På Ullevi i somras skulle Jeanette Johansson, 54, se Coldplay uppträda för tolfte gången. Mitt i favoritlåten Fix You stannade hennes hjärta.

”Det var en kväll i juli i år och jag skulle gå på Coldplay-konsert tillsammans med min dotter Mathilda och några av hennes kompisar. Jag älskar Coldplay! Första gången jag såg dem live var 2008 i Stockholm. Deras musik får mig alltid att må bra. Detta skulle bli min tolfte konsert med bandet och jag hade biljetter till tre av de fyra spelningarna i Göteborg. Jag hade gärna gått på alla fyra, men fick biljetter bara till tre. Min absoluta favoritlåt är Fix You. Jag har älskat den låten sedan första gången jag hörde den.

Även min mamma, som dog för två år sedan, älskade Fix You. Det var vår låt. Hemma i bokhyllan har jag ett foto på mamma och innan jag åkte för att hämta Mathilda vände jag mig mot fotografiet och sa till mamma: ”Ska du med till Ullevi nu och lyssna på Fix You? Du är väl med mig ikväll?”. Strax innan jag åkte pratade jag även i telefon med min systerdotter som ville att jag skulle filma en snutt under Fix You och skicka videon till henne. I förbifarten sa jag: ”Är det någon låt jag vet att jag ska ha på min begravning så är det Fix You”. Det känns lite kusligt nu i efterhand.

Jag plockade upp Mathilda och vi fortsatte mot Ullevi. Jag var euforisk. Det är alltid så för mig innan en konsert. Man sitter där och arenan släcks ner. Alla vet vad som är på gång. Det är det bästa jag vet! Jag är uppvuxen med musik. Min pappa tog mig med till min första konsert när jag var sex år. Vi såg Chicago och 10cc. Jag i min tur har tagit med mig min dotter på konserter sedan hon var liten. Detta var en kanonkväll. Bandet gick på scen 21.40. Vi dansade och sjöng. Fix You spelade de inte förrän mot slutet. Det var konsertens näst sista låt. Eftersom Fix You är lite lugnare satte jag mig ner. Men en halv minut in i låten kände jag mig yr och sedan blev allt svart.

Mitt hjärta hade stannat. När jag vaknade såg jag en ordningsvakt. Han sa att jag skulle ligga stilla. Efteråt fick jag veta att han, och två personer i publiken som satt framför oss, gjort hjärt-lungräddning på mig. Jag minns att jag kände mig kallsvettig och letade efter Mathilda med blicken. Jag trodde först att jag bara svimmat. Jag kommer också ihåg att jag blev fastspänd på en bår. Därefter är det mesta suddigt. I tio dagar låg jag på Sahlgrenska sjukhuset. Varför jag drabbades av hjärtstopp vet man inte. Läkarna kunde inte hitta orsaken. Det känns lite skrämmande. Det var också chockartat att förstå hur illa det hade kunnat gå. Det är verkligen viktigt att folk vågar göra hjärt-lungräddning i en sådan här situation.

Efter att Jeanette Johansson kommit hem från sjukhuset gjorde hon en Coldplaytatuering.Idag mår jag bra fysiskt. Första gången efter hjärtstoppet var det lite tufft att höra Fix You, men nu känns det bara bra. I efterhand har jag även träffat ordningsvakten Janouz igen – han som hjälpte mig. Han kom hem till mig och fikade. Först och främst ville jag tacka honom, men det kändes också bra att få höra lite mer om vad som faktiskt hände den där kvällen. Jag tror att det var bra för bearbetningen. Jag har funderat mycket på varför mitt hjärta stannade just under Fix You. Fanns det någon mening med det? Känslan är att min mamma var med mig, helt klart. Det var nog inte min tur än…

Någon månad efter att jag kommit hem från sjukhuset gjorde jag en Fix You-tatuering. Jag som hade sagt att jag aldrig mer skulle tatuera mig. En trettioårskris resulterade i en tatuering som jag senare tog bort. Men nu sitter Fix You-tatueringen där. Min kompis, som har en tatueringsstudio, gav den till mig. Jag ville hylla livet och påminna mig själv om hur skört det är. Det är lätt att säga och tänka att man ska ta vara mer på livet. Men man borde verkligen göra det, utan att hela tiden gå och inbilla sig att man ska dö. Om inte annat borde man ta vara mer på varandra – och säga till människor i sin närhet att man bryr sig om dem. Det är lätt att glömma.”


Berättat för Lina Norman

Läs mer: Johan har sett tusen romantiska filmer – tror inte på kärlek

Läs mer: Musikstjärnan förlorade förmågan att spela sitt instrument