Korrespondenterna som inte håller sig till sanningen

  • 21 apr 2023
  • 4 min

Carina Bergfedlt, Thella Johnson och Malin Ekman. // Foto: Kajsa Göransson/Agaton Ström

Korrespondenterna som inte håller sig till sanningen
Sanna Brobjer

Carina Bergfedlt, Thella Johnson och Malin Ekman. // Foto: Kajsa Göransson/Agaton Ström

Lyssna på artikeln

Att utlandskorrespondenter skriver facklitteratur hör inte till ovanligheterna, men här har vi sju korrar som även är romanförfattare.

Thella Johnson

Under 2014 till 2017 var Thella Johnson Sveriges Radios korrespondent i Helsingfors. Tidigare i år debuterade hon med romanen Fred, ett porträtt av en svensk-finsk familj i flera generationer som skildrar hur kriget, men också freden, påverkar människor.

Karolina Schützer

Karolina Schützer var stationerad i Frankrike för SVT under presidentvalet 2012. I januari i år debuterade hon med feelgoodromanen Under stjärnorna i Paris. Huvudpersonen Sophia får inte jobbet som korrespondent i Mellanöstern utan ärver istället en bar i Paris.

Malin Ekman

Malin Ekman är sedan 2019 Svenska Dagbladets USA-korrespondent. Hennes debutroman Allt jag finner i er ska jag finna i mig kom ut i augusti förra året, och handlar om barnet Anna som lever i en utsatt familjesituation och slits mellan mamma och mormor.

Catrin Ormestad

Det nionde brevet, Catrin Ormestads debutroman från 2016, skrevs när hon var Svenska Dagbladets korrespondent i Israel. På plats i Tel Aviv skrev hon en familjehistoria i tre tidsepoker, om den ö i Sverige där författaren själv sedan barndomen tillbringat alla sina somrar.

Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt hann skriva två deckare innan hon 2016 blev SVT:s USA-korrespondent. Fadersmord kom 2012 och följdes upp av Fotografiet år 2015. Och i höst är det dags igen. Nu har Carina Bergfeldt slagit sig samman med deckardrottningen Sofie Sarenbrant för att påbörja en ny serie. Och återigen blir det en deckare med titel på F: Födelsedagen.

Agneta Liljeqvist

Agneta Liljeqvist jobbade som utrikesreporter på Aktuellt och Rapport, och har rapporterat från Irak, Pakistan och Israel/Palestina, men också gjort dokumentärfilm. Bokdebuten Roselyn Road från 2018 handlar om journalisten Johanna som inleder en relation med krigskorrespondenten och aktivisten Tom.

Birgitta Edlund

Birgitta Edlund var under många år utrikeskorrespondent och resande reporter med placeringar i Paris, Rom och Jerusalem. Den ammande polisen utkom 2019 och är första delen i en svit kriminalromaner där hon har hämtat inspiration till både intrig och huvudpersoner från åren som korre.

Vi är också mycket nyfikna på Hanna Sahlbergs Den osynliga muren. Sveriges Radios före detta Kinakorrespondent har visserligen skrivit en fackbok, men den ska enligt förlaget gestalta det moderna Kina ”nästan som en roman”.

Fler utvalda artiklar