”Jag insåg att det var min röst i telefonens GPS”

  • 23 apr 2022
  • 6 min

// Foto: Peter Hagström

”Jag insåg att det var min röst i telefonens GPS”
Axel Kronholm

// Foto: Peter Hagström

Lyssna på artikeln

Sara Edwardsson, bland annat känd från barnprogram i SVT, har förmodligen pratat med fler svenskar än någon annan. När hon frågar telefonen om vägbeskrivning pratar hon med sig själv.

”Vi skulle ha slutfest för produktionen av barnprogrammet Nattens hjältar som vi spelat in för SVT, där jag spelade drottning Minna. När jag skulle cykla till festen slog jag in adressen i min telefon och satte iväg. Det här var 2014 och det var ganska nytt för mig att använda karttjänsten. Men jag kopplade i hörlurarna och lät rösten guida mig genom stan. Ganska snabbt märkte jag att rösten som sa ”sväng höger”, och ”ta nästa vänster”, lät väldigt lik någon jag känner. Till slut blev jag tvungen att stanna cykeln och då insåg jag: Men det är ju jag som pratar. Det var jag som förklarade för mig hur jag skulle cykla!

Det hela började för 17 år sedan, då jag lånade ut min röst till en så kallad talsyntes. Det var mest en rolig grej – de som utvecklat den hade sett mig på tv och hört min röst och kontaktade mig. Tekniken var väldigt ny då. Jag fick en månadslön för några veckor i studion, och tänkte inte så mycket mer på det. Men den talsyntes-mjukvaran, som heter Alma, såldes sedan vidare och jag har inte haft någon direkt kontroll över den eller vilka som köper licensen att använda den. Men det är bilmärken, GPS-tillverkare, telefonväxlar, och uppenbarligen även Google och Apple. Eftersom det här var första gången jag använde navigationsfunktionen i min telefon, när jag skulle cykla till den där festen, visste jag inte att det var min röst i kartorna.

Något år senare ringde min syster och sa ’det är du som pratar i min telefon’, och då gick jag in och testade Apples assistent Siri. Jag insåg att det var min talsyntes – det var jag som var Siri i Iphone. Jag upptäckte också att det var min röst i flera andra Apple-tjänster, såsom rösten som synskadade förlitar sig på när de ska få innehållet uppläst för sig. Det är jag som hjälper dem i deras vardag och det är jag väldigt stolt över.

Sa adjö till mig själv.

Min riktiga karriär sär om skådespelare, författare och tv-makare, så den här talsyntesen har mest varit en rolig sidogrej, lite som ett partytrick. Det roar mig att sitta bak i taxin och härma min egen röst i GPS:n.

Även om min syster kände igen min röst i Siri så var det ändå många av mina vänner som inte gjorde det. Jag är ju ganska kvittrig i rösten annars, men när jag spelade in talsyntesen pratade jag lågt och entonigt. När man läser in en talsyntes måste man hålla samma ton och rytm i flera veckor. Det kräver musiköra att sätta olika ljud i olika tonlägen, så att intonationen blir rätt när mjukvaran sedan ska bilda nya meningar.

För några år sedan valde Apple att byta ut min röst i Siri. Det dröjde ett tag innan jag själv uppdaterade min telefon och sa adjö till mig själv. Men sedan var det inget jag tänkte mer på. Den finns fortfarande i många tjänster och dyker upp på nya platser. Hyr man en Volvo är det jag i GPS:n och jag är inbyggd i Teslas röststyrning.

Det känns coolt att min talsyntes som gjordes för så länge sedan fortfarande håller. Men eftersom tekniken går framåt finns nog risk att den blir omodern så småningom. Jag tror att vi inom en snar framtid kommer att skratta åt de här hackiga talsynteserna som finns idag. Att det är galet att vi kunde gå med på att lyssna på de där datorrösterna som uttalade allt fel. Samtidigt är det förstås en säkerhet att man hör att man talar med en dator och inte en riktig människa. Med foton är det ju idag omöjligt för oss som mottagare att veta om en bild är på riktigt eller fake, och det lär väl bli samma sak med ljud inom kort också.

Jag tycker i alla fall att det är roligt överlag hur tekniker för prat blivit så utbredda, inte bara med röst som hjälpmedel utan också med poddar, ljudböcker och så vidare, sådant som inte var lika utbrett för tio år sedan. Jag har sällskap i öronen överallt jag går. Just nu håller jag själv på att ta fram en podd ihop med min författarkollega Ylva Hällen, som jag också skrivit manus till SR:s julkalender tillsammans med. Men det kommer att bli en barnförbjuden podd. Vi skriver också en ny bokserie för barn – Barnen på Skräckis – där vi redan har släppt två böcker och snart släpper en tredje. Men om någon frågade skulle jag lätt ställa upp och spela in en ny talsyntes, det har bara varit en positiv upplevelse för mig.”


Berättat för Axel Kronholm.

Fler utvalda artiklar