Johanna Westman ger guldkant till varannan vecka-föräldern

  • 15 nov 2022
  • 5 min

// Foto: Ulrika Pousette

Johanna Westman ger guldkant till varannan vecka-föräldern
Henrik Ekblom Ystén

// Foto: Ulrika Pousette

Lyssna på artikeln

Motsatsen till kocken och kokboksförfattaren Johanna Westmans favoritord är ”att bara ge upp och härda ut”. Och det vill man ju inte.

Att tända levande ljus till frukost, eller lägga extra omsorg kring matlagningen en vanlig grå vardag. Svårare är det inte att sätta guldkant på tillvaron, menar Johanna Westman.

– Guldkant är att höja värdet en aning, att se lite längre just där och då för att få människor i omgivningen att känna att du bryr dig om dem. För mig är ordet ganska synonymt med omsorg. 

Så guldkant är mer ämnat för andra än för dig själv?

– Alltså, jag har tidigare varit sämre på att ge mig själv den där omsorgen. Men jag kämpar med det, hela tiden.

Hur?

– Det kan vara så enkelt som att rensa köksbordet fritt från räkningar när jag ska äta ensam, eller att ta lite extra tid för uppläggningen av maten trots att det bara är jag hemma. 

Guldkant signalerar att det inte bör frossas i lyx, det snarare låter lite … återhållsamt?
– Det är den där lagomlyxen som är så fin. Guldkant är kanske inte något du behöver på semestern, utan mer i vardagen. Och då ska inte hela situationen drypa av guld, det räcker med den lilla kanten. Men njutningen i sig bör du aldrig vara återhållsam med.

För Johanna Westman blev behovet av guldkant tydligare för några år sedan, då hon blev varannan vecka-förälder. Perioderna då barnen var hos henne dignade matbordet av läckerheter, medan veckorna ensam ofta präglades av ”yoghurt och popcorn till middag”.

I nya boken Varannan vecka berättar hon om utmaningen att hitta bättre balans i livet.

– Det tog lång tid för mig att förstå att omsorgen om en själv också är viktig, så att du inte bara hamnar i ett läge där du vantrivs så fort barnen inte är hos dig. Det är där guldkanten kommer in.

Och den är inte yoghurt och popcorn?

– Det kan den förstås vara – ibland. Som liten drömde jag om att bli vuxen så att jag själv kunde bestämma att bara äta popcorn till kvällsmat, så det unnar jag mig fortfarande då och då. Jag är rätt bra på att poppa.

Men i boken är det mer råd om rätter att laga tillsammans och mellanmål som barn kan göra själva. Det sistnämnda i kapitlet med den lite deppiga titeln ”Otillräckliga föräldern”.

– Jag ville berätta ärligt om detta, för allt är inte fantastiskt hela tiden. Boken är ett grupparbete, där Ulrika Pousette tagit fantastiska bilder och där jag tagit hjälp av experter när det gäller pedagogik och ekonomi för att tackla varannan vecka-livet. Mitt egentliga budskap är att våga dela med sig, även av det svåra, och att ta hjälp. Då blir det lättare. Alternativet är att bara ge upp och härda ut.

Är det motsatsen till guldkant?

– Ja, en slags likgiltighet eller uppgivenhet. Guldkant kräver den lilla extra ansträngningen och den har sällan med pengar att göra.

Så, vad är ditt bästa tips för att enkelt få guldkant på tillvaron?

– Efterrätter även på vardagar. Till exempel smörstekta äpplen serverade med en klick grädde, eller hallon med gräddmjölk. Så att du sitter kvar lite längre vid bordet och värdesätter stunden.

Fler utvalda artiklar