Lo Kauppi: ”Jag har ofta visat mitt kön på scenen”
Lo Kauppi

Lo Kauppi: ”Jag har ofta visat mitt kön på scenen”

  • 4 maj 2020
  • 5 min

Lyssna på artikeln

När jag reser i vissa delar av världen och någon frågar vad jag jobbar med, så blinkar folk ibland menande när jag säger ”skådespelerska”.

”Nej, men alltså skådespelerska”, försöker jag.

”Okej”, svarar de med ett finurligt leende. Och till slut ger jag upp. Yrket är tydligen för vissa lika med prostitution. Ibland försöker jag desperat berätta att jag har gått på statlig scenskola och så vidare. Då ser de bara ännu mer fundersamma ut.
Det måste väl komma från 1800-talet, då de rika gubbarna pekade på utvalda skådespelerskor, och ”det” ingick.

Jag tror det är historien som gör att skådespelerskor ofta behöver vara grova i munnen, kanske för att avväpna männen. Som till exempel i den kända teateranekdoten när Inga Tidblad står vid anslagstavlan i artistfoajén på Dramaten, med händerna knäppta på ryggen, och Sture Lagerwall smyger upp bakom henne och lägger dit sin privata del. Hon väger den lugnt fram och tillbaka och sedan säger hon, utan att vända sig om:

”Men Sture, är inte du på turné?”

Jag har ofta visat mitt kön på scenen. (Jag har sett till att det tjänat historien, förstås. Anfall är bästa försvar.) Som när vi spelade Jösses flickor – Återkomstenpå Stockholms stadsteater. En dag passerade en av tjejerna i blåssektionen mig innan en föreställning och frågade om hon fick se min fitta.

”Ja, absolut”, svarade jag och drog ner byxorna, varpå hon blev högröd i ansiktet.
”Men, gud, förlåt. Jag trodde du hade något slags … lösfitta.”
”Jaha, nej det är bara den här.”

Föreställningen gick på stora scenen och kanske hade snacket gått borta från orkesterplatsen att den såg verklig ut. Så hon gjorde väl inget konstigt.

Skådespelare vet vad hierarki är.

Det kan verka som om det skulle vara svårt att veta när man utsätter någon för metoo-övergrepp i en sådan värld, men jag måste nog säga tvärtom. Skådespelare vet precis vad hierarki är, det sitter i ryggmärgen. Och när det står en lapp från maskörerna – ”Var vänlig, urinera inte i det här handfatet. Det är vår fikaplats!” – så handlar det inte om att mannen som brukade kissa där inte tänkte sig för, utan det handlar om att pissa in revir på någons annans bekostnad.

Men Sture som lade sin privata del i Ingas händer, då? Ja, vad vet vi – det var kanske ett skämt mellan två jämlikar. Övergrepp förekommer i vår bransch, men de begås inte av okunskap. Jag är övertygad om att vi själva innerst inne vet, för det är vårt yrke att läsa in även subtila signaler.

Men om det inte handlar om att utnyttja din makt, så skämta på. Om den du skämtar med tycker det är roligt och skämtar tillbaka.

Ja!

Kalifat – SVT och Netflix

Coronasäker aktivitet som ger dig möjlighet att få njuta av alla fantastiska svensk-kurdiska, svensk-iranska och svensk-arabiska skådespelare som äntligen får chansen att sträcka ut i riktigt utmanande roller.

Fler utvalda artiklar