”Mammorna fotar bara sig själva”

  • 25 jul 2022
  • 4 min

Skaparna bakom selfiemuseet, Angelina och Pierre Edström. // Foto: Anna Edlund

”Mammorna fotar bara sig själva”
Lina Norman

Skaparna bakom selfiemuseet, Angelina och Pierre Edström. // Foto: Anna Edlund

Lyssna på artikeln

Sveriges första selfiemuseum är en upplevelseportal fylld av regnbågens alla färger, enhörningar och peruker.

Flamingopool, enhörningslaboratorium, färgsprakande fotobås och peruker i regnbågens alla färger. Så ser det ut på Sveriges första selfiemuseum: Milajki. En extremt fotovänlig fantasivärld skapad av äkta makarna Angelina och Pierre Edström.

– Alla som har varit här älskar det, säger Pierre. Men de som inte har varit här förstår inte grejen. Det hjälper heller inte att förklara, man måste visa bilder.

Intill fotobåsen vars golv täcks av små plastbollar i matchande kulör hänger hattar och glittriga klädesplagg i olika former och färger, paljettkimonos och tyllkjolar. Även selfiemuseets besökare kommer i olika skepnader och i spridd ålder.

– Det är roligt när mammor tar med sig sina barn hit – sedan fotar de bara sig själva, säger Pierre. Nästa gång kommer de tillbaka med väninnorna. Men jag tror att folk har lite förutfattade meningar om rosa, flamingos och enhörningar. Vissa som går förbi känner sig nog rädda att komma in. Vi svenskar behöver vara lite mer nyfikna – och inte så rädda för färg. När vi tidigare bodde i USA var vårt hus orangemålat med lila knutar. Hemma i Mölndal där vi bor nu hade vi mycket rosa förr, vi hade till och med en rosa ytterdörr. Men när våra söner kom upp i tonåren blev vi tvungna att måla om allt i grått och vitt.

Planen med selfiemuseet, som öppnade 2020 och till en början låg i Göteborg, var att flytta runt mellan olika städer i Europa. Men coronapandemin kom emellan. Sedan i december huserar man i Stockholm på obestämd tid.

– Vi vill egentligen vara som en kringresande cirkus som kommer till stan och stannar i några månader, berättar Pierre. Det var tanken från början. Men under pandemin gick inte det.

Inspiration till Milajki har Pierre och Angelina samlat på sig i samband med resor samt under åren då de var bosatta i Florida. På flera platser i USA kan man besöka selfiemuseet Museum of Icecream. I Belgien finns Smile safarisom kallar sig Europas största Instagram- och TikTokmuseum.

Pierre och Angelina använder helst begreppet upplevelseportal när de ska beskriva Milajki. Meningen är att man ska kunna försvinna in i en värld av regnbågens alla färger och glömma allt annat. Man måste inte nödvändigtvis ta selfies om man inte vill.

– Man ska bli glad av att komma hit, säger Pierre. Vi har fått kommentarer som ”det här var den bästa dagen i mitt liv” och ”farmor på 60 år älskade stället”.

Innan besöket måste man boka tid på webben då antalet besökare som släpps in är begränsat. Man har en timme på sig att gå bananas.

Så Pierre, avslutningsvis, vilka är dina bästa tips om man vill ta den perfekta selfien?

– Bjud på dig själv och ha roligt! Var kreativ med bakgrundsmiljöer, ljussättning och starka ansiktsuttryck som förmedlar en känsla.

Fler utvalda artiklar