Kärlek som gjort avtryck i historien

  • 18 jan 2022
  • 6 min

// Foto: Karolina Rosenqvist

Kärlek som gjort avtryck i historien
Anna Gidgård

// Foto: Karolina Rosenqvist

Lyssna på artikeln

Sara Griberg ville skriva om ett historiskt fenomen där män och kvinnor tar lika stor plats. Hon fastnade för kärlek. Och det visade sig att vissa relationer har påverkat samhället mer än man kan tro.

Som ung läste Sara Griberg historia och arkeologi i Lund. När hon senare började frilansa som reseskribent var det mest som ett sätt att finansiera semesterresor. Redaktörerna önskade ofta fokus på shopping och badstränder, medan hon helst ville skriva om platsernas historia.

När flera historietidskrifter startade i början av 2000-talet fick hon chansen att skriva mer om det som är hennes verkliga passion. För några år sedan skrev hon boken 101 historiska svenskar, tillsammans med Lars Edling, och nu släpper hon en bok om historiska kärlekspar.

Vad fick dig att ta dig an det här ämnet?

– Många pratar om att kvinnor tar för liten plats i historieskrivningen och det håller jag med om. Jag tyckte det skulle vara roligt att hitta ett ämne där män och kvinnor tar lika stor plats och visa hur människors kärleksliv ibland har påverkat historien. Om man tar Napoleon som exempel så har det skrivits hur mycket som helst om hans krigföring och hans strategiska beslut, men att han under fälttågen skrev massor av kärleksbrev, ibland flera om dagen, till sin älskade Josephine, är det inte många som vet. Och även om jag inte har fördjupat mig i Napoleons olika fältslag utan lagt fokus på kärleken blir det ju så mycket starkare när man vet storyn runt omkring.

Många av personerna i boken är i första hand kända för något annat än sin kärlekshistoria så det har inte alltid varit lätt att hitta fakta. Sara Griberg tycker att det har varit extra spännande att gå tillbaka riktigt långt i tiden. Ett av kärleksparen levde på 1100-talet, filosofen Abelard och hans kärlek, den lärda Heloise. Anledningen till att man vet så mycket om känslorna mellan dem, är att deras brevväxling finns bevarad. Det skrivna ordet ansågs väldigt märkvärdigt på den tiden och mycket tyder på att breven redan då var ämnade för andra att ta del av. Få kunde läsa men troligen samlades man och lät någon läskunnig läsa högt. Sara Griberg pekar på att även om Abelard är den kände filosofen framstår Heloise på många vis som nytänkaren. När de blev skilda åt på ett dramatiskt vis tolkade Abelard det som ett straff från Gud. Men Heloise hävdade att de inte hade gjort något syndigt, för de älskade ju varandra.

Sara Griberg tycker att det är tydligt att kärlek på många sätt har varit med och skapat historia och påverkat samhällsutvecklingen.

– Kleopatras kärleksförhållande med Marcus Antonius hade en enorm inverkan på världshistorien. Deras tragiska död tillsammans innebar slutet för det mångtusenåriga fornegyptiska riket, samtidigt som Romarriket förvandlades från republik till kejsardöme.

Hon nämner också Winnie och Nelson Mandela. De var båda aktiva i medborgarrättsrörelsen i Sydafrika innan de träffades, men som par blev de en ännu starkare symbol för kampen mot apartheid, och när han satt i fängelse var hon ansiktet utåt.

Sara Griberg skriver även om det från början helt okända paret Mildred och Richard Loving, som bara genom att gifta sig satte igång en rörelse som kom att påverka väldigt många. De blev ett tydligt exempel på kärlek som skapat historia. Mildred var svart kvinna och Richard vit man och när de gifte sig var det fortfarande förbjudet med blandäktenskap i flera av USA:s sydstater. De bodde i en fattig landsortshåla när de blev förvisade från Virginia och tvingades flytta till Washington. När deras fall togs upp i Högsta domstolen och de fick rätt blev fallet prejudicerande och alla stater tvingades ta bort förbudet.

Många av paren hade stora svårigheter att överbrygga och har varit tvungna att bryta mot både konventioner och religiösa regler för sin kärlek. Ett av få par i boken som verkar ha levt ett harmoniskt liv, men ändå skrivit historia både för vetenskapen och som par, är Pierre och Marie Curie. De fann varandra genom sitt gemensamma intresse, men just att de arbetade tillsammans har satt ljus även på deras förhållande.

Fler utvalda artiklar