Malin koordinerar sexscener

  • 4 feb 2022
  • 7 min

Malin B. Erikson, Sveriges första intimitetskoordinator. // Foto: Jonas Lindstedt/ TT

Malin koordinerar sexscener
Kristina Lindh

Malin B. Erikson, Sveriges första intimitetskoordinator. // Foto: Jonas Lindstedt/ TT

Lyssna på artikeln

Sex- och nakenscener i filmer och tv-serier försätter skådespelarna i utsatta positioner. Det är där Malin B. Erikson kommer in i bilden. Efter Metoo blev hon Sveriges första intimitetskoordinator.

En naken stjärt. Läppar som möts. Rytmiska kroppar under ett tunt lakan. Filmen är full av intima scener. För skådespelarna är inspelningen en utsatt position som kan väcka frågor om gränser och samtycke.

– Jag kände själv att jag hade svårt att bemöta de här scenerna.

Det säger Malin B. Erikson. Hon jobbar som intimitetskoordinator, den första i Sverige. Det var i den tidigare rollen som regissör och pedagog hon insåg sina begränsningar.

– I rädslan för att pusha skådespelarna dit de inte ville tog jag hellre ett steg tillbaka. Det medförde att jag inte fanns där för dem alls.

Malin B. Erikson tog kontakt med Ita O´Brien, brittisk föregångare på området. En workshop senare var framtidsplanen klar. Efter en ettårig utbildning arbetar hon nu med att säkerställa att skådespelarna känner sig trygga inför, under och efter inspelningen.

Jobbet börjar redan på manusstadiet. En viktig del av jobbet är att fördjupa sig i historien som ska berättas, förklarar Malin B. Erikson.

– Av vilken anledning finns den intima scenen där? Kanske är det inte avgörande att det älskande paret kysser med tungorna. Scenen kanske blir ännu starkare av läppar som bara nästan nuddar varandra, eller av blickar.

Det brukar bli bra diskussioner, säger hon. Regissörerna ser att förslagen öppnar för nya möjligheter.

Tillsammans med skådespelarna går Malin B. Erikson igenom scen för scen. Ibland skriver hon ”nudity riders” där villkoren kring känsliga tagningar formuleras i detalj.

– Om det handlar om nakenhet diskuterar vi vilken nakenhet som gäller, om det är framifrån eller bakifrån. Vi går igenom var på varandra man får ta. Om det är en samlagsscen pratar vi rytm, hur den andra personen följer med i rörelsen. Jag jobbar aldrig kön mot kön, det finns andra sätt att visa vad som händer.

De intima scenerna i tv-serien om Knutby är många och explicita. // Foto: TV4/Cmore

Malin B. Erikson är visserligen först i Sverige men samtidigt en del av en större förändringsvåg som sveper genom filmbranschen. Den är till stora delar en direkt följd av metoo. Metoo har tvingat produktionsbolagen att rannsaka sig, menar Malin B. Erikson. Varför har vi inte sett? Hur har övergrepp kunnat hända? Och hur kan vi bygga upp kompetensen så att det inte händer igen?

Även skådespelarna omprövar sina erfarenheter. De där sex- och nakenscenerna man gjort, de kanske inte var så okej alla gånger.

Bakom utvecklingen ligger också en mer grundläggande förskjutning i synen på själva yrket.

– Skådespeleri sågs länge som ett kall där man ger sig hän med hela sitt jag. Givetvis använder man sitt privata, som i allt konstnärligt skapande. Men allt mer ses det som en yrkesroll där man efter arbetstidens slut ska kunna gå hem och känna att man hade en bra dag på jobbet, säger Malin B. Erikson.

Det är många som drar i den nya intimitetskoordinatorn. Malin B. Erikson är inblandad i inte mindre än fyra aktuella produktioner. Hon har just avslutat arbetet med andra säsongen av uppmärksammade Snabba cash, och har jobbat med Lust, Magisterlekarna och Så jävla easy going – som alla har premiär i vår.

Man tar intimscenerna på allvar även konstnärligt.

En av dem som samarbetat med Malin B. Erikson är skådespelaren Aliette Opheim, känd från bland andra serien Kalifat. I dramaserien Knutby spelar hon rollen som Kristi Brud.

När hon fick höra att en intimitetskoordinator skulle medverka i produktionen kände hon sig skeptisk.

– Jag trodde att koordinatorn skulle komma med en massa moral kring saker och ting. Men jag blev snabbt motbevisad. Det handlar snarare om att man tar intimscenerna på allvar även konstnärligt. Vi lade mycket tid på dem vilket gjorde att man blev friare, säger Aliette Opheim.

Sexscenerna i serien om Knutby är många och explicita. De visar nakenhet och samlag som slutar i orgasm. Det var viktigt att de skulle kännas autentiska och vågade på rätt sätt.

– Karaktären som jag spelar har inte de hämningar som jag har. Tillsammans med Malin hade Einar (Bredenfeldt, som spelar Knutbypastorn) och jag flera övningar för att våga vara nära och för att komma överens om var gränserna går.

Aliette Opheim tror att intimitetskoordinatorer kommer bli standard. I skådespelarkretsar tycker man att de är ett klart lyft, menar hon. Idag finns en större varsamhet före och under inspelningarna.

Malin B. Erikson under inspelningen av Knutby, tillsammans med Sofie Rosell, skådespelare och scripta. // Foto: Privat.

Hon minns sin första filminspelning. Aliette Opheim var 18 år och hade aldrig gjort någon sexscen förut. Ingen snackade igenom förutsättningarna, själv hade hon noll koll. Det var bara ”pang på”.

– Att strunta i förarbetet leder antingen till att du gör minsta möjliga för du är nervös, eller till att du själv tycker att det är obehagligt som privatperson.

Malin B. Erikson har inte bara haft ett intensivt år bakom kameran. Hon har också ägnat en stor del av sin tid åt att utbilda andra. Hon håller workshops, föreläser på skolor och stöttar produktionsbolag.

Även fackförbunden inom scen och film jobbar med frågorna. Malin B. Erikson har väglett dem i arbetet med att ta fram en handbok med riktlinjer för intimscener.

Tillsammans med utländska kollegor håller hon också på att utveckla ”The Intimacy practioners guild”. Syftet är att säkra kvaliteten på floran av intimitetskoordinatorer som erbjuder sina tjänster. I takt med att medvetenheten väckts och suget efter intimitetskoordinatorer ökat har också oseriösa aktörer dykt upp, berättar Malin B. Erikson.

– Om någon kommer in som inte har den kompetens som krävs kan det skada mer än det hjälper. De historierna finns. Därför behövs en checklista och en internationell standard.

I diskussionen om metoo talar man ofta om en backlash. Filmbranschens förändring är ett exempel på att metoo lett till framsteg och utveckling. Den är också ett exempel på att förändringarna gynnar män lika mycket som kvinnor. Föreställningen att det bara är kvinnliga skådespelare som vinner på att ha en intimitetskoordinator på plats är fel, säger Malin B. Erikson.

– Även män känner utsatthet. Framför allt efter metoo. Många män är rädda för att göra något som missuppfattas. Genom att prata om scenen i förväg får skådespelaren en klar bild av vad karaktären vill. Min erfarenhet är att manliga skådespelare verkligen välkomnar det här.

Fler utvalda artiklar