Energikris har Ingemar Unge upplevt en gång tidigare. När han nu stänger av handdukstorken är det en ingen uppoffring eftersom han redan slutat duscha.

Förra gången det var energikris och sparkrav gällde det inte elen utan oljan. Det var brist. Min polare Vittnet bodde på den tiden i villa som värmdes med olja och Vittnet bjöd på energimiddag.

Gästerna, ett tiotal, representerade diverse företag och Vittnet inledde med frågan:

– Hur kan ett oljebolag fylla på olja i en redan överfull oljetank?

Ingen begrep ett smack, förstås, men Vittnet började förklara:

– Denne man (Vittnet pekade på en av gästerna) har en firma som hittat på ett nytt skorstensspjäll som enligt reklamen ska spara upp till åtta procent av oljeförbrukningen. Detta spjäll har jag installerat.

Vittnet berättade vidare att han hade tilläggsisolerat kåken (och minskat oljeförbrukningen med 15 procent), installerat treglasfönster (sparat 8 procent), sotat oftare (4 procent), sänkt temperaturen inomhus (18 procent), sänkt nattvärmen via termostat (12 procent), tätat fönster och dörrar (7 procent), trimmat pannan (5 procent)… och så vidare.

När han sedan summerat alla dessa utlovade sparprocent visade det sig att han varje månad sparade 134 procent av sin oljeförbrukning, det vill säga, han var nere i negativ förbrukning, han producerade olja och ändå kom tankbilen regelbundet och hällde i mer. Hur är det möjligt?

Något vettigt svar fick Vittnet aldrig men gästerna fick mat och konjak till kaffet i alla fall, eftersom Vittnet var så nöjd med att kunna tvåla dit dem.

Nu gäller det att spara el, dels för att den är så dyr och dels för att den är sällsynt, eftersom vi exporterar den. I brist stiger priserna och politiker, myndigheter och elproducenter kräver nu att vi fryser och sparar av alla krafter.

Och samma mönster upprepas: diverse firmor erbjuder diverse produkter som påstås spara el i massor. En pryl heter Kubie och kostar 8 500 kronor. Den ska minska elräkningen med upp till 15 procent.

Inte fan. Har tydligen testats och befunnits värdelös.

Som sagt, nu ska vi privatpersoner egenhändigt spara el och slippa monsterräkningar i vinter. Som hyresgäst är det inte så mycket man kan göra. Men något.

Inget rostat bröd. Ingen handdukstork, den drar nåt ohyggligt. Men det gör inget eftersom man i alla fall inte får duscha och inte behöver några handdukar. Spisen, drar för mycket, det får bli kallskuret till middag.

Elpianot… icke att tänka på.

Elbilen får stå i garaget medan man kör omkring i en hyrd miljövänlig bensinbil. Elcyklar och elsparkcyklar får stå stilla.

Tågresor går bort, man tar det miljövänliga flyget och sparar en massa el. Och vilken lättnad för SJ, som i alla fall aldrig kommer att få ordning på sitt bokningssystem, rälsen, stationerna, avgångarna…

Ingen belysning i trappuppgången, alla hittar till sina dörrar ändå. En cigarettändare vägleder nyckeln.

Mobiltelefoner drar för mycket el när de laddas, endast nödsamtal tillåts, som till exempel att ringa hem en pizza.

Allt skärmgloende försvinner, man kan umgås genom att spela kort, vilket kan ske i stearinljus.

Men privatsparande är en droppe i havet jämfört med vad företag kan åstadkomma. SL, till exempel, kan stoppa rulltrapporna vid alla stationer som har hiss, snacka om sparande, och vilken god effekt på folkhälsan det skulle ha.

Dörröppnare stängs av, och varuhus och större butiker som har vidöppna entréer med varmluftsridå – bort med det, stängda dörrar som konsumenterna får öppna själva.

Gatubelysning kan man minska eller ta bort, alla får lysa sig hem med stearinljuslykta.

Bandy och ishockey: utomhus, dagtid. Då slipper man sannolikt en del huliganbråk.

Under valrörelsen påpekade vänsterledaren Nooshi Dadgostar flera gånger att Sverige producerar mer el än vi gör av med. Ingen sa emot, men ingen verkade heller särskilt intresserad av detta intressanta faktum.

Vilka politiker, tjänstemän och kraftbolagsfolk har sett till att svenskar måste sälja sina hus respektive gå i konkurs för att vi säljer vår el till Tyskland i stället för att leverera till svenska konsumenter?

Skulle vi acceptera om svenska bönder gjorde samma sak? Vi säljer icke ett ägg, icke en kyckling eller limpa till svenskar eftersom vi får bättre betalt i Tyskland. Vad rör det oss om folk här svälter ihjäl?

Nå, nu hoppas jag att all den enorma mängd energi som svenska folket kommer att spara oavkortat övergår till den nya regeringen, vilken det nu blir, så att vi äntligen kan få en regering energisk nog att göra någonting INNAN Uppdrag granskning säger åt den.