Linn Ullmann: ”Jag vill starta en skolrevolution”

  • 11 okt 2022
  • 9 min

// Illustration: Kajsa Eldesten

Linn Ullmann: ”Jag vill starta en skolrevolution”
Redaktionen Vi

// Illustration: Kajsa Eldesten

Lyssna på artikeln

Bokaktuella Linn Ullmann älskar spöregn, vill starta en skolrevolution – och inspireras av George i tv-serien Seinfeld.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är författare, mamma, farmor och går väldigt långa promenader varje dag. Jag är gift med min allra bäste vän, stora kärlek och kollega. Jag har två hundar, Charlie och Leo. Charlie är stor och svart och mycket gammal, med världens mjukaste öron och tassar. Leo är brun och vit med en liten vacker nos och melankolisk blick.

Vilket vägval i livet har format dig mest?

– Att jag som artonåring började studera litteratur, religion och filosofi på New York University.

Vad skulle du ha gjort om du inte vore författare och journalist?

– Om jag kunde välja fritt och under förutsättning att jag var utrustad med de färdigheter som krävs: Koreograf, pianist, konditor, hjärnforskare.

Vad uppskattar du mest hos en vän?

– Ärlighet, humor, livserfarenhet.

Vilken person har betytt mest för dig?

– Mina två barn.

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?

– Åh, var ska jag börja…? Av och till är jag väldigt trött på hela mig. Ibland tänker jag att tricket är att göra som George i ett av mina favoritavsnitt av tv-serien Seinfeld: George bestämmer sig för att göra exakt tvärtom mot vad som först faller honom in. Till exempel: Om jag känner att jag till varje pris måste säga något, kanske jag bara ska hålla käften och lyssna istället? Jag tror att jag delar ut för många råd. Det är ett karaktärsdrag som jag (och alla som känner mig) är väldigt trött på.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Äter frukost länge, leker med mitt barnbarn, går ut och går i några timmar, läser i några timmar, äter en god middag, helst tillsammans med närmaste familjen. Om det dessutom spöregnar kan jag inte önska mig en bättre dag. Jag älskar regn.

Vad är din bild av lycka?

– En helt vanlig dag, gärna med regn, tillsammans med familjen. Eller en helt en helt vanlig dag, gärna med regn, helt ensam vid skrivbordet – och att skrivandet går lätt, att jag lyckas skriva det jag försöker skriva, eller att jag överraskar mig själv och skriver något helt annat.

Vad betraktar du som din största olycka?

– Att jag inte har haft tålamod eller inte varit uppmärksam i situationer där jag borde ha varit uppmärksam. Jag har tidvis varit andligt lat. Jag har svikit. Detta har gått ut över mina allra käraste (barn, man, vänner) och mitt arbete (skrivandet).

Vad skulle du göra om du vann 20 miljoner kronor?

– Då skulle jag starta en skolrevolution. Jag vet inte om 20 miljoner räcker. Jag tror inte det. Kan jag vinna 200 miljoner istället? Vi måste helt enkelt komma på helt nya sätt att sköta skolan på i Skandinavien. Vi måste göra om systemet från grunden. Full revolution. Och då ser jag framför mig en skola där standardiserade prov avskaffas. Jag ser framför mig en skola där betyg avskaffas och där vi har kommit på mycket smartare sätt att mäta barns utveckling. Jag ser framför mig en skola där estetiska ämnen – litteratur, dans, drama, sång, musik, film, multimedia – och alla blandningar av konstnärliga ämnen – inte betraktas som samhällsutsmyckning, utan som grunden som vi bygger samhället på. Jag ser framför mig en skola som kan värdesätta både individen och det gemensamma och som ser potentialen i varje enskilt barns unika egenskaper och kreativitet. Och en sak till: Skolan är gratis och öppen för alla, oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, social bakgrund och ekonomi. Och läraryrket är högstatus – det allra finaste man kan utbilda sig till – och lönen blir därefter.

Vilken är din största kulturupplevelse?

– De minsta kulturupplevelserna kan av och till upplevas som de största. Till exempel tycker jag väldigt mycket om en bluessång som heter I want my dog to live longer av Curtis Salgado och Alan Hager, utan att jag kan säga att detta är min största kulturupplevelse. Jag var med i en fantastisk bokcirkel för några år sedan och där läste vi hela Prousts På spaning efter den tid som flytt. Det var stort. Att läsa Proust hade enorm betydelse för mig som författare och människa. Men jag blir så glad varje gång jag lyssnar på I want my dog to live longer. Tänk att någon rätt och slätt satte sig ner och skrev just den sången.

Vad ångrar du mest?

– Det klarar jag inte att svara på.

Bästa klimattips?

– Läs Rachel Carson, Inger Christensen, Marlen Haushofer och Kerstin Ekman.

När gråter du?

– När jag är ledsen, glad eller rädd.

Vad skrattar du åt?

– Min man och mina barn, mitt barnbarn och flera av mina vänner, och mina hundar. De har alla, på olika sätt, ett härligt sinne för humor.

Vilken är din viktigaste drivkraft?

– Kärlek.

Vad skulle du vilja hälsa statsministern?

– Den svenska eller norska? Min hälsning gäller förresten båda två. De måste fråga sig själva: Vilka slags skolor vill ni ha i Skandinavien, och vilken slags psykvård önskar ni ge medborgarna? Det brådskar. Den brittiska författaren H.G. Wells uttryckte det så här: ”Civilization is a race between disaster and education.”

Vad hatar du allra mest?

– Mobbning.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Att kunna baka en perfekt smulpaj.

Hur kan du tänka dig att dö?

– Jag lånar en mening från den franske 1600-talsfilosofen Montaigne: ”Må döden ta mig medan jag sår mina kålhuvuden”.

Vad är ditt motto?

– En dag i taget.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En varm ostsmörgås och en kopp te.

Fler utvalda artiklar