enstaka personer eller en hel publik.

Båda barnen kom att arbeta med sin pappa under många år, det blev långa resor utomlands.

– Vi blev assistenter, statister, bollplank, reskamrater, säger Björn. Han behandlade oss alltid med samma respekt som han behandlade de vuxna, och djuren.

Tidningen Vi och Sven Gillsäter hade ett mycket nära samarbete, påpekar Björn Gillsäter:

– Han fick över 40 reportage publicerade i Vi, varav kanske hälften hade en omslagsbild tagen av honom. Tidningen Vi var oerhört central i hans liv och framgångssaga. Jag kommer ihåg hur mycket han uppskattade samarbetet.

Sven och Pia kollar bildskörden från ­Ishavet i Alaska, 1961.

1971 var Sven Gillsäter med och bildade Världsnaturfonden i Sverige och kom att bli en av WWF:s mest framträdande goodwill-ambassadörer.

– Björn och jag hoppas att berättelsen om honom kan inspirera yngre att utveckla ett eget intresse och att göra något mer av det som är till nytta för världen, säger Pia Gillsäter. Det lönar sig att engagera sig! Det lärde oss pappa.

Vill du veta mer? Gå in på svengillsater.se.

Fler utvalda artiklar