I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt och konserthuset Malmö Live väljer därför att hylla kvinnliga dirigenter. Till sin hjälp tar man Mando Diaos ”hovfotograf”.

I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Detta firar konserthuset Malmö Live med temat 100 kvinnor 100 årsom kommer att löpa under hösten och våren 2022, och vars syfte är att lyfta fram kvinnorna i den mansdominerade musikbranschen.

Ett av de tyngre inslagen i jubileumsfirandet är den musikdramatiska föreställningen Ortrud Mann som handlar om Sveriges första kvinnliga dirigent, som inledde sin karriär just i Malmö. Släkt med den föreställningen är en fotoutställning om dagens kvinnliga dirigenter. Fotograf är Gustaf Elias – kanske mest känd som rockbandet Mando Diaos ”hovfotograf”. Han har följt maestros som Ruth Reinhardt, Anja Bihlmaier och Marit Strindlund både på och bakom scenen med en inställning och estetik som inte är så vanlig i den klassiska musikvärlden.

Något vill Elias protestera mot själva rubriceringen:

– De är inte ”kvinnliga” dirigenter, de är dirigenter. Detta i en värld som fortsatt är hårt präglad av hierarkier, statusbyggande och diskriminering. De vill inte ha några frikort, utan vill uppmärksammas för att de är dirigenter, lika bra eller bättre än sina manliga kollegor.

Vernissage blir det 3 september.