Mark Levengood: ”Jag skulle vara en utmärkt flygvärdinna”

  • 20 apr 2023
  • 8 min

// Illustration: Annelie Carlström

Mark Levengood: ”Jag skulle vara en utmärkt flygvärdinna”
Redaktionen Vi

// Illustration: Annelie Carlström

Lyssna på artikeln

Mark Levengood grät senast han kollade på fotboll och kan inte komma runt Sound of Music. Programledaren och författaren – som är aktuell med boken Vänskap – avslöjar dessutom tre egenskaper som präglar alla hans vänskapsförhållanden.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Man blir så ofta beskriven, men att själv beskriva sig själv … Artig och envis. Folk misstar ibland min artighet som snällhet och tror att jag är någon som man kan köra med. Så är det inte alls. Min mormor sa att man inte ska slå ihjäl människor, utan krama ihjäl dem. Det har varit min väg i livet.

Vilket vägval i livet har format dig mest?

– Att jag tackade ja när jag blev när förälskad, både till Jonas och till min första pojkvän.

Vad skulle du ha gjort om du inte vore programledare och författare?

– Jag tror att jag skulle vara en utmärkt flygvärdinna. Det har alltid varit en oförlöst dröm hos mig. Det kanske låter fånigt, men det hade varit kul att få gå runt och säga: ”Coffee, tea?” Jag tycker också att kabinpersonal verkar ha det så himla roligt tillsammans.

Vad uppskattar du mest hos en vän?

– Omtanke. Rakhet. Humor. Det är tre saker som går igenom i alla mina nära vänskapsförhållanden.

Vilken person har betytt mest för dig?

– Oj, vad svårt. Alltså då måste jag få säga två, mina barn. Jag måste säga Jonas också. Det är som Sophies val: Vad väljer du, pojken eller flickan? Jag säger tre: barnen och Jonas.

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?

– Min stökighet. Inte bara jag är trött på den, utan alla runt omkring mig!

Vad gör du helst en ledig dag?

– Livet har förändrats på det viset att förr hade man hobbys, men har man det nuförtiden? Ser man på livet som lediga dagar och arbetsdagar? Men okej, en ledig dag så går jag ner för strandpromenaden i Cannes med min bästa kompis Henrik.

Vad är din bild av lycka?

– Lycka är en flyktig men trevlig besökare. Den kommer i små pustar sen försvinner den igen.

Vad betraktar du som din största olycka?

– Med handen på hjärtat kan jag säga att jag inte räknar olyckor i mitt liv. Får jag säga pass på den? Jag har varit med om tråkiga saker, saker som gått åt helvete. Men jag ser det inte som olyckor. Alltså, shit vad du lär du lär dig grejer när saker går riktigt åt skogen.

Vad skulle du göra om du vann 20 miljoner kronor?

– Jag har ju allt jag behöver. Men okej, jag skulle ge mina barn fyra miljoner per skalle. De får pengarna när de är 30. Då har jag tolv miljoner kvar och för dem skulle jag bygga om min älskade sommarstuga på Åland. Jag skulle göra den till min dröm, med en magisk trädgård.

Vilken är din största kulturupplevelse?

– Det beror alldeles på vad man räknar som kulturupplevelse. Jag vet att det är töntigt, men bland filmer är det Sound of Music. Jag tog emot den helt utan filter när jag var åtta år. Sedan skulle jag säga I lusthuset av Suzanne Osten som gick på Stadsteatern i slutet av 1980-talet. Det var genombrottet för Pia Johansson, Björn Kjellman, alla fick sitt genombrott där. Det var en helt fantastisk scenupplevelse.

Vad ångrar du mest?

– Inte ett skit. Jag menar inte det inte på något Edith Piaf-sätt, men vad hjälper det att ångra? Gör bättre nästa gång. Om man gör saker fel och folk blir skadade eller ledsna då går man in och ber om ursäkt, sen släpper man det. Att älta är en synd. Det är ett tecken på att man inte kan förlåta sig själv.

Bästa klimattips?

– Oj gud i himlen. Jag gjorde ett program som hette Klimatkampen på UR, jag lärde mig jättemycket av det. Jag borde veta mycket mera än vad jag gör. Låt mig vara praktisk: I glasåtervinningen får du inte kasta annat än hushållsglas, du får varken kasta glasvaser eller fönster. Det är ett litet tips, men allt börjar i vardagen.

När gråter du?

– Jag grät senast i förrgår för att jag skrattade så mycket. Jag har blivit märkvärdigt lättrörd. Jag kollade fotboll häromdagen och då var det en kille som gjorde mål och då började jag gråta. Jag vet ju ingenting om fotboll, jag visste inte ens vilka lag som spelade!

Vad skrattar du åt?

– Jag tycker det är roligt med klipp på Youtube där kända människor gör sig illa.

Vilken är din viktigaste drivkraft?

– Min kreativitet och min nyfikenhet.

Vad skulle du vilja hälsa statsministern?

– Jag tycker han verkar så himla trevlig, samtidigt kan jag inte förstå en regering som är så obarmhärtig. Prata med din fru som är präst och be henne berätta om barmhärtighet.

Vad hatar du allra mest?

– Det är ett väldigt starkt ord. Hatar. Jag skulle inte säga att jag hatar, men jag avskyr korkade chefer.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Kunna sjunga. Jag är född musikalstjärna utan att kunna sjunga eller dansa. Det var den ursprungliga meningen med mitt liv. Eller kunna flyga.

Hur kan du tänka dig att dö?

– Döden skrämmer mig faktiskt inte. Jag inte skulle vilja dö helt oförslappad i sömnen. Jag skulle vilja hinna ta farväl av dem jag älskar och kolla så att allt är okej med dem. Inget utdraget, utan dö i lagom rask takt.

Vad är ditt motto?

– Jag har absolut inga motton, men om jag måste välja ett så gjorde min dotter en korsstygnsbonad till mig där det stod ”Klaga inte över mörkret, dra ut huvudet ur röven”. Om jag någonsin blir adlad ska det stå på skölden. Sitt inte och jamsa utan gör någonting.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att vi människor skulle få en framtidstro. Jag kan tycka det är ledsamt när allting ser så mörkt ut, du vet. Jag tänker på mina barn och deras generation. Jag tänker att det ska vara någon uppfinning som gör att vi kan se lite ljusare på framtiden.

Fler utvalda artiklar