Lotta Kühlhorn fixar fest

  • 26 jul 2022
  • 5 min

// Foto: Jonas Gratzer

Lotta Kühlhorn fixar fest
Stina Jofs

// Foto: Jonas Gratzer

Lyssna på artikeln

Livet är inte alltid en fest. Man bör dock så ofta man kan försöka göra det lite roligare, tycker formgivaren Lotta Kühlhorn.

Skulle människan klara sig utan musik, dans, vänner, mat och dryck? Efter år av pandemi och ett krig som i skrivande stund ser ut att bli långvarigt, har frågan antagit nästan existentiella proportioner.

Svaret är, enligt Lotta Kühlhorn, nej.

– Att umgås är djupt mänskligt. Festen är vår tids lysande lägereld där man utbyter åsikter, skrattar, leker, dansar.

Lotta Kühlhorn är så bestämd i sin uppfattning om festens livsuppehållande nödvändighet att hon och maken Håkan Östlundh, också han författare, skrivit boken Fixa fest!

Jag ber henne nämna några måsten och hon inleder med ett ganska självklart.

– En fest kräver någon förutom dig själv. Det räcker med en, då är ni på väg. Och du måste våga bjuda in.

Det är inte alltid så lätt, lite som att ställa sig på en scen och skrika: ”Jag är världens absolut roligaste människa att vara med!”

– Så är det, många tankar flimrar förbi: ”Tänk om ingen vill komma, maten blir äcklig, alla gäster går vid elvasnåret?” Men då kan man ju ordna fest tillsammans med en vän?

I en bra fest ingår – förutom människor – mat, dryck och musik enligt Lotta.

– Jag var ganska ringrostig efter pandemin, tidigt i våras kändes tanken på fest avlägsen får jag medge … I stället för att förberedelserna blev kreativa och roliga var det nervöst, och i början var det bara mamma och hennes kille som jag bjöd hem … 

Livet går upp och ner, en fest behöver inte vara till hundra procent fulländad menar hon. Kanske är det viktigare att man försöker?

Lotta Kühlhorns namn är känt för de flesta inom bokvärlden. Hennes formgivning blir ofta uppmärksammad, hennes illustrationer och de egna böckerna som bland andra Rapport: en bok om att göra mönster, Kulör: en bok om vad färg gör och Vardagslyxröner mycket intresse.

– Fixa fest! var min mans och mitt första gemensamma projekt. Ibland är det kanske lättare att bemöta stress och irritation med en normal ”arbetskamrat” snarare än en make sedan 40 år. Men vi lyckades till slut – och är sugna på att arbeta vidare tillsammans.

Det är ganska svårt och tungt att skriva böcker, oavsett vem du arbetar med, menar hon.

– Ungefär som när man bjudit in 40 personer till en fest och ligger efter med förberedelserna …

I Fixa fest! får läsaren kreativa tips, erfarna råd och smarta tankar om hur man bäst ordnar fest så att man överlever även som värd och värdinna. Det är ingen regelrätt kokbok, men recept finns.

Vi är i juli månad, högsommartid. Några konkreta tips till en som dagen före festen helst av allt vill ställa in?

– Dekorationerna kan du hitta i skog och mark. Kanske en drink på körsbär, lite bossanova i högtalarna? Trassla inte till det! Bjud på något du lagat förr. Eller bjud in till knytis! Det viktiga är att du hinner vara med dina gäster i stället för att svettas i köket. Jag brukar aldrig skriva någon klädkod, i juli kan gästerna komma i högklackat eller barfota. Och på kvällen – en nymåne är aldrig fel – sätter du på en skiva av Elvis. Kan inte bli bättre!

Vi återkommer till det djupt mänskliga att skratta tillsammans. En fest behöver inte vara dyr eller snoffsig.

– Efter ensamhet och möten på Zoom, och nu oron för vad som ska hända i Ukraina, blir festen en ventil där det går att tala om allt, men också våga skratta och njuta en stund tillsammans. Sådant ska man inte underskatta.

Fler utvalda artiklar