Jill Johnson: ”Jag vill öppna ett äldreboende”

  • 19 aug 2022
  • 6 min

// Illustration: Jonna Fransson

Jill Johnson: ”Jag vill öppna ett äldreboende”
Redaktionen Vi

// Illustration: Jonna Fransson

Lyssna på artikeln

Jill Johnson ångrar att hon jagat livet ur sig och att hon inte stått upp för sig själv i relationer. Hon kan tänka sig att dö på scenen.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag vill vara – och hoppas att jag upplevs som – en omtänksam, jordnära och driftig person. Jag är kreativ, trygg och älskar människor.

Vilket vägval i livet har format dig mest?

– Kallet till musiken och valen jag gjort utifrån det. Jag har även träffat otroligt många människor som påverkat mig och utvecklat mig som människa.

Vad skulle du ha gjort om du inte vore sångerska och låtskrivare?

– Jag sökte till polishögskolan 1997. Eller rättare sagt, jag fyllde i ansökan, men skickade aldrig in den eftersom jag fick Kärleken är på mitt bord och valde återigen musikbranschen. Så mitt svar är att jag nog hade blivit polis.

Vad uppskattar du mest hos en vän?

– Lojalitet och rakhet/ärlighet.

Vilken person har betytt mest för dig?

– Skulle aldrig kunna välja bara en person. Det finns så många människor i mitt liv som betytt och fortfarande betyder väldigt mycket. Men mina döttrar är nog ändå de som betyder mest och som jag samtidigt är omåttligt stolt över.

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?

– Mitt dåliga tålamod. Jag vill framåt och att jag har så svårt att koppla av. Jag har blivit bättre, men har långt kvar.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Så lite som möjligt, men gärna tillsammans med mina döttrar och Mattias. Lagar gärna långkok och ’bullar upp’ för mindre lediga dagar.

Vad är din bild av lycka?

– Att få vara frisk och att mina nära och kära är lyckliga och mår bra.

Vad betraktar du som din största olycka?

– Motsatsen; ohälsa och olyckliga barn, familj eller vänner.

Vad skulle du göra om du vann 20 miljoner kronor?

– Döstäda, betala av lån, säkra barnens framtid, bara ta de roligaste och mest utvecklande jobben i musikbranschen och öppna ett nytänkande äldreboende. En dröm jag haft sen 20-årsåldern.

Vilken är din största kulturupplevelse?

– Jag minns att Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe var den första som efter Fem-böckerna grep tag i mig och fick mig att riktigt förstå böckernas värld och magi. Jag älskar de där böckerna som stannar kvar hos en och sticker ut bland andra, som En doft av apelsin, Flicka med pärlörhänge och En blomma i Afrikas öken.

Vad ångrar du mest?

– Jag ångrar egentligen ingenting, anser att det tar tid att bli den man är, att erfarenheterna är nödvändiga och att man får jobba med sig själv hela livet. Men om jag måste ångra något så är det att jag inte stod upp för mig själv i relationer. Medberoende är något jag förhåller mig till än idag och jag har jobbat mycket med mig själv för att våga vara jag. Ångrar faktiskt också att jag jagat livet ur mig till och från, och levt i ett sånt framåtlut. Ibland undrar jag vad det är jag tror att jag ska hinna fram till. Jag har inte hunnit leva i allt jag upplevt. Låter det begripligt?

Bästa klimattips?

– Gör medvetna val. Sortera. Betala för kvalitet och tänk långsiktigt. Gör ditt bästa. Bättre att göra något än inget.

När gråter du?

– När barn far illa, när jag är arg och uppgiven, när jag lyssnar på bra musik, ser berörande filmer och när människor delar med sig av sin sårbarhet. Jag försöker att gråta när det pockar på och inte hålla inne med gråten.

Vad skrattar du åt?

– Mig själv och klipp där saker går tokigt, någon snubblar, något välter.

Vilken är din viktigaste drivkraft?

– Möten med människor och musiken som bor i mig sen jag kom till världen. Den måste få komma ut och den vill möta medmänniskan.

Vad skulle du vilja hälsa statsministern?

– Gör ditt bästa. Jag skulle aldrig vilja byta med dig!

Vad hatar du allra mest?

– Tycker hat är svårt. Det bor inget gott i hat och jag tycker hellre synd om människor än hatar. Men krig, orättvisor, aningslöshet.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Jag är så väldigt tacksam för de jag har, men jag skulle vilja ha lättare för att lära mig fakta. Ibland tycker jag mig ha en teflonhjärna. Och jag skulle vilja kunna fler språk.

Hur kan du tänka dig att dö?

– I hemmets lugna vrå, med mina barn omkring mig. Knall och fall på scenen går också bra, om det inte skrämmer någon och om jag är riktigt lastgammal.

Vad är ditt motto?

– Det blir som det ska.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Fred. Närvaro. Kärlek.

Fler utvalda artiklar